>
Facebook hozzászólás

Teniszkönyök, golfkönyök – elegáns betegségek?

Közeledik a nyár, ilyenkor gyakran sportolunk a szabadban, teniszezünk, tollasozunk, röplabdázunk, golfozunk, intenzíven használjuk a könyökünket, illetve az alkarunk izmait és ízületeit. Ha gyakran, és folyamatosan ismételünk egy bizonyos mozdulatsort, és túlterheljük ezeket a területeket, teniszkönyök, illetve golfkönyök alakulhat ki – mondja Dr. Arnold Dénes Arnold a Fájdalomközpont aktív fájdalomspecialistája.

Teniszezőnő, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Nemcsak a teniszezők és golfozók problémája

Mindenkinek ismerős lehet ez a két kifejezés, amelyek onnan erednek, hogy a probléma leggyakrabban a teniszezőket és a golfozókat érinti. Ezeknél a sportágaknál a kar izmait és ízületeit éri rendszeres, intenzív terhelés. Ezeknél a labdajátékoknál a sportolók felének legalább egyszer az életében volt ilyen panasza. Ez az elváltozás azonban nemcsak a profi versenyzőknél fordulhat elő, hanem olyanoknál is, akik hobbiból játszanak, illetve bárkinél, aki gyakran ismétlődő mozdulatsort végez.

Teniszkönyökről akkor beszélünk, ha a fájdalom a könyök külső felszínén jelentkezik. Ilyen esetben a könyök felkarcsonti részének külső bütykén csonthártyagyulladás alakulhat ki, illetve megfájdulnak a környező kötőszövetek, és az izomzatban mikrosérülések léphetnek fel. A túlterhelés következtében csonthártya-izgalom és gyulladás alakul ki, az izmok eredésénél pedig csonthártya alatti bevérzés jelentkezhet. A gyulladás főként azokat az inakat érinti, amelyek kiegyenesítik (feszítik) a csuklót és az ujjakat.

Kevésbé ismert a golfkönyök elnevezés. Míg a teniszkönyöknél a feszítő inak érintettek, addig a golfkönyöknél azok az inak, amelyek a csuklót és az ujjakat behajlítják. Ekkor a könyök belső bütykének gyulladásáról beszélünk, a fájdalom a könyök belső oldalán jelentkezik.

Mi a teendő ha fáj?

Első és legfontosabb a tehermentesítés. Két-három hétig senki ne vegyen ütőt a kezébe!

Tegyünk jégpakolást a fájdalmas területre, alkalmazhatunk vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat és helyileg alkalmazható gyógynövénytartalmú szereket, amelyek a rövid ideig tartó fájdalmak csillapításában segítenek.

Golfozók, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Végleges megoldás a kínzó fájdalom megszüntetésére

Természetesen a fentebb leírt módszerek csak tüneti kezelések, és ideig-óráig használnak ugyan, azonban a probléma általában hamar kiújul. Ezért érdemes minél előbb szakembert felkeresni, és komplex kezelést, vagyis aktív fájdalomcsillapítást alkalmazni.

Ez az eljárás egyénre szabott terápia. Olyan módszerek összessége, ahol a fájdalom megszüntetése mellett, a csontok-ízületek, illetve az izmok-inak statikai-dinamikai egyensúlyát állítjuk helyre.

Első, és legfontosabb teendőnk a fájdalomcsillapítás. Ehhez aktív gyulladáscsökkentő hatású, szteroid-mentes, célzott injekciós terápiát alkalmazunk, a hatóanyagot közvetlenül a fájdalom forrásához juttatjuk el, úgy hogy hatékonyan csökkentsük a csonthártya- és kötőszövet izgalmat.

Fáj a kezed gépeléskor?
A sok gépelés gyakori következménye a kéz és az ujjak fájdalma. Íme néhány hasznos tanács, hogy miként lehet a problémát megelőzni, vagy ha ez már késő, hogyan lehet orvosolni a gondot.

A terápia másik fontos eleme a funkcionális gyógytorna. A gyulladás megszűnése, és a fájdalmak enyhülése után, nem túlságosan terhelő gyakorlatokkal megkezdhetjük az alkar izmainak, inainak nyújtását, izomegyensúly megteremtését. A megfelelően betanított, és rendszeresen végzett gyógytorna nagyon jó eredményt hoz. A mozdulatsorok összeállításában kérjük szakképzett gyógytornász segítségét.

Ezzel a személyre szabott komplex terápiával, az injekciós kezelés, és a rendszeres gyógytorna alkalmazásával támogatjuk a teljes gyógyulást. A terápia hosszát a fájdalom mértékétől, kórelőzménytől és a páciens fizikai állapotától függően választjuk meg. Általában 3-8 alkalmat vesz igénybe, és hatása hosszú távon érződik a megfelelő életmód és a gyógytorna együttes alkalmazásával. Így nemcsak tünetileg, hanem okilag is kezeljük az elváltozást, hosszú időre megoldást nyújtva – tudtuk meg Dr. Arnold Dénes Arnoldtól a Fájdalomközpont aktív fájdalomspecialistájától.

(Forrás: www.fajdalomkozpont.hu)

 

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Élet fiatalkori demenciával

Az 53 éves Carolnál három évvel ezelőtt állapították meg a fiatalkori demenciát. Tizenöt éve él férjével, Malcolmmal boldog házasságban. Megmutatjuk, hogyan, mert nem ők az egyedüliek, akik ilyen…
1 / 212

CSALÁD

Az állatoknak is van lelkük!

- Az állatoknak is van lelkük, szellemük – vallja Dr. Németh József állatorvos. A Patadoki néven is ismert homeopata orvos a megelőzésben hisz, ennek ellenére sok olyan állat…
1 / 140

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 149

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!