Facebook hozzászólás

Tévhitek a várandós vitaminokról

Nagyon sok tévhit kering a köztudatban a különböző támogató szerekkel kapcsolatban. A terhesvitaminok egyik leginkább elterjedt – úgymond – mellékhatása sok ember szerint az, hogy a többlet tápanyag bizony hatalmas babákat eredményez. Hogy ebből a hiedelemből mi az, ami igaz, arról dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász beszélt a ratkotunde.hu-nak.

Kell a plusz tápanyag?

Alapvetően az ember, mint minden lény a Földön, szaporodásra teremtetett. Ez az jelenti, hogy a nők szervezete jó esetben mindenféle külső beavatkozás nélkül képes kihordani egy új életet. Sajnos azonban a világ változik, ezzel együtt pedig az igények is.

Terhes anyuka egy gyerekruhával, Kép: pexels
Terhes anyuka egy gyerekruhával, Kép: pexels

A várandósság kialakulása és a terhesség zavartalan kihordás nagyban függ attól, hogy a szervezet mennyire felkészült, vagyis milyen a tápanyag-ellátottsága. Ha kevés a szervezetben a vas, akkor vérszegénység alakulhat ki, ha kevés a cink, a réz, az immunrendszeri problémákhoz vezethet, ha nincs a szervezetben elég jód, az a pajzsmirigyre, és ezen keresztül az egész endokrinrendszerre rányomja a bélyegét. A megfelelő tápanyagellátottság a kulcs ahhoz, hogy a szervezet működése tökéletes legyen.

A várandósság kialakulásához tehát a szervezet egyensúlyának meg kell lennie, míg a magzat kihordása már plusz energiát is igényel a testtől. Ez alapvetően étkezéssel pótólható, de ez ma már nagyon nehézkes. Az élelmiszerek rengeteg olyan anyagot tartalmaznak, amire semmi szüksége a szervezetnek, sőt, sok olyat is, ami nem tesz jót neki. A zöldségek és gyümölcsök vitamin, ásványi anyag és nyomelemtartalma pedig folyamatosan csökken, köszönhetően a nagyüzemi termelésnek, műtrágyázásnak, folyamatos nemesítéseknek, és a mezőgazdaság tömegtermelési fejlesztéseinek. Így tehát élelmiszerekből fedezni a plusz szükségleteket nagyanyáink korában még viszonylag megoldható volt, ma már nagyon nehéz.

Ha sok a tápanyag, az hatalmas babákat eredményez?

Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak kiemelte, hogy a tápanyagellátottságnak hatalmas szerepe van a baba egészséges fejlődésében, de óriásbabákat semmiképpen sem eredményez! A 4-5, vagy akár 6 kilós babák születésének oka a legtöbb esetben genetikai. Az ilyen hatalmas babák családi hátterének vizsgálatánál rendszerint kiderül, hogy nagypapa, nagymama vonalán nem is egy átlagos súly, vagy hossz feletti csecsemő született, így könnyedén magyarázható az eset. Ha a genetikai háttér nem is indokolná a hatalmas babát, tápanyagok fokozott bevitele akkor sem eredményez ilyesmit. Abban azesetben, ha valamilyen anyagból túl sokat viszünk be, két dologgal lehet számolni.

Szex veszélyeztetett terhességgel? Problémás?
A szexualitás a házasélet egyik legfontosabb eleme, ami akkor sem változik meg, ha történetesen bővülni készül a család. Hiszen a várandós kismamák ugyanúgy kívánják a szexet, mint más nőtársaik. De mi a helyzet akkor, ha veszélyeztetett terhességgel állunk szemben?

A könnyebb – például a vízoldékony vitaminok esetében -, hogy egyszerűen a szervezet kiválasztja a többletet, és kipisiljük azt. A nehezebb verzióban a túladagolás tüneteket okozhat – ilyen lehet a zsíroldékony vitaminok esetében is -, ezt azonban viszonylag könnyen észre lehet venni, és a megfelelő szakemberi segítséggel orvosolható a gond. Mindemellett hiába a túlzott tápanyagbevitel, az legfeljebb az anya elhízását okozza, mivel a magzati tápanyagfelvételt – funkcionális állapotától függően – a méhlepény optimalizálja.

A fent említett okok miatt lehetséges az, hogy ma már a szakemberek jelentős hányada támogatja a várandós vitaminok szedését. Azonban azt is kiemelik, hogy a felszívódás fontossága, és a készítmény komplexitása hangsúlyos kell hogy legyen. Ennek megfelelően érdemes olyan készítményt szedni, mely a szükséges anyagok mindegyikét, vagy legalább jelentős hányadát tartalmazza, és amelyben ezek az anyagok szerves kötéssel vannak jelen!

(Forrás: ratkotunde.hu)

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Rekord melegek!

Bár front nem érkezik, a szervezetünket érő terhelés mégis fokozódik. Az átlagosnál több mint 10 fokkal melegebb…

Levél Édesapámnak

Anonim nyílt levelet közölt a The Guardian egy, az édesapját az idősek otthonába kísérő lány tollából. "Múlt…
1 / 1 501

Receptek

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!