Facebook hozzászólás

KISMAMAGONDOK

Segítség! Kérek egy kis folsavat!

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a tápanyagok jelentőségét. Nemcsak azért, mert a test építőköveiről van szó, hanem azért is, mert szinte minden betegség kialakulásában szerepet játszanak, és komolyan befolyásolják az olyan örömteli időszakokat is, mint a várandósság. Ha ugyanis bizonyos tápanyagokból hiányt szenved a test, a veszélyezteti a magzatot is!

Vas, folsav és B12

A folsav szükségességét nem kell különösképpen kifejteni, hiszen ez az egyik legjobban ismert tápanyag, melynek külön szedése már egyetlen kismama számára sem lehet kérdés. Ugyanakkor megfeledkezünk sok már összetevőről, melyek hiánya szintén gondokat okozhat, még akkor is, ha a folsav-ellátottságunk kitűnő –  mondta dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos.

Ezek közt első körben a vas és B12 hiányával foglalkozunk a folsavval karöltve. Ez a három tápanyag ugyanis szerepet játszik a vörösvérsejtek képzésében, ami kiemelt jelentőségű, főleg a várandósság alatt. Az édesanya szervezetében ugyanis ilyenkor megnő a vér mennyisége, hiszen a magzat vérellátását is ő adja, míg a saját termelés be nem indul. Valamint a tápanyagszükséglet is jelentősen megnő ilyenkor, így a fokozott bevitelre – a szakemberek javaslatai alapján várandósvitamin formájában is – gondolni kell.

Terhes kismama pihen, Kép: pixabay
Kép: pixabay

A vas jelentősége vitathatatlan a szervezetben, hiszen hiányában nem kap a szervezet elég oxigént. A B12 vitamin az idegrendszer megfelelő fejlődése és az agy működésének támogatása mellett szintén szerepet játszik a vérképzésben. A három tápanyag együttesen komoly befolyást gyakorol a vér mennyiségére, így hiányállapotuk a várandósság alatt is anémiához, vagyis vérszegénységhez vezethet!

Kevés a vér

A nem megfelelő a vérállátás, azt a felnőtt szervezet is erősen megsínyli, nem is beszélve a magzatról. Sérülhet az idegrendszer fejlődése, megnő a fejlődési rendellenességek kialakulásának valószínűsége, a vetélés és koraszülés kockázata. A vér mennyiségének csökkenése az oxigénszint ingadozásához vezet, így óriási, visszafordíthatatlan károkat szenvedhet a magzat – nyilatkozta dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak.

A megfelelő vérképzés fenntartásához így elengedhetetlen ezeknek az anyagoknak a fokozott bevitele, amit a táplálkozás mellett a táplálékkiegészítők segítségével lehet a legjobban megvalósítani – nem csoda, hogy ma már szinte minden szakember javasolja a várandósvitamin szedését.

Nem mindegy, hogy milyen terhesvitamint szedsz!

Terhes, kismama, Kép: pixabay
Kép: pixabay

A terhesvitaminok körül a piaci légkör igencsak nagy  felhajtást generál. Ez nem is csoda, ha azt nézzük, hogy Magyarországon jelenleg gyakorlatilag minden negyedik terhesség vetéléssel végződik. Ez persze nem csak és kizárólag az ásványi anyag és vitaminhiánnyal magyarázható, ám az okok között jelentős szerepet tölthet be ez is.

A bevitel azonban csak egy dolog, az anyagok felszívódásáról is gondoskodni kell, ez pedig két lépcsős folyamat. Egyrészt szem előtt kell tartani, hogy biológiailag aktív, szerves formában legyen jelen a vitaminkészítményben. Ez praktikusan  – citrát és –glükonát kötési formákat jelent (pl.: cink-citrát, vas-glükonát), így elérhető, hogy a bevitt anyagok akár 80 %-kal jobban hasznosuljanak. A másik pont, hogy odafigyelünk arra, milyen más készítményeket szedünk. Egyes gyógyszerek ugyanis gátolják bizonyos tápanyagok felszívódását. Jelen esetben az antibiotikumok, a metformin, a protonpumpa inhibitorok, vagy a gyomorfekély egyes gyógyszerei jelentenek gondot.

A vas felszívódása lényegesen jobb, ha más anyagok is jelen vannak, mint a C-vitamin, a B-vitaminok, a cink, vagy a réz. Ennek megfelelően a kiválasztott várandósvitaminnál is fontos, hogy az megfelelően komplex legyen.

(Forrás: ratkotunde.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

OTTHON

Felszökhet a láz a lakásvásárlási piacon

2020. január 1-jén 27 százalékra emelkedik az újépítésű lakások értékesítését terhelő – jelenleg kedvezményes – 5…

Több tízmillió haramia élhet a lakásodban

Magyarországon több mint 2 millió ember szenved allergiás megbetegedésben, amelyek közül a poratka által okozott…
1 / 349

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 148

HÍREK

1 / 1 159

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!