Facebook hozzászólás

Se tej, se anyatej?

Nem egyszer futunk bele hajmeresztő tévhitekbe a netet böngészve, amikkel a legnagyobb baj az, hogy sokan szentírásnak veszik, és ezzel megnehezítik a saját dolgukat a várandósság alatt, ami valljuk be, egyébként sem éppen könnyű. Az elfuserált tévhitek között az egyik legnagyobb a tejjel kapcsolatos. Ezt tesszük most rendbe, és ebben van dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos a ratkotunde.hu segítségére.

Igyunk vagy ne igyunk…

Hogy miért éppen a tejivást emeltük ki a tévhitek közül? Mert sokan nagy megerőltetések árán mondanak le róla, vagy éppen fordítva, vagyis leerőltetik a torkukon, mert azt olvasták, a babának ez kell.

Szoptatás, Kép: pixabay
Szoptatás, Kép: pixabay

Nos nem. A babának kellő anyagok: vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok szükségesek, nem a tej. A benne lévő kalcium valóban fontos, de sok más élelmiszerből is be lehet vinni, illetve nagy segítséget jelentenek a várandós vitaminok is.

A tejivás az anya döntése. Ez azt jelenti, hogy ha kívánja, és szívesen issza, akkor tegye. A tejfogyasztás visszafogására csak akkor van szükség, ha a családban van a tejre, vagy annak egyes részeire érzékeny ember, és a baba már megszületett. Ebben az esetben érdemes a szoptatás ideje alatt a minimálisra csökkenteni a tejtermékek fogyasztását, és legalább hat hónapig anyatejjel etetni a kicsit. Itt fontos megjegyezni, hogy a hipoallergén tápszerek is tehéntejből készülnek!

Amíg azonban a pocakban van a pici, addig a tej fogyasztása, vagy éppen nem fogyasztása kizárólag az anyának tesz jót vagy rosszat, a babára nincsen semmilyen hatással. Fontos azt is megjegyezni, hogy az anya tejfogyasztásának vajmi kevés köze van az anyatej termeléséhez. A kettő kapcsolata annyiban kimerül, hogy a tej is tápanyag, mely szükséges az anyatej termeléséhez, de nem kifejezetten erre a folyadékra van szüksége a szervezetnek, hanem vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok megfelelő kombinációjára

Kalciumpótlás?

A tej jó kalciumforrás, és tudjuk, hogy ez az anyag elengedhetetlen a csontváz megfelelő kialakításához, de még számos ponton szükséges a szervezetnek. Ahogyan olyan sok más anyagnak, a kalciumnak is megnő az igényelt mennyisége a várandósság hónapjai alatt, illetve a raktárak feltöltésére már a terhesség tervezésétől szükség van.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy nem a tejtermékekből szívódik fel a legjobban a kalcium, és ráadásul segédanyagokra is szüksége van a beépüléshez. A szezámmag, a mák, vagy a hal is gazdag kalciumban. A beépülést egyrészt a szerves kötés, másrészt a D-vitamin megfelelő mennyisége is segíti.

Már megint a tehéntejjel van a gond?
Egy friss kutatásból kiderült: sok édesanya a baba első desszertjeként tekint a különböző tejtermékekre, és már egészen korán, 5-6 hónapos kortól kínálja őket, míg 8-12 hónapos korra többségük a tehéntejet is a hozzátáplálás részéve teszi. Pedig a tehéntej túl korai bevezetése növeli az ekcéma kialakulásának esélyét, károsan hat a baba emésztőrendszerére, haspuffadást, vastagbélgyulladást, valamint vashiányos vérszegénységet is okozhat.

A szervezet megnövekedett igényeinek kiszolgálására ezért a szakemberek többsége javasol valamilyen várandósvitamin készítményt. Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak azonban elmondta, hogy ezek között is szelektálni kell, hiszen nem mind ugyanazt tudják. Fontos a megfelelő tagoltság, illetve – ebben az esetben is – a szerves kémiai kötés. A szerves kötésű anyagok felszívódása ugyanis akár 80%-kal is jobb lehet szintetikus társaikkal szemben, ami jelentős különbség.

Ha a cél a nyugodt babavárás, akkor ne az internetet nyúzzuk válaszokért. A kezelőorvos nagyon szívesen válaszol a feltett kérdésekre, hiszen  ez a szakmája, nap mint nap ezzel foglalkozik, míg a kismamáknak csupán 9 hónapjuk van arra, hogy összeszedjék a szükséges ismereteket. Ezt pedig egyszerűbb egy szakembertől, mint az igaz és a fals információk között evezve.

(Forrás: ratkotunde.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Ki fogunk tikkadni ettől a hőhullámtól!

Egész héten nem lesz vége a már lassan egy hete tartó kánikulának, sőt! A nagy meleg a hétvégéig kissé még…

Akár napszúrást is kaphatunk a melegben!

A hétvégi kánikula nemcsak, hogy tovább folytatódik a következő napokban, hanem még fokozódik is! Egész héten marad…
1 / 1 485

PÁRKAPCSOLAT

Így add bele a szíved!

Bár a piros szín és a szív évszázadok, ha nem évezredek óta, a szerelem jelképe, párunk egy doboz szív alakú bonbon láttán bizony elgondolkodhat: hol marad mindebből a gesztus és a kreativitás? Vannak…
1 / 210

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 142

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!