Facebook hozzászólás

Segítség! Székrekedésem van

Sok olyan kellemetlen tünettel kénytelenek szembenézni a kismamák, amikről szívesen lemondanának. A reggeli rosszullétek és a hányinger elmúlnak, azonban az aranyér akár az egész várandósság alatt, és utána is gondokat okozhat. Tenni lehet, és kell is ellene, hiszen a már kialakult gondot most is sokkal nehezebb kezelni, mint megelőzni annak létrejöttét! Dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos segít a gondon nekünk és a ratkotunde.hu-nak.

Miért alakul ki?

Az aranyér a végbélnyílás környéki erek duzzanata, gyulladása vagy elzáródása következtében kialakuló jelenség. Ezek az erek fontos szerepet játszanak a végbélnyílás precíziós mozgatásában. Két típusával is találkozhatunk. Ez egyik belső, a másik külső érduzzanattal jár. Előbbi esetében fájdalommal nem kell számolni, ám a széklet, illetve a wc-papír véres volta utal jelenlétére. A külső aranyér ezzel szemben kifejezetten fájdalmas, mind ülés, mind székelés alkalmával gondot okoz, de fájdalom jelentkezik az erőfeszítés hatására is. Kialakulások mögött jellemzően a nem megfelelő életmód és táplálkozás, valamint genetikai tényezők húzódnak meg.

Terhes kismama, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Miért gyakori kismamáknál?

Hogy a szüléskor miért alakul ki az aranyér azt nem is igen kell magyarázni, hiszen az erőlködés ebben az esetben extrém mértékű. Azonban a várandósság alatt is számolni kell ezzel a gonddal. Ilyen esetekben a pangó bélrendszer lehet felelős az aranyér kialakulásáért. A baba növekedése elveszi a helyet a belektől, így azok nehezebben látják el feladatukat. Emellett a várandósság alatt jelentősen megnő a tápanyagszükséglet is, aminek a test úgy próbál eleget tenni, hogy a visszaszívás folyamatát a lehető legtökéletesebben végzi. A tápanyagok felszívásának 80%-a a belekben történik, és ha az elfogyasztott étel lassabban halad át a területen, akkor a visszaszívás is tökéletesebb.

Mit tehetünk ellene?

A legjobb, ha rendszeresen mozgunk, és megfelelő, rostban gazdag diétát tartunk. Ezzel azonban van egy kis gond. A diéta ugyanis nagyon megnehezíti a megfelelő tápanyagmennyiség bevitelét, vagyis mellé mindenképpen érdemes a tápanyagokat pótolni.

AMH és meddőség
A pajzsmirigy-betegségekre mindenképpen erősen oda kell figyelni, mivel hormonjai révén a termékenységre is jelentős hatást képes gyakorolni. Összefüggést mutat az úgynevezett AMH-szint alakulásával is, mely szerencsére javítható. A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos volt a ratkotunde.hu, és így kedves olvasóink segítségére.

Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy ma már a szakemberek jelentős hányada javasolja a várandósvitamin szedését, és nem csak azért, hogy egy diétát kompenzáljunk. Sajnos napjainkban kizárólag étkezéssel fedezni a megnövekedett igényeket kifejezetten nehéz, így a támogatás mindenképpen jól jön.

A készítmények között azonban könnyű elveszni, hiszen számtalan vitaminnal találkozhatunk a polcokon. Mindenképpen komplex összetételűeket keressünk, hiszen így az egyes anyagok segítik mások felszívódását. Emellett a várandósvitamin megfelelően tagolt kell legyen, hogy a három eltérő igényű trimesztert megfelelően tudja kiszolgálni. A trimeszterek kiszolgálása pedig akkor a legjobb, ha a készítmény szerves, biológiailag aktív anyagokat tartalmaz. Ez praktikusan citrátokat és glükonátokat jelent (pl.: cink-citrát, réz-glükonát). Ezeknek ugyanis a karbonátokkal és más inaktív anyagokkal szemben a felszívódásuk akár 80%-kal is jobb, vagyis értelem szerűen sokkal jobban támogatják a várandós anyák szervezetét.

(Forrás: ratkotunde.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Mi a közös a cukorbetegségben és a demenciában?

Cukorbetegség akkor alakul ki, amikor a szervezetünk nem tud megfelelő mennyiségű inzulint termelni, vagy az…

Futószalagon jönnek a frontok!

Szinte egyetlen napunk sincs pihenni! Az elmúlt időszakban, és még ennek a hétnek az első felében is egymást érik a…
1 / 1 504

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 147

HÍREK

1 / 1 158

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!