Facebook hozzászólás

Tippek a fájdalommentes házimunkához! Így kíméld az ízületeket!

Akinek porckopása vagy ízületi fájdalmai vannak, különösen megterhelőnek érezheti a decemberi teendőket. Szomorú tény, hogy attól még, hogy fáj a térdünk vagy a hátunk, a házimunkát a legtöbb esetben senki nem fogja elvégezni helyettünk. Íme néhány praktikus tipp!

A kopásos ízületi gyulladás, vagy egyszerűbben a porckopás az egyik leggyakoribb ízületi betegség. Oka az ízületeket párnázó kemény, de rugalmas szövet, a porc kopása: ilyenkor a sérült porcfelület dörzsölődik, gyulladás jöhet létre, ami fájdalmat, merevséget és mozgási nehézségeket okoz.

Pihenjünk vagy váltogassuk az elvégzendő feladatokat. Kép: Pixabay

A 35 évnél idősebb magyarok fele megterhelőnek érzi az olyan hétköznapi tevékenységeket, mint a házimunka, a cipekedés, a lépcsőzés, a közlekedés, a kisgyermekek emelgetése vagy a kertészkedés, ráadásul a 35-50 évesek fele fájdalmat is tapasztal közben. A fájdalom leggyakoribb oka lehet a porckopás, amely már a 35 és 50 év közöttiek egynegyedét érinti – derült ki a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társaságának 2014-es felméréséből.

1. Okosan kíméljük magunkat!

 • Nem kell a karácsonyi nagytakarítást egy nap alatt elvégezni. Osszuk be a feladatokat úgy, hogy ne erőltessük túl magunkat. Különösen az olyan munkákat osszuk be hosszabb időre, akár több napra vagy hétre, amelyek egy mozgássorra épülnek, így egyes tagjainkat, ízületeinket különösen terhelik.
 • Legyünk tekintettel erőlétünkre és korlátainkra. Ha egy teli kosár szennyes ruha túl nehéz, osszuk fel kisebb adagokra.
 • Takarítás közben sose mászkáljunk üres kézzel, használjunk ki minden alkalmat arra, hogy valamit a helyére vigyünk. Legyen a kezünk ügyében például egy szatyor vagy kis szemetes, ebbe gyűjthetjük, amit ki akarunk dobni. Legyen nálunk több törlőrongy is, hogy ne kelljen állandóan kiöblíteni a rongyot.
 • Ne végezzünk egy fajta munkát túl sokáig, szünet nélkül. Pihenjünk vagy váltogassuk az elvégzendő feladatokat.
A porcok fiatalon is kopnak – Íme az okok!
Egyre több fiatalnál jelentkezhet az eddig főként az idősebb korosztályt sújtó porckopás problémája. Bár a rendszeres mozgás megelőzheti az állapot kialakulását, tanulmányok szerint a megerőltető edzések akár fokozhatják is a porcréteg leépülését. Megelőzhető-e? Szakemberünk válaszol!

2. Ne emeljünk nehezet!
Bár a nagybevásárlás után gyorsabban végzünk, ha egyszerre pakoljuk be az autóból a szatyrokat, a hátunk, derekunk láthatja ennek kárát. Inkább tegyük meg többször az autó és a konyha közti utat, mintsem hogy megemeljük magunkat.

3. Megfelelő mozdulatok

 • Mielőtt nekikezdünk a nagytakarításnak, kicsit mozgassuk át végtagjainkat úgy, mintha sportoláshoz melegítenénk be.
 • Figyeljünk oda, ha előre kell hajolnunk: inkább egyenes törzzsel guggoljunk le.
 • Guggoljunk, ne hajoljunk, amikor nehezebb tárgyat emelünk fel vagy teszünk le a földre.
 • Emeléskor használjuk inkább a láb- és hasizmainkat. A felemelendő tárgyat tartsuk minél közelebb testünkhöz.
 • Ne csavarjuk ki testünket túlságosan. Ha például porolunk, ne egy-egy testrészünket forgassuk, hanem egész testünket egyszerre.
 • Tippek az egyes házimunkákra
 • Ha magas felületeket szeretnénk elérni, akkor a sámli, kisszék, asztal egymásra pakolása helyett mindig stabil kétlábú létrával dolgozzunk.

