Facebook hozzászólás

Szájharmónia

Ha össze kellene állítanunk egy listát azokról a dolgokról, amiket szívesen halogatunk, a fogászati vizsgálat minden bizonnyal sokaknál előkelő helyen végezne. Pedig ma már nincs okunk a félelemre, a modern fogászati kezeléseknél az injekción kívül nem érzünk más kellemetlenséget. Irreális félelmeink leküzdésével nemcsak magunknak teszünk jót, hanem jó példát mutatunk a gyerekeknek is, akik így a rendszeres fogászati ellenőrzést és kezelést ugyanolyan természetesnek érzik majd, mint a rendszeres hajmosást vagy a sportot.

Hogyan szokja meg a gyerek a fogászati rendelőt?

Ha a szülők életében helye van a rendszeres fogorvosi ellenőrzésnek, akkor ahhoz a gyermek is hozzászokik, magától értetődő lesz a számára, hogy elmegyünk megnézetni a fogainkat. Ilyen esetekben, ha a fogászati rendelőben nyitottak rá, érdemes magunkkal vinni a gyereket, és minden kényszer és nyomás nélkül javasolni neki, hogy maga is üljön be a székbe, hogy a fogorvos belenézhessen a szájába.

Fogat mosó hupikék töpike, Kép: pixabay
Kép: pixabay

A legtöbb fogorvos ilyen helyzetekre kisebb ajándékkal, matricával készül, így a fogászati látogatás pozitív élményt jelent majd a gyerek számára. Nagyon fontos, hogy a saját félelmeinket és fenntartásainkat ne ragasszuk át rá. Ha mi magunk komoly félelmekkel küzdünk a fogorvosnál, akkor a gyereket inkább más családtag vigye vizsgálatra, aki nyugodtan, higgadtan és természetesen tudja fogadni a fogászat légkörét.

Mit tehetünk azért, hogy a fogászati vizsgálat pusztán ellenőrzés maradjon?

Ahhoz, hogy a fogorvos a gyerek fogait a lehető legjobb állapotban találja, szükséges, hogy időben megtanítsuk a gyerekeknek a napi kétszeri fogmosás szokását és a helyes technikát.

A világ leggyakoribb betegsége
Kutatások szerint a világ 291 leggyakoribb betegsége közül az első helyen a fogszuvasodás áll, amelynek kezeletlenül komoly következményei lehetnek. Dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogorvosa szerint megfelelő kezeléssel mind a fogvesztés, mind akár a súlyos betegségek megelőzhetők.

A fogápolást gyakorlatilag az első néhány tejfog megjelenése után el lehet kezdeni. Az első években hasznos, ha a szülő mossa a gyermek fogát – gyengéden, körkörös mozdulatokkal letisztítva az összes fogfelszínt. Így érzik, tanulják meg a gyerekek a helyes mozdulatokat, és megszokják a tiszta fogak érzését. A legjobb, ha kisgyermekkorban kialakul az az igény, hogy este semmiképpen nem fekszünk le fogmosás nélkül, és a reggeli készülődéshez szintén rutinszerűen hozzátartozik a fogmosás. Számtalan színes, mintás gyermekfogkefe kapható, és a fogkrémek között is nagy a választék. Keressünk együtt olyat, amit a gyerek szívesen használ, és az ízét is szereti, ezzel is vonzóbbá tehetjük számukra a mindennapos fogápolást.

Rágógumizós lány, Kép: wikimedia
Kép: wikimedia

A fogmosások közötti időben, és édesség gyanánt is jó alternatíva a cukormentes rágógumi: édes íze miatt szeretik a gyerekek, de a cukorkákkal ellentétben nem károsítja a fogakat, sőt, számos előnyös hatása van. A rágógumi tisztítja a fogfelszínt, és serkenti a nyálképződést. A nyálnak jelentős védő és tisztító szerepe van a szájban: gyakorlatilag átmossa a fogakat, és a bővebb nyál a baktériumok számát is csökkenti.

Az elmúlt években egyre növekszik az igényesség és a tudatosság az egészséggel kapcsolatos dolgokban, az pedig természetes, hogy minden szülő igyekszik mindent megtenni, hogy a gyermeke egészséges és boldog életet élhessen. Fogorvosi szemszögből ennek fontos része az egészséges és ápolt fogazat, mely a táplálkozástól kezdve az önbizalmon át sok mindent befolyásol. A mindennapi döntéseinkben gondoljunk erre is, a következő három pillérre alapozva a fogak védelmét: a fogakra káros anyagok fogyasztásának csökkentése, a fogak megfelelő tisztítása és a rendszeres fogászati ellenőrzés.

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Így add bele a szíved!

Bár a piros szín és a szív évszázadok, ha nem évezredek óta, a szerelem jelképe, párunk egy doboz szív alakú bonbon láttán bizony elgondolkodhat: hol marad mindebből a gesztus és a kreativitás? Vannak…
1 / 210

Receptek

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 142

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!