Facebook hozzászólás

Titkos barátom, a kollagén

Manapság szinte mindenhol azt hallani, hogy együnk/igyunk/használjunk kollagént, hiszen ragyogóbb, üdébb lesz a bőrünk, és a ráncokat is csökkenti. Valóban ilyen hatékony, vagy csak manapság olyan trendi? Utánajártunk mindennek, és kiderült, hogy ennél sokkal, de sokkal több pozitív hatása van, nemcsak a bőrünkre, hanem az egész szervezetünkre! Az egyik magyar élelmiszert is gyártó kereskedelmi cég kutató biológusa, Szász Máté most elárulja nekünk, mely formában a legcélszerűbb fogyasztani, milyen szerepet tölt be a sportolásban, és hogyan segíthetjük elő mi magunk is a termelődését?

Van egy jó hírünk: a szervezetünk tömve van kollagénnel, ami lassan, de folyamatosan bomlik, és újratermelődik. És most jön a rossz hír: ez utóbbi mértéke az életkor előre haladtával, méghozzá olyan 25 éves kor körül csökkenni kezd.

Karakas Hedvig cselgáncsozó, Kép: Scitec
Karakas Hedvig cselgáncsozó a sportoláshoz használja, Kép: Scitec

Többek között ennek köszönhető, hogy bőrünk egyre vékonyabbá, ráncosabbá válik, testünk nem lesz már olyan rugalmas, és a porcsejtek alapállomány képződése is lelassul. Tehát abban mindenki egyetért, hogy ez a fehérjetípus különösen fontos szerepet tölt be az életünkben, és szükség van arra, hogy valahogyan pótoljuk. Ám melyik a leghatásosabb módja ennek? Hogyan érhetjük el a kívánt eredményt?

– A kollagént az emberi szervezet nem képes feldolgozni. Ám az úgynevezett hidrolizált, vagyis előemésztett változata felszívódik – kezdi a szakértő, majd hozzáteszi, ugyan a hatóanyag nem tud beépülni a szervezetünkbe, arra tökéletesen megfelel, hogy csökkentse a kollagénstruktúra leépülését. Bőrünk tehát rugalmas és üde maradhat, és így az ízületeink mozgékonyságát is megőrizhetjük.

– A jelenlegi tudomásunk szerint felszívódás szempontjából a szájon át bevitt kollagén a leghatékonyabb – magyarázza a szakember.

Bár nagyon trendi manapság a kollagén használata, ez nem egy újkeletű trend! Ötven évvel ezelőtt is alkalmazták nemcsak a szépségiparban, hanem a sport területén is.

– Minden felkapott dolog egy-két esztendő alatt elül, ha a fogyasztó nem látja, hogy az pozitív hatással bír. Ám a kollagén egyre népszerűbb, hiszen egy rettenően megbízható, és rendkívül biztonságos eszköz arra, hogy karban tartsuk a bőrünket, a testünket, és az ízületeinket. –

A sportos nők elégedettebbek a testükkel
A 18-59 éves magyar nők közül azok elégedettebbek a testükkel, akik rendszeresen mozognak vagy kiegyensúlyozottabban, egészségesebben táplálkoznak – derül ki egy piackutató és egy karcsúsítókrém márka közös felméréséből. A nők nagy része azt nyilatkozta, hogy kerüli az alkoholos italok fogyasztását és a dohányzást, vélhetően azért is, hogy formában legyenek. Míg a különböző fogyasztótablettákat inkább mellőzik. Életmódtól függetlenül azonban vannak olyan megoldások, amelyek mindenkinek segíthetnek a csúcsforma elérésében.

Érdekességek a kollagénről:

  • az emberi szervezetben milliós nagyságrendű fehérjetípus található, az egyik leggyakoribb közülük a kollagén
  • a kollagént úgy kell elképzelni, mint apró, vékony, drótköteleket az emberi kötőszövetekben. A szakítószilárdsága nagyobb, mint az acéldrótnak!
  • megtalálható a bőrben, de az inak, a porcok, a csontok, sőt, még a szemgolyónk vázát is ez a hatóanyag építi fel
  • majd harminc féle kollagén molekula található meg a szervezetünkben. Közülük az 1-es típus alkotja a bőr, az inak és csontok állományát

Így segíthetjük elő a termelődését:

  • nagyon fontos a megfelelő C-vitamin mennyiség bevitele, ugyanis enélkül nem termelődik kollagén
  • rendszeresen együnk gyümölcsöt és zöldséget
  • igyunk meg naponta egy csésze zöld teát
  • a hal igazi kollagénbomba. A bennük található hatóanyag összetétele megegyezik a szervezetünkben található 1-es típusú kollagénnel
Saláta, fűszeres lazaccal és avokádóval
Saláta, fűszeres lazaccal és avokádóval, Kép és recept: IKEA katalógus
Kép és recept: IKEA katalógus

Hazértél a munkából, jó egy picit othon elterülni… Azután rádöbbensz, hogy elég a lustálkodásból, kéne valami könnyű és finom vacsorára is. Nos, ez az avokádós-halas csoda pont ilyen helyzetekben ideális! 25 perc alatt kész, és a lazac meg – nekem, hmmm… – egyébként is bármikor jöhet!  

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

OTTHON

Hová szedjük a sátorfánkat?

Budapest környékén számos apró, vagy nem is olyan apró település várja a fővároshoz kötődőket, akik valamilyen…

Készülj az őszre, kedvesem!

Rövidesen tényleg beköszöntenek a komolyabb hidegek, egyes előrejelzések szerint már a héten fagyok is jöhetnek…
1 / 347

HÍREK

1 / 1 146

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!