Facebook hozzászólás

Sorvadj el a fotelban!

A sport erőteljesen csökkenti a korai halál a kockázatát. Az egyesült államokbeli Vooper Testnevelés-kutató Intézet hosszú távú tanulmánya tízezer férfit vizsgált meg. A kutatók megállapították: az edzetlenek csoportjából háromszor annyi férfi halt meg idő előtt, mint a fittek közül.

Mennyit kell edzeni, hogy meghosszabbítsuk "szavatossági időnket"? Negyedóra kocogás nem elég. Azok a maratoni futók pedig, akik hetente 120 kilométert futnak, tönkreteszik az immunrendszerüket, és előbb kezd gyengülni az emlékezetük.

A kutatók úgy találták, hogy az 1500 kilokalóriás edzés garantálja a hosszú életet: legalább 1500, de legfeljebb 300 kilokalóriát ajánlatos minden héttel sportolással elégetnünk. Aki hetente mégis több mint 3500 kilokalóriát gyűr le, annak szintén csökken a várható életkora.

Régen az ember üldözte a mamutot, gyökereket ásott, mozognia kellett, nehogy éhen haljon. Ma csupán a mélyhűtőtől a mikrohullámú sütőig fut. Egyharmad annyit mozgunk, mint 100 évvel ezelőtt. Minden izomnak azonban naponta 300 ingerre van szüksége, hogy fejlődjön, és legalább 200-ra, hogy őrizze erőnlétét. Egész szervezetünk az izomműködésre épül. A kölni keringéskutatási és sportorvosi intézet egyszer kísérleti célból fitt sportorvosokat 9 napra ágyba fektetett. Az eredmény: a szervek munkabírása 21 százalékkal csökkent, a szív 10 százalékkal zsugorodott, mindössze 9 nap alatt!

Üldögélünk évtizedeken át. Csakhogy az embert nem erre teremtették: kezünket felvettük a talajról, felemeltük a fejünket, kinyújtottuk csípőnket és kiegyenesítettük térdünket, hogy évmilliók után egyenesen járhassunk a világban. Kereken 150 éve hajlítja testüket két természetellenes derékszögbe a szék. Mozdulatlanná teszi a csontvázat és az izmokat, rontja a légzést, megszünteti a lábak biztos kapcsolatát a talajjal. A láb-és hátizmok eltespednek, a medence veszít stabilitásából, a gerinc a rugalmasságából, a porckorongok tápanyagellátása csökken. Az izomzat elsorvad, és mivel erőnk megcsappan, újra és újra le kell ülnünk, szükségünk van a szék "mankójára". Az ülés betegé tesz. Tünetei közé tartozik az aranyér, a gerincferdülés, a fejfájás, az izommerevség.

A fotelben ülve 500 vázizmunk sorvad, győz a zsír. A lötyögő tömeg kilóról kilóra besomfordál a testbe, csökkenti a mozgékonyságot és a gondolkodó képességet. Minden gramm eltűnt izommal petyhüdtebb lesz a bőr, törékenyebbek a csontok, gyengébb az immunrendszer, lustább az elme. Nem kell, hogy így legyen! Aki tovább fiatal akar maradni, egyszerűen izompáncélt növeszt az öregedés ellen. Mellesleg az izom az egyetlen olyan szerv, amely képes visszaállítani a biológiai órát. Ha most elkezdjük gondozni és ápolni izmainkat, éveket nyerünk. Sohasem késő!

Facebook hozzászólás

Hozzászólás zárolva.

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 146

HÍREK

1 / 1 152

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!