4. Törölgetés, padló tisztítása:

 • A karácsonyi nagytakarítást mindig fölülről lefelé végezzük: pókhálózás, szekrények tetejének törlése legyen az első.
 • Ne hajlongjunk. Az alacsony zugokat seprűnyél vagy valamilyen bot végére helyezett ronggyal érjük el.
 • Sose térdeljünk, inkább válasszuk a négykézláb helyzetet! Ha térdünkre vagy csuklónkra kell támaszkodnunk, jól tesszük, ha a kemény felület és magunk közé párnát, ruhadarabot vagy valamilyen puha anyagot helyezünk.
 • Ha nehézségeink vannak a magasabb vagy alacsonyabb felületek leporolásával, barkácsoljunk össze egy hosszú papírgurigát egy portörlő ronggyal.
 • Amennyiben fájdalmas még a rongy megfogása is, húzzunk kezünkre kesztyűt vagy egy pár nyúlós régi zoknit.
Ablakpucolás közben nyugodtan nyújtózkodjunk Kép: Pixabay

5. Porszívózás
Ahelyett hogy oda-vissza rángatnánk a porszívó fejét a szőnyegen, álljunk egyenesen és lassú egyenletes tempóban, egyenes törzzsel járjuk végig az egész szobát oda, majd vissza. A merev tartás izomgörcsöt okoz!

6. Mosogatás, vasalás
Ha sokáig kell egy helyben állnunk, jobban tesszük, ha egyik lábunkat kicsit magasabbra helyezzük, mint a másikat. Mosogatás, vasalás közben tegyük egy kis sámlira az egyik lábunkat.

7. Ablakpucolás, függönymosás, lámpák tisztítása
Az ablakok mosása közben nyugodtan nyújtózkodjunk. Ha megterhelő a munka, inkább osszuk el több napra az ablakpucolást vagy haladjunk helyiségenként és akkor nem olyan fárasztó. Függönyt mindig létráról szedjük le és tegyük fel, hogy a fejünket ne keljen sokáig hátra hajlítani, mely szédülést, hányingert okozhat.

Olajozd át a megkopott ízületeidet! Így!
Recseg-ropog a térded, nehezebb és kissé fájdalmas lett a lépcsőzés? Már biciklizés és futás közben sem úgy falod a kilométereket, mint régen? Valószínűleg kopnak az ízületeid, amelyeket újjávarázsolni már nemigen lehet, ám az olajozásra vannak még tippjeink!

8. Bevásárlás, cipekedés
Ügyeljünk a szatyrok, táskák szimmetrikus elosztására: mindkét kézben egyforma nehéz legyen. Ezzel ugyanis kíméljük a gerincoszlopunkat.

A fájdalomcsillapítás nem elég!
A porckopás egy idő után vissza ugyan nem fordítható, de lassítható, késleltethető folyamat. Az ízületi betegségre a patikában recept nélkül is kaphatunk porcépítő készítményeket. Fontos a porckopás komplex kezelését mielőbb elkezdeni, mert egyes fájdalomcsillapítókról bebizonyosodott, hogy mellékhatásként súlyos szívproblémákat okozhatnak, ezért ezeket a fájdalomcsillapítókat jó keringés esetén is célszerű minél rövidebb ideig, minél kisebb adagban szedni. (Forrás: izuletor.hu)

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Visszatér a strandidő, jönnek a rosszullétek!

A tartósabb lehűlést hozó hidegfrontot követően csak lassan zajlik a melegedés, ráadásul most meg is torpant a…

Reggel az ízületek, délután a migrén okoz gondot

Úgy tűnik, átmenetileg megnyugszik az időjárás, de az időjárás-érzékenyek szervezete ebben az időszakban sem…
1 / 1 487

PÁRKAPCSOLAT

Így add bele a szíved!

Bár a piros szín és a szív évszázadok, ha nem évezredek óta, a szerelem jelképe, párunk egy doboz szív alakú bonbon láttán bizony elgondolkodhat: hol marad mindebből a gesztus és a kreativitás? Vannak…
1 / 210

OTTHON

Luxusvillák saját gáttal a Rómain

Nemsokára elkészül Budapest első minimál stílusú prémium villa-parkja a Római-parton, csupán pár méterre a Dunától!…

Öt tipp, amire nagyon figyelj, ha új növényt veszel!

Itt a tavasz és sokan ilyenkor új növényeket szereznek be a kertjükbe. Az eladónál gyönyörűnek tűnő virágok azonban…
1 / 346

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!