Facebook hozzászólás

Szájharmónia

Ha össze kellene állítanunk egy listát azokról a dolgokról, amiket szívesen halogatunk, a fogászati vizsgálat minden bizonnyal sokaknál előkelő helyen végezne. Pedig ma már nincs okunk a félelemre, a modern fogászati kezeléseknél az injekción kívül nem érzünk más kellemetlenséget. Irreális félelmeink leküzdésével nemcsak magunknak teszünk jót, hanem jó példát mutatunk a gyerekeknek is, akik így a rendszeres fogászati ellenőrzést és kezelést ugyanolyan természetesnek érzik majd, mint a rendszeres hajmosást vagy a sportot.

Hogyan szokja meg a gyerek a fogászati rendelőt?

Ha a szülők életében helye van a rendszeres fogorvosi ellenőrzésnek, akkor ahhoz a gyermek is hozzászokik, magától értetődő lesz a számára, hogy elmegyünk megnézetni a fogainkat. Ilyen esetekben, ha a fogászati rendelőben nyitottak rá, érdemes magunkkal vinni a gyereket, és minden kényszer és nyomás nélkül javasolni neki, hogy maga is üljön be a székbe, hogy a fogorvos belenézhessen a szájába.

Fogat mosó hupikék töpike, Kép: pixabay
Kép: pixabay

A legtöbb fogorvos ilyen helyzetekre kisebb ajándékkal, matricával készül, így a fogászati látogatás pozitív élményt jelent majd a gyerek számára. Nagyon fontos, hogy a saját félelmeinket és fenntartásainkat ne ragasszuk át rá. Ha mi magunk komoly félelmekkel küzdünk a fogorvosnál, akkor a gyereket inkább más családtag vigye vizsgálatra, aki nyugodtan, higgadtan és természetesen tudja fogadni a fogászat légkörét.

Mit tehetünk azért, hogy a fogászati vizsgálat pusztán ellenőrzés maradjon?

Ahhoz, hogy a fogorvos a gyerek fogait a lehető legjobb állapotban találja, szükséges, hogy időben megtanítsuk a gyerekeknek a napi kétszeri fogmosás szokását és a helyes technikát.

A világ leggyakoribb betegsége
Kutatások szerint a világ 291 leggyakoribb betegsége közül az első helyen a fogszuvasodás áll, amelynek kezeletlenül komoly következményei lehetnek. Dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogorvosa szerint megfelelő kezeléssel mind a fogvesztés, mind akár a súlyos betegségek megelőzhetők.

A fogápolást gyakorlatilag az első néhány tejfog megjelenése után el lehet kezdeni. Az első években hasznos, ha a szülő mossa a gyermek fogát – gyengéden, körkörös mozdulatokkal letisztítva az összes fogfelszínt. Így érzik, tanulják meg a gyerekek a helyes mozdulatokat, és megszokják a tiszta fogak érzését. A legjobb, ha kisgyermekkorban kialakul az az igény, hogy este semmiképpen nem fekszünk le fogmosás nélkül, és a reggeli készülődéshez szintén rutinszerűen hozzátartozik a fogmosás. Számtalan színes, mintás gyermekfogkefe kapható, és a fogkrémek között is nagy a választék. Keressünk együtt olyat, amit a gyerek szívesen használ, és az ízét is szereti, ezzel is vonzóbbá tehetjük számukra a mindennapos fogápolást.

Rágógumizós lány, Kép: wikimedia
Kép: wikimedia

A fogmosások közötti időben, és édesség gyanánt is jó alternatíva a cukormentes rágógumi: édes íze miatt szeretik a gyerekek, de a cukorkákkal ellentétben nem károsítja a fogakat, sőt, számos előnyös hatása van. A rágógumi tisztítja a fogfelszínt, és serkenti a nyálképződést. A nyálnak jelentős védő és tisztító szerepe van a szájban: gyakorlatilag átmossa a fogakat, és a bővebb nyál a baktériumok számát is csökkenti.

Az elmúlt években egyre növekszik az igényesség és a tudatosság az egészséggel kapcsolatos dolgokban, az pedig természetes, hogy minden szülő igyekszik mindent megtenni, hogy a gyermeke egészséges és boldog életet élhessen. Fogorvosi szemszögből ennek fontos része az egészséges és ápolt fogazat, mely a táplálkozástól kezdve az önbizalmon át sok mindent befolyásol. A mindennapi döntéseinkben gondoljunk erre is, a következő három pillérre alapozva a fogak védelmét: a fogakra káros anyagok fogyasztásának csökkentése, a fogak megfelelő tisztítása és a rendszeres fogászati ellenőrzés.

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Erre alszunk egyet!

Baji Balázs, Cseh László, Jakabos Zsuzsanna, Gyurta Gergely, Kenderesi Tamás, Szatmári András, Barka Emese és még…

5 érdekesség a spermáról

Íme, 5 olyan információ a spermáról, amivel nem találkozik minden nap az ember, és amelyek között több meglepő is…
1 / 1 492

PÁRKAPCSOLAT

Ennyi volt! Lejárt a néma leventék ideje

Már senki sem kérdőjelezheti meg a férfi és a női agy működésének eltérését, mégis a párkapcsolati kommunikáció, az érzelmek közvetítése sokaknak okoz otthon gondot. Érdemes a különbségekre építve…
1 / 211

HÍREK

1 / 1 140

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!