>
Facebook hozzászólás

4 TIPP ATYAI POFON HELYETT

Pohár előtt eszed vedd elő, barátom!

Bár a legutóbbi WHO-jelentés alapján elmondhatjuk, hogy kevesebb alkoholt isznak a magyarok, mint néhány évvel korábban, még mindig problémát jelent az iszákosság, különösen a nyári melegben. Ráadásul a számok azt mutatják, hogy a 15-24 éves fiatalok sokkal többször számolnak be az ún. rohamivásról, tehát alkalmanként akár 4-6 ital elfogyasztásáról, mint a náluk idősebb felnőtt korosztály. Ha ennyire általános a rendszeres alkoholfogyasztás, akkor viszont érdemes legalább ésszel inni, hiszen nem mindegy, hogy egy-egy alkalommal mennyire sokkoljuk a májunkat, és hogyan éljük túl a másnapot. Hogyan fogyasszunk felelősen alkoholt? Dr. Simich Rita egészségfejlesztési és prevenciós szakember segítségével adunk tanácsokat.

Sörfesztivál, Kép: PParchív
Kép: PParchív

A 15-19 év közötti középiskolás korú fiatalok közül a lányok csaknem 20 százaléka, illetve a fiúk több, mint 56 százaléka számolt be arról, hogy a kutatást megelőző 30 napban része volt ún. rohamivásban, vagyis, legalább 4-6 pohár alkoholt megivott azzal a céllal, hogy lerészegedjen – állítja a legújabb WHO-felmérés. Mindez a 20-24 év közötti fiatal felnőtteknél még elkeserítőbb, hiszen náluk a lányoknál több, mint 30, a fiúknál pedig csaknem 70 százalék ez az arány. A szakértők szerint az alkoholfogyasztási szokásainkat a környezetünk alakítja: egy 2016-os angol kutatás alapján a megkérdezett 11-15 évesek 74 százaléka azért kezdett inni, mert a barátaik előtt menők akartak lenni, 63 százalékuk egyszerűen a társaság részesének érezte ettől magát, ugyancsak 61 százalékuk pedig kifejezetten érezte környezete nyomását. Ez pedig csak fokozódhat a nyári szünetben, illetve a fesztiválszezonban, amikor sokszor csak a rosszullét szab határt az elfogyasztott alkohol mennyiségnek.

− A lazulás már általában az adott fesztiválon kívül (olcsóbban) elkezdődik. Van, akinek itt véget is ér a várva várt bulizás, és mehet a kukába a belépőjegy is. Van, aki beér, és még folytatja is, túléli, de sokaknak idő előtt befejeződik a buli. Félreértés ne essék, nem az élvezetek teljes körű tiltásáról van szó! A legfontosabb az, hogy adott helyzetben mindenki a legjobb döntést hozza meg. Használd az eszed! – ez a felelős alkoholfogyasztás egyik legfontosabb alappillére – véli Dr. Simich Rita egészségfejlesztési és prevenciós szakember, aki néhány fontos tanáccsal, tippel látja el a fesztiválozókat.

imadnak-fesztivalozni-a-magyarok, Kép PP-archív
Kép: PP-archív

Józan ésszel mérd fel, hogy mennyit bírsz el!

Ha kezdő vagy, akkor azért igyál lassan, ha pedig már többször próbáltad az alkoholt, akkor a korábbi tapasztalataidra alapozva gondold át, hogy mennyi fér bele, mi az a pont, amit még elbír a szervezeted. Tűzz ki egy határt még józanul, a buli elején, és ne engedd, hogy a szórakozás hevében vagy a társaság nyomására annál többet fogyassz, hiszen a szervezeted és a másnapod fogja bánni!

A fiúk és a lányok máshogyan működnek

Sokan hajlamosak tartani a csapat „tempóját”, tehát azért inni, mert a többiek is ezt teszik, pedig egyénenként változik, hogy ugyanaz az alkoholmennyiség hogyan hat? Nemcsak a méret a lényeg: a fiúk vízháztartása 20-30 százalékkal magasabb, így egy azonos súlyú fiú is jobban bírhatja az alkoholt ugyanakkora lánynál.

Tarts szünetet két alkoholos ital között!

Az este ne csak az alkoholos italokról szóljon, hiszen a cél nem lehet a teljes lerészegedés, maradj inkább a szinten tartásnál. Ezt pedig úgy érheted el, ha két alkohol közé beiktatsz egy alkoholmentes kört is, amivel a véralkohol szintedet valamelyest normalizálhatod, ezzel pedig megelőzheted, hogy kidőlj a buli vége előtt.

Kívánj valami szépet az éjjel, drágám…

Perseidak, Kép: SEFAG Zrt
Perseidak, Kép: SEFAG Zrt

Augusztus a csillaghullás, a meteorok hónapja, amikor porszemcsék és kisebb kődarabkák ezrei égnek el látványos fénycsóvát húzva a Föld légkörében. Összegyűjtöttünk néhány érdekességet a bolygónk pályáját napokon belül keresztező Perseidák meteorrajról. A legenda szerint, aki hulló csillagot lát és gyorsan kíván valamit, az rövidesen beteljesül!

Ne feledkezz meg az evésről!

Bulizás közben hajlamosak vagyunk úgy érezni, hogy az alkoholtól elteltünk, és nem vagyunk éhesek, pedig a szervezetednek szilárd táplálékra is szüksége van, ha alkoholt fogyasztasz. A fesztiválok tele vannak streetfood standokkal, finomabbnál finomabb falatokat kóstolhatsz, de magaddal is tudsz vinni apró snacket. Hogy biztosan ne legyen baj: egyél ilyenkor magas fehérje- és zsírtartalmú ételeket, mint a csirke vagy a földimogyoró, amelyek segítenek abban, hogy az alkohol lassabban szívódjon fel a keringési rendszerben, meggátolva ezzel a rosszullétet és a szervezeted erősebb károsodását.

És persze végül, de nem utolsó sorban a buliban nem minden rólad szól, éppen ezért fontos, hogy legyél szociális, és figyelj oda másokra is, de ne te határozd meg mások alkoholfogyasztási szokásait. Ittas társadat soha, semmilyen körülmények között ne hagyd magára, ha pedig te, vagy társaságodban valaki más rosszul van, kérj azonnal orvosi segítséget a 112-őn!!!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Cukorbetegen karácsonykor – mire figyeljünk?

Karácsonykor egymást érik a rokonlátogatások, ahol általában ínycsiklandó ételektől roskadozó asztalokkal találjuk…

Nem egy tipikus decemberi hétvége lesz a mostani!

Változékony az idő, esik az eső, néhol szállingózik a hó. A lehűlés megérkezett, de nem lesz tartós: a hétvégére…
1 / 1 509

PÁRKAPCSOLAT

Élet fiatalkori demenciával

Az 53 éves Carolnál három évvel ezelőtt állapították meg a fiatalkori demenciát. Tizenöt éve él férjével, Malcolmmal boldog házasságban. Megmutatjuk, hogyan, mert nem ők az egyedüliek, akik ilyen…
1 / 212

HÍREK

1 / 1 163

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!