Facebook hozzászólás

ÁLDOTT ÁLLAPOT

Szívás a hízás

Kifogyhatatlan a téves hitek tárháza a kismamáknál. Most a dohányzást és a hízást vesszük nagyító alá Ratkó Tünde szülésznő segítségével.

Dohányzás

Az, hogy a várandósság alatt csak egy kicsit lehet dohányozni, nem igaz. Az erős dohányos kismamák esetében lehet hallani arról, hogy az orvos engedélyez egy egész kevés füstölést, mivel a megvonás nagyobb stressz a babának, mint a füst.

Dohányzó nő, Kép: pxhere
Kép: pxhere

Ez ugyan lehetséges, de azzal tisztában kell lenni, hogy a cigaretta, illetve a dohányzás bármilyen formája mindenképpen károsítja a magzatot, még akkor is, ha csak eseti, és csak egy kicsit füstöl a kismama. Az alternatív lehetőségekről érdemes a kezelőorvossal beszélni, mert vannak, de nem mindet lehet alkalmazni a pocakos időszakban.

Terhes kismama, majdnem semleges, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Hízás

A hízással kapcsolatban sokan azt tartják, ilyenkor nem gond, majd lemegy az szülés után – ez azonban így nem igaz. A túlzott hízás ugyanis a babának sem jó, és a szülés után a felszedett többlet zsír nem tűnik el csak úgy. Azért bizony keményen meg kell dolgozni, vagyis inkább ne szedjük fel. Ezt a megfelelő, egészséges étrenddel lehet elérni, mozgással, és a megfelelő várandósvitaminnal – mondja Ratkó Tünde.

Mitől romlanak könnyebben várandósság alatt a fogak? És mitől nem?

Terhes-kismama-virággal, Kép:pixabay
Kép:pixabay

A baba „elszívja” a szervezetből a fogak számára szükséges anyagokat, ezért romlik az anyuka foga. Ez az egyik leggyakoribb tévhit a várandós nők körében. De nem ez az egyetlen: nem kellene félni a röntgentől és a fájdalomcsillapítástól sem. Ami pedig a legfontosabb: a fogak romlása könnyedén megelőzhető!

Ez elsőre furcsa lehet, de tény, hogy a B-vitaminok étvágynövelő hatással rendelkeznek, és köztük is a B12 a főkolompos. Ráadásul a B-vitaminokra a harmadik trimeszterben – amikor a kismamák a legtöbb súlyt szedik fel – már nincsen szükség, egyedül a B6-vitaminra. Vagyis a vitaminkészítmények közül olyat válasszunk, mely a harmadik trimeszterre kialakított részben már csak B6 vitamint tartalmaz a B-vitaminok közül.

(Forrás: ratkotunde.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Viszket a tenyerem!

Még az Európai Parlament összes mozsdóját is felszerelték a helyes kézmosást bemutató tájékoztatóval évekkel…

Ez nem lehet válóok

Mielőtt külön szobába költöznénk párunkkal a hangos horkolás miatt, érdemes utána járnunk, hogyan kezelhető a…
1 / 1 500

PÁRKAPCSOLAT

Pornó vagy szakértő?

Mindenki tanítja, senki sem csinálja - általában ebben a helyzetben találjuk magunkat, ha egy téma kapcsán tanácsra van szükségünk. Ha azonban a szexről van szó, megváltozik a felállás: mindenki…
1 / 211

OTTHON

Keresd a számlákat, ha társasházba költöznél!

Hamarosan már annak is utánanézhetnek a lakásvásárlók, hogy milyen anyagi helyzetben van a társasház, ahová…

Ne gyulladj be fölöslegesen!

Minden fűtési szezon előtt elengedhetetlen a tüzelő-fűtő berendezések ellenőrzése, karbantartása, ha kell javítása.…
1 / 348

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!