Facebook hozzászólás

Szent ég! A feleségem is pukizik!

Szinte minden terhes nő találkozik a várandósság kellemetlen tünetével, amit a bélgázok okoznak. Igen, ez az az időszak, amikor a férj kénytelen szembesülni azzal, hogy bizony a felesége is pukizik. Méghozzá igen sokat. Az okokról és a kikerülési lehetőségekről dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos beszélt a ratkotunde.hu-nak.

Miért?

A nők sokkal visszafogottabban kezelik a testükben zajló folyamatok eredményeit, mint a férfiak. Az erősebbik nem esetében nem gond egy böfögés, vagy egy galamb, hiszen férfi, ez is belefér. a hölgyek azonban nem kezelik ezt ilyen szabadon, legalábbis amíg tudják.

Terhes kismama hasán férfi, női kéz, Kép: pixabay
Kép: pixabay

A várandósság az élet igen sok területén jelent változást, többek között abban is, amit egymás előtt teszünk, vagy nem teszünk. Az első trimeszterre jellemző fokozott gázképződés ugyanis szinte minden esetben okoz „baleseteket”, ami megkeseríti a nők mindennapjait. Pedig ez teljesen természetes folyamat, melynek oka a megnövekedett progeszteron szint. Ez a nemi hormon a várandósság kialakulásához és megtartásához elengedhetetlen, ám magas szintjének vannak más hatásai is. Jelen esetben a bélmozgás lassulása írható a számlájára. Ha a belekben az emésztődő táplálék haladása lelassul, akkor az abból felszabaduló gázok mennyisége nő. Ennek pedig távoznia kell, nincs mese. Alapesetben is megtörténik a dolog, ám a terhesség első szakaszában sűrűsödik az inger, amit nem is érdemes, és nem is igen lehet visszatartani.

Mit tehetek ellene?

Fontos, hogy a szakemberek nem javasolják a gazok elleni készítmények szedését a várandósság alatt! Vagyis ha lehet, gyógyszerhez inkább ne nyúljunk. A megoldás a táplálkozásban rejlik. A gázok képződését nagyban elősegítik az olyan ételek, mint például a brokkoli, vagy a hüvelyesek. Vagyis, ha ezeket nem esszük, vagy csak keveset szedünk, csökkentjük, vagy teljesen elkerüljük, akkor a bélgázok mennyisége is csökkenni fog.

A gond csak az, hogy ezzel sok értékes tápanyagot veszítünk, ami viszont a várandóssághoz kifejezetten fontos lenne. Tény, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás az egyik legjobb dolog, amit tehetünk azért, hogy a megfelelő mennyiségű tápanyagok vigyük a szervezetünkbe. A várandósság alatt azonban az igények jelentősen megnőnek, és ezt már csak a táplálkozásból fedezni igen nehéz. Nem is beszélve arról, ha valamilyen okból diétát tartunk. Nem csoda, hogy a szakemberek jelentős többsége javasol valamilyen vitaminkészítményt a várandósságkor.

Most született, és máris szőrös! És így is marad?
Sok szülő megdöbbenve veszi tudomásul, hogy éppen megszületett csemetéjének háta, hasa, homloka, vagy kis lábacskái szőrösek. És ez nemcsak egy – két pihét jelent, hanem akár vastag, sötét szőrszálak tömegét is. Ennek oka azonban banálisan egyszerű, így megijedni sem kell tőle. A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász segít nekünk és a ratkotunde.hu-nak.

Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak azt is elmondta, hogy a 3X3 trimeszter alatt a magzat és az anya igényei változnak. Vagyis más anyagok kellenek az első, más a második és más a harmadik szakaszban. A vitaminkészítmények szempontjából tehát fontos a megfelelő tagoltság. Emellett az optimális felszívódás érdekében érdemes szerves kötésű vegyületeket tartalmazó készítményt keresni, ami ráadásul komplex is, hiszen az egyes anyagok szükségesek mások hasznosulásához – mint a kalcium és a D-vitamin kapcsolata esetében. Így a felszívódás aránya akár 80%-kal is jobb lehet, ez pedig komoly segítség minden kismamának.

A bélgázok ellen tehát az élelmiszerek megválasztásával lehet védekezni, emellett hatékony eszköz lehet az is, ha naponta 5-6-szor eszünk, de kevesebbet. Ezzel a terhesség egy másik kellemetlen tünetét is minimalizálni lehet, ez pedig a savasodás, mely gyomorégést idézhet elő.

(Forrás: ratkotunde.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Levél Édesapámnak

Anonim nyílt levelet közölt a The Guardian egy, az édesapját az idősek otthonába kísérő lány tollából. "Múlt…

Bacilusűző vitaminok az ősz patikájából

Iskola- és óvodakezdés, ködös reggelek, esős, nyirkos napok. Sokaknál ez egyet jelent a náthával, köhögéssel,…
1 / 1 501

OTTHON

Keresd a számlákat, ha társasházba költöznél!

Hamarosan már annak is utánanézhetnek a lakásvásárlók, hogy milyen anyagi helyzetben van a társasház, ahová…

Ne gyulladj be fölöslegesen!

Minden fűtési szezon előtt elengedhetetlen a tüzelő-fűtő berendezések ellenőrzése, karbantartása, ha kell javítása.…
1 / 348

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 146

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!