Facebook hozzászólás
379

Sok súlyos betegséget megelőzhetsz, és még szebb is leszel!

A székrekedés, a vastagbéltumor, az elhízás, a cukorbetegség és a magas vérzsírszint egyik oka lehet, hogy nincs elegendő növényi rost az étrendünkben. Ha egy kicsit változtatunk szokásainkon, nemcsak egészségesebbek, hanem karcsúbbak is leszünk!

Legalább napi 20–40 grammnyi rostot kellene az étkezések során a szervezetünkbe bevinni, ami nem is olyan nehéz, bár a napi kapkodós táplálkozás nem tűnik megfelelő módszernek ahhoz, hogy a kívánt mennyiséget megegyük. Ez ugyanis naponta mintegy ötszöri gyümölcs- vagy zöldségfogyasztást feltételez, plusz még két adag teljes kiőrlésű gabonából készült étel bekebelezését.

De azért ne keseredjünk el, mert egy pohárnyi frissen facsart gyümölcslé, egy tál saláta, egy adag párolt zöldségköret vagy valamilyen hüvelyesből készített főzelék is ebbe a sorba tartozhat ugyanúgy, mint a különféle aszalt gyümölcsök. A kellő mennyiségű gabona elfogyasztása sem okozhat igazán gondot, elég, ha a fehérkenyeret teljes kiőrlésűre vagy rozskenyérre cseréljük, reggelire müzlit eszünk, és a heti étrendünkbe felvesszük a barnarizst vagy durumtésztát.

A rostban gazdag növényi eredetű élelmiszerek ráadásul karcsúsítanak. Nemcsak azért, mert a teljes kiőrlésű gabonából készült ételekből kevesebb is elég az éhség csillapításához, hanem mert vannak kifejezetten fogyókúrás rostok. Az almában, szilvában, birsalmában, citrusfélékben, sárgarépában, krumpliban található pektin jó a zsírok helyettesítésére, a liszt vagy más gyorsan felszívódó szénhidrátok pótlására pedig az emésztésnek ellenálló és 30–50 százalékkal kevesebb energiát tartalmazó keményítő használható, amelynek lelőhelye a főtt, majd lehűtött burgonya, éretlen banán, teljes vagy részleges kiőrlésű búza, gabonapelyhek, müzlik.

A zöldség- és gyümölcsfélék vízoldékony és vízben nem oldódó rostokat is tartalmaznak, az arány attól függ, hogy milyen zöldségről, gyümölcsről van szó, és hogy az mennyire érett. A nem vízoldékony rostanyagok koncentrációja a zöldség vagy gyümölcs érésével nő.

A vízoldékony rostanyagokban gazdag hüvelyesek, a zabkorpa és a különféle magvak csökkentik a koleszterinszintet, és lassítják a szőlőcukor felszívódását. Ez utóbbi hatásuk különösen fontos a cukorbetegeknek vagy a fogyókúrázóknak vércukorszintjük szabályozásában. A vízben nem oldódó rostok forrásai a teljes kiőrlésű gabonapelyhek, müzlik, a búzakorpa és egyes zöldségfélék, amelyek gyorsítják a béltartalom mozgását a bélrendszerben, ami a székrekedés megelőzésében és feltehetően a vastag- és végbélrák kialakulásának kockázatának csökkentésében játszik kiemelt szerepet.

Ne csak együnk, igyunk is!
Rostban dús étrend esetén még inkább kell figyelnünk arra, hogy eleget igyunk – ez minimum napi 2-3 liter folyadékot jelent –, mert a rostok elvonják a bélfalból a nedvességet, és akkor hiába a sok rost, megint csak itt a székrekedés.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Mi a német juhászkutya népszerűségének titka?

Nem lehet elvitatni, hogy az egyik legnépszerűbb fajta a német juhászkutya. Nemcsak munkakutyakánt lehet rá…

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…
1 / 3 453

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!