Facebook hozzászólás

Sport és intim higiénia

A rendszeres sport nagyon jó hatással van a szervezetre, ám a mozgás alatt és után számos kellemetlenség érhet bennünket. Dr. Supák Dorina, a Neutromed szülész-nőgyógyász klinikai orvosa összegyűjtött hét tippet, hogy a sportolás semmiképpen se vezessen diszkomfort-érzéshez.

A sportolás rendkívül jó hatással van az egészségünkre, hiszen erősíti az immunrendszert, stabilizálja a vércukrot és csökkenti az esélyét a Candida-fertőzések kialakulásának is. Rövidtávon azonban az ilyenkor jelentkező fokozott izzadás, a megemelkedett testhőmérséklet, a műszálas ruházat viselése miatt változik a hüvely pH-értéke, gyakoribbá válik a hüvelyflóra felborulása. Az alábbi tippek megfogadásával azonban csökkenthetjük a kellemetlen fertőzések kialakulását.

sport, higiénia
Dr. Supák Dorina, a Neutromed szülész-nőgyógyász klinikai orvosa Kép: sajtóanyag

 

 1. Tudtad?
  Az intim területek kortól és hormonszinttől függően 3,5-5,5 közötti pH-értékkel rendelkeznek. Kémhatásuk azonban könnyen felborulhat például sportolás, stressz, terhesség, menstruáció vagy menopauza esetén. Válasszunk olyan termékeket, amik figyelembe veszik a hormonális változások okozta pH-értékek eltérését, ezáltal kínálva megoldást a különböző életszakaszban járó nők számára a belső egyensúly megtartásához. Az intim mosakodók között megtalálható az érzékeny bőr számára kifejlesztett gél mellett frissítő, hidratáló hatású, valamint szappan- és színezékektől mentes változat is.

  Lehetőség szerint ne viseljünk szűk, műszálas nadrágot, amennyiben viszont mégis emellett döntünk, olyat válasszunk, ami nagyfokú légáteresztő képességgel bír.

 2. Érdemes pamut fehérneműt használni, hiszen a műszálas anyagok az izzadtsággal kiegészülve irritációt okozhatnak az érzékeny területeken, amely szintén a hüvely érzékeny egyensúlyának felborulásához vezethet.
 3. Edzés után mielőbb zuhanyozzunk le, intim testrészeinken lúgos szappanok, tusfürdők helyett használjunk megfelelő pH-értékű intim mosakodókat.
 4. Zuhanyozás után alaposan töröljük át magunkat tiszta, puha törülközővel. Semmiképpen se azt a törülközőt használjuk, amivel a futópadon az izzadság felitatására használtunk.
 5. Előfordulhatnak olyan esetek, mint például a szabadtéri sportrendezvények, hogy nincs lehetőségünk lezuhanyozni közvetlenül a mozgástevékenység után. Ekkor se feledkezzünk meg azonban az intim higiéniáról, használjunk intim törlőkendőt.
 6. Uszodai sporttevékenységet követően törekedjünk arra, hogy a lehető leghamarabb lecseréljük a nedves úszódresszünket, zuhanyzást követően pedig ne használjuk azt a törülközőt, amivel az uszodatérben vagy a wellness részlegben tartózkodtunk.
 7. Mivel az uszodák vize magas koncentrátumban tartalmaz fertőtlenítő szereket, így az száríthatja a bőrt az intim területeken, ami irritációhoz vezethet. Az intim területeink pH-értékéhez leginkább illeszkedő intim mosakodók használata segíthet, amennyiben panaszaink nem javulnak, kérjünk mielőbbi segítséget nőgyógyászunktól. A fertőzések gyulladáshoz és egyéb súlyos szövődményekhez vezethetnek.
Mondj nemet az uszodai fertőzésekre!
Az uszodák és környékük köztudottan a fertőzések melegágyai. Nem is annyira a klóros vízben, sokkal inkább a medencék mellett, a közös zuhanyzókban, öltözőpadokon számos kórokozó található, amelyeknek a nyirkos közeg kiváló lehetőséget teremt a szaporodásra. Azonban van néhány olyan óvintézkedés, amelyek betartásával szó szerint megúszhatjuk a fertőzéseket.

 

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Levél Édesapámnak

Anonim nyílt levelet közölt a The Guardian egy, az édesapját az idősek otthonába kísérő lány tollából. "Múlt…

Bacilusűző vitaminok az ősz patikájából

Iskola- és óvodakezdés, ködös reggelek, esős, nyirkos napok. Sokaknál ez egyet jelent a náthával, köhögéssel,…
1 / 1 501

PÁRKAPCSOLAT

Pornó vagy szakértő?

Mindenki tanítja, senki sem csinálja - általában ebben a helyzetben találjuk magunkat, ha egy téma kapcsán tanácsra van szükségünk. Ha azonban a szexről van szó, megváltozik a felállás: mindenki…
1 / 211

Receptek

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!