Facebook hozzászólás

IDŐSGONDOZÁS

Sürgős ügyek kezelése

Az inkontinencia a vizelet- és a széklet tartásának nehézségét jelenti. Idősebb korban, így Alzheimer-kórban és demenciában is gyakran előfordul – kiváltképp a betegség előrehaladott stádiumában okozhat jelentős nehézségeket.

Inkontinenciára utalhat, ha a beteg fehérneműjén vagy ágyneműjén árulkodó foltokat találunk, esetleg vizeletszivárgást tapasztalunk, illetve ha az Alzheimerrel vagy más demenciával élő ember számára nehézséget okoz a mellékhelyiség látogatása. Mivel a tüneteken bizonyos esetekben jelentősen lehet javítani, ezért elkerülhetetlen, hogy mielőbb vitassuk meg a kérdést a háziorvosunkkal.

WC-felirat, férfi, női, Kép: felejtek.hu
Kép: felejtek.hu

Az inkontinencia mögött számos ok állhat, köztük a húgyúti fertőzések, a kezeletlen cukorbetegség, a kiszáradás, a túl sok koffeinfogyasztás, valamint bizonyos gyógyszerek is. Már csak ezen állapotok miatt is fontos az orvosi kivizsgálás.

Amit addig is tehetünk, hogy rendszeresen emlékeztetjük a beteget, hogy menjen el a mellékhelyiségbe – ne várjuk, hogy ő szóljon, amikor mennie kell. Az Alzheimer-kór vagy a demencia előrehaladottságától függően ilyen alkalmakkor arra is szükség lehet, hogy megmutassuk a betegnek, merre is található az illemhely, sőt akár el is kísérhetjük odáig. Figyeljünk a vizelési- vagy székelési ingert jelző viselkedésekre is – sokan ilyenkor a ruhájukat húzogatják vagy az ágyéki területet fogják! Az öltözködés megkönnyítése céljából egyébiránt is célszerű kényelmes, lazább öltözéket választani az alzheimeres beteg számára. Az éjszakai balesetek elkerülése érdekében pedig szerencsés, ha az esti folyadékbevitelt mérsékeljük, helyette napközben gondoskodunk a folyamatos folyadék utánpótlásról.

Demenciával él a barátom

Demencia, lábnyomok a vízbe, Kép: felejtek.hu
Kép: felejtek.hu

Nagy kihívás lehet egy barátság fenntartása a demenciával élőknek. Mégis, egy olyan érzelmileg felkavaró időszakban, mint amikor valaki megtudja magáról, hogy Alzheimer-kórral vagy más demencia típussal kell megtanulnia együtt élni, egy barát támogatása, és a hétköznapok normalitásának érzése mindennél többet jelenthet. Sajnos azonban a valóság az, hogy a demencia diagnózisát követően sok barátság megszakad.

Ne feledjük azonban, hogy balesetek mindenképp történnek. Ilyenkor próbáljunk megértőek lenni, és csökkenteni a beteg esetleges szégyenérzetét a történtekkel kapcsolatban. Ha sorozatosan előfordul a záróizmok kontrollálásának nehézsége, a felnőtteknek kapható pelenkák szintén segítséget jelenthetnek!

(Forrás: Alzheimers Foundation, felejtek.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Mi a közös a cukorbetegségben és a demenciában?

Cukorbetegség akkor alakul ki, amikor a szervezetünk nem tud megfelelő mennyiségű inzulint termelni, vagy az…

Futószalagon jönnek a frontok!

Szinte egyetlen napunk sincs pihenni! Az elmúlt időszakban, és még ennek a hétnek az első felében is egymást érik a…
1 / 1 504

Receptek

HÍREK

1 / 1 158

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!