Facebook hozzászólás

Praktikák, ha folt esett

Foltok egyszerűen teremnek. A legrendesebb háziasszony, a leggondosabb anya, a legelegánsabb úrinő sem tudja megakadályozni, hogy olykor tea, bor, fű vagy más paca ne csúfítsa el a terítőt vagy a ruhát. Kétségbeesésre azonban semmi ok, csak azt kell tudni, milyen piszoknak mi a leghatékonyabb ellenszere. A különböző speciális vegyszerek mellett pedig nem érdemes megfeledkezni nagyanyáink jól bevált, természetes folttisztítóiról sem.

Kép:Ariston

Mielőtt foltot eltávolítandó elszántan nekiesnénk a szövetnek, minden esetben el kell olvasni a mosási útmutatót! Számos bosszúságot és további, magunk által előidézett foltot előzhetünk meg, ha tudjuk, mi az a vegyszer, amit semmiképpen ne használjunk az adott ruhánál. Ha nem ismerjük a folt eredetét vagy a tisztítandó anyag tulajdonságait, végezzünk próbatisztítást! Először az anyag kevésbé látható részein nézzük meg a tisztítószer hatását. Ha úgy tűnik, hogy valamilyen elváltozást okoz az anyagon, azonnal mossuk ki, és próbálkozzunk mással.

Mielőtt a foltra fordítanánk a figyelmet,

az anyagot öblítsük ki tiszta hideg vízzel, vagy gyengéden mossuk át szappannal. Soha ne kezdjünk folttisztításba piszkos anyagon! A pecsétet mindig tiszta ruhából próbáljuk eltávolítani, mert ha a teljes felület poros, a tisztított rész körül sötét piszokgyűrű keletkezhet, aztán csak győzzük azt is kiszedni! Ha egyszeri kezeléssel nem tűnt el a paca, de valamelyest halványodott, érdemes többször is megismételni a műveletet.

Mit mivel?

Friss gyümölcs: áztassuk tejbe vagy savóba, de egy csepp citromlével is érhetünk el eredményt.

Fű: dörzsöljük glicerinnel.

Golyóstoll, tinta: dörzsöljük alkoholba mártott szivaccsal.

Izzadtság: langyos ecetes vagy szódabikarbónás vízben áztassuk, de szalmiákszeszes vízzel átitatott vattával is eltávolítható.

Kávé, tea, kóla: tojássárgájával kevert langyos vízzel kell kiöblíteni. Ezután ecetes, majd normál öblítés következik.

Mustár: dörzsöljük be glicerines ronggyal, majd mossuk ki szappannal, hideg vízben.

Penész: öntsünk erős szappanos oldatot és sót a foltra, tegyük ki a napra, és tartsuk nedvesen.

Rágógumi: dörzsöljük jéggel, amíg megkeményedik, majd szedjük le.

Rozsda: áztassuk savanyú tejben vagy citromlében, dörzsöljük be sóval, tegyük ki a napra, és csak ezután mossuk ki.

Rúzs: hideg tejszínnel vagy főzőmargarinnal dörzsöljük be, majd mosószódával mossuk ki.

Vér: áztassuk 10 percig hideg, sós vízben, majd mossuk ki szappannal. Ha régebbi a folt, keverjünk össze keményítőt és hintőport egy kis vízzel, és ezt kenjük a foltra.

Viasz: tegyük a ruhát a mélyhűtőbe körülbelül két órára, így könnyen leszedhetjük.

Vörösbor, sör vagy likőr: áztassuk bóraxos oldatban.

Zsír: forró vizes átmosás után öntsünk rá szódabikarbónát.

Forrás:Ökoszolgálat Alapítvány

Minél előbb lássunk neki a folttisztításnak, biztosan könnyebb lesz a dolgunk, ha nem hagyjuk beszáradni az anyagba a szennyeződést. Ha mégis egy régi folttal kell megküzdeni, azt tanácsos az anyag mindkét oldaláról kezelni. Fontos még, hogy finom mozdulatokkal dolgozzunk, a dörzsölés hatására ugyanis a foltok szétterjedhetnek. Forró vizes dörzsöléssel pedig tisztítás helyett a textíliához rögzítjük a szennyeződést. A mosás előtt a területet hideg vízzel meg kell nedvesíteni, a folt külső szélétől befelé haladva. Folttisztításhoz sokan szivacs helyett vattacsomót ajánlanak, mivel azzal nem lehet szétkenni, terjedelmesebbé tenni a foltot.

Nincs olyan szer,

amely minden folt eltávolítására alkalmas, de a leggyakoribb háztartási szennyeződések – zsíros ételek, bor, tea, fű és egyebek – eltávolítására az általános folttisztítók általában hatékonyan használhatók.

A folttisztító szerek nagy része enzimeket használ a tisztításhoz. Ezek olyan anyagok a természetben (például az emésztésben is), amelyek nagyobb molekulákat kisebbekre tudnak hasogatni. Alapvetően alacsony hőmérsékleten működnek, és 60 Celsius-fok felett elbomlanak. Vannak köztük, amelyek zsírokat, és vannak, amelyek fehérjéket képesek lebontani. Az univerzális folttisztítókban többféle enzimet kevernek, és az éppen szükséges lép reakcióba a folttal. De ettől még a másik is ott van – teljesen feleslegesen! Vagyis olyan vegyszert is adagolunk, amire egészen biztosan nem lesz szükség a feladat elvégzéséhez.

Minden foltot

olyan szerrel kell fellazítani, amelyben oldódik – ezért fontos tudni, hogy pontosan milyen szennyeződéssel állunk is szemben. Ha meghatározzuk, milyen foltról van szó, ahhoz megfelelő enzimet tartalmazó készítménnyel, kevesebb vegyszerrel és hatékonyan tudjuk azt eltávolítani. Természetes folteltávolító szerek a citrom, a fehér ecet, a glicerin, a tiszta alkohol és a bórax. Általános szabálynak tekinthető, hogy savas hatású szereket (ecet, citrom) lúgossal (szódabikarbóna, mosószóda), míg lúgos hatásúakat savassal közömbösíthetünk.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Vágy és élvezet „azon túl” is

Öregedés és menopauza. A masszív változás ideje, ami hatalmas kihatással van a szexuális életre és az életminőségre. De, a változó tested egyben nagyszerű lehetőséget is kínál a szexuális megújuláshoz…
1 / 211

OTTHON

Hová szedjük a sátorfánkat?

Budapest környékén számos apró, vagy nem is olyan apró település várja a fővároshoz kötődőket, akik valamilyen…

Készülj az őszre, kedvesem!

Rövidesen tényleg beköszöntenek a komolyabb hidegek, egyes előrejelzések szerint már a héten fagyok is jöhetnek…
1 / 347

HÍREK

1 / 1 147

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!