Facebook hozzászólás

Tudja, hogy mire jó a fehér fagyöngy?

Mivel a fehér fagyöngy az ég és a föld között terem, a történelem folytán mindig különleges tulajdonságokkal ruházták fel. A germán törzsek például körmenetnél, ha véletlenül olyan fához értek, amelyen éppen fehér fagyöngyöt találtak, …a menet megállt, és csak aranysarlóval volt szabad a fehér fagyöngyből levágni egy ágacskát.

A fehér fagyöngy (Viscum album L.) közismert fél-parazita növény, amely amíg a fákon lomb van, nem is vehető észre, csak késő ősszel és télen. Ilyenkor madárfészekre hasonlító, sűrű örökzöld bokrocska alakjában pompázik. A virágárusok őszi, téli dísznövénye. Villásan elágazó, zöldes-barna, fás szárán zöldes-sárga, bőrszerű levelei szórtak. A villás ágak között vannak a virágok. Termése fehéres, áttetsző, ragadós bogyó. Madárlépnek is nevezi a népgyógyászat, mert télen a madarak szeretnék megenni bogyóit, de nem nagyon sikerül nekik, ráragad ugyanis a csőrükre. Persze, szeretnének megszabadulni a bogyótól, és a fák kérgéhez fenik a csőrüket. Ezzel valójában elültetik a fehér fagyöngyöt. Leginkább a jegenyefákon találjuk meg, de látható tölgyön, gyümölcsfákon és akácosban is. Gyógyászati szempontból csak a fehér termésű változat értékes. Gyűjtésénél ügyelni kell arra, hogy a ceruzánál vastagabb ágak nem alkalmasak. Továbbá mérgező bogyóit is el kell távolítani.

Hatóanyagai

Fő hatóanyaga a viszkotoxin, amely 17 aminosavból tevődik össze, és ez határozza meg a gyógytulajdonságát, mint ahogyan azt is, hogy nem szabad sem főzni, sem forrázni, mert azzal tönkremegy. Másik nagyon fontos hatóanyagai a lektinek, amelyeknek rák elleni aktivitásuk van. Továbbá tartalmaz kolint, acetilkolint, hisztamint, oleánsavat, szaponinokat, flavonoidokat, triterpéneket és viaszos alkoholokat.

Gyógy-tulajdonságai

Vérnyomáscsökkentő, szívnyugtató, érelmeszesedés elleni szer, rák elleni szer és immunstimuláns. Egyes kutatók szerint hatását a gazdanövény is befolyásolhatja, így legértékesebbek az almafákon található fagyöngyök, majd a galagonyafákon termők, helyenként viszont jó minőségűek a tölgyfán és a borókafenyőkön termők is.

Gyógyászati felhasználása

1. Vérnyomáscsökkentő hatását a fő hatóanyag, a viszkotoxin, a kolin, az oleánsav és a viaszos alkoholok biztosítják. A magas vérnyomásnál viszont klinikailag be kell határolni, hogy mikor lehet és szabad a fehér fagyöngyöt alkalmazni. Mindenesetre komoly magas vérnyomásnál, mely lerakódások alapján jött létre, nem szabad. Itt hatékony szintetikus vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szükségesek, amelyeket szakorvos ír elő. A kezdődő magas vérnyomásnál, amikor ingadozó, és még nem kellenek hatékony vérnyomáscsökkentők, szintén nem jó a fehér fagyöngy, mert ez a típus idegalapon jött létre. Nem hiába mondja a magyar, amikor felidegesítik, hogy "felment a pumpa". Ilyen esetben nyugtatókra van szükség, hogy az embernek a stressztől ne emelkedjen a vérnyomása.

A közepesen komoly magas vérnyomásnál, amikor már kezd állandósulni, de még nem olyan, mint a III. fokozatú, érvényesül a fehér fagyöngy, mivel nyugtatja a szívet, és normalizálja az enyhén komoly magas vérnyomást.

2. A fehér fagyöngy teája jó mindenkinek, akinél fennáll az érelmeszesedés veszélye, mert nem engedi elmeszesedni az ereket. Ezt a fajta megelőzést a férfiaknál már 35 éves kortól el kellene kezdeni, a nőknél a klimax beálltával, mert akkor már kezdődnek a zsíros lerakódások az érfalakban. Hogy ez a megelőzés még hatékonyabb legyen, a fehér fagyöngyöt kombináljuk fokhagymával, csalánnal, mezei zsurlóval és körömvirággal. A tea elkészítése egy kicsit komplikált, mert a fehér fagyöngyből csak áztatással lehet elkészíteni, a többiből főzéssel, és fokhagymát szintén külön fogyasztunk hozzá.

3. Klimaxban csökkenti a szívpanaszokat, de mivel a klimaxban elkezd növekedni az addig normális vérnyomás, e célra ajánlatos a fehér fagyöngy citromfűvel, orbáncfűvel, komlóval, orvosi zsályával kombinálva, mert ezek a gyógynövények csökkentik a beteges izzadást, szabályozzák a hullámzó hangulatot, és megszüntetik a depressziós tüneteket.

4. A fehér fagyöngy serkentően hat az immunrendszere akkor, amikor túl gyakori a felső légutak gyulladása, túl gyakoriak a szájüregben előforduló aftózisok, és túl gyakran fordul elő a szájszéli herpesz. Ezek a tünetek mind arról tanúskodnak, hogy az immunrendszer aktivitása csökkent vagy a nullán van. Nagyon óvatosan kell adagolni ezt a gyógynövényt, és gyerekeknél tilos alkalmazni. Nem mérgező gyógynövényről van szó, de ajánlatos a pontos adagolás betartása.

5. Potenciálisan a rák elleni gyógyteák alkotórésze, mert aktivizálja az immunrendszert. Ezt a viszkumproteineknek köszönhetjük, és a nemrég felfedezett új hatóanyagoknak, a lektineknek. A fehér fagyöngy a rákgyógyításban akkor indokolt, ha már áttételek vannak (metasztázisok). Külföldön létezik erre a célra egy kivonat: Extractum visci albi fluidum. Az adagolása naponta 20 csepp 2x, evés után. Mellékhatása is van, mégpedig égeti a végbelet. A másik külföldi rákgyógyszer az Iscador.

Miután a sebész kiveszi a daganatot, a fitoterápia nyújtja a fehér fagyöngyöt, hogy megcélozza azt az egy vagy több ráksejtet, amelyet a sebésznek nem sikerült eltávolítania. A fehér fagyöngy hatásmechanizmusa a rákgyógyításnál abban rejlik, hogy nekrotizálja (szövetelhalás az élő szervezetