Facebook hozzászólás

IDŐSGONDOZÁS

Sürgős ügyek kezelése

Az inkontinencia a vizelet- és a széklet tartásának nehézségét jelenti. Idősebb korban, így Alzheimer-kórban és demenciában is gyakran előfordul – kiváltképp a betegség előrehaladott stádiumában okozhat jelentős nehézségeket.

Inkontinenciára utalhat, ha a beteg fehérneműjén vagy ágyneműjén árulkodó foltokat találunk, esetleg vizeletszivárgást tapasztalunk, illetve ha az Alzheimerrel vagy más demenciával élő ember számára nehézséget okoz a mellékhelyiség látogatása. Mivel a tüneteken bizonyos esetekben jelentősen lehet javítani, ezért elkerülhetetlen, hogy mielőbb vitassuk meg a kérdést a háziorvosunkkal.

WC-felirat, férfi, női, Kép: felejtek.hu
Kép: felejtek.hu

Az inkontinencia mögött számos ok állhat, köztük a húgyúti fertőzések, a kezeletlen cukorbetegség, a kiszáradás, a túl sok koffeinfogyasztás, valamint bizonyos gyógyszerek is. Már csak ezen állapotok miatt is fontos az orvosi kivizsgálás.

Amit addig is tehetünk, hogy rendszeresen emlékeztetjük a beteget, hogy menjen el a mellékhelyiségbe – ne várjuk, hogy ő szóljon, amikor mennie kell. Az Alzheimer-kór vagy a demencia előrehaladottságától függően ilyen alkalmakkor arra is szükség lehet, hogy megmutassuk a betegnek, merre is található az illemhely, sőt akár el is kísérhetjük odáig. Figyeljünk a vizelési- vagy székelési ingert jelző viselkedésekre is – sokan ilyenkor a ruhájukat húzogatják vagy az ágyéki területet fogják! Az öltözködés megkönnyítése céljából egyébiránt is célszerű kényelmes, lazább öltözéket választani az alzheimeres beteg számára. Az éjszakai balesetek elkerülése érdekében pedig szerencsés, ha az esti folyadékbevitelt mérsékeljük, helyette napközben gondoskodunk a folyamatos folyadék utánpótlásról.

Demenciával él a barátom

Demencia, lábnyomok a vízbe, Kép: felejtek.hu
Kép: felejtek.hu

Nagy kihívás lehet egy barátság fenntartása a demenciával élőknek. Mégis, egy olyan érzelmileg felkavaró időszakban, mint amikor valaki megtudja magáról, hogy Alzheimer-kórral vagy más demencia típussal kell megtanulnia együtt élni, egy barát támogatása, és a hétköznapok normalitásának érzése mindennél többet jelenthet. Sajnos azonban a valóság az, hogy a demencia diagnózisát követően sok barátság megszakad.

Ne feledjük azonban, hogy balesetek mindenképp történnek. Ilyenkor próbáljunk megértőek lenni, és csökkenteni a beteg esetleges szégyenérzetét a történtekkel kapcsolatban. Ha sorozatosan előfordul a záróizmok kontrollálásának nehézsége, a felnőtteknek kapható pelenkák szintén segítséget jelenthetnek!

(Forrás: Alzheimers Foundation, felejtek.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Csak 108 lépés az életért: ez azért buli

Testet-lelket megújító, különleges mozgásra hív a 25 éves Magyarországi Taoista Tai Chi Társaság. 2019. szeptember…

A fenébe! Magunkra hoztuk a bajt!

Ma már népbetegség, mely nemcsak a nőket, hanem a férfiakat is érinti, ez pedig az ösztrogéndominancia.…
1 / 1 496

OTTHON

Hová szedjük a sátorfánkat?

Budapest környékén számos apró, vagy nem is olyan apró település várja a fővároshoz kötődőket, akik valamilyen…

Készülj az őszre, kedvesem!

Rövidesen tényleg beköszöntenek a komolyabb hidegek, egyes előrejelzések szerint már a héten fagyok is jöhetnek…
1 / 347

CSALÁD

Nem minden családban jött ki a matek

Jellemzően ötvenezer forint feletti összeget fordítanak a magyar családok taneszközökre szeptemberben, majd évente további átlag húszezer forintot sportfoglalkozásokra és…
1 / 139

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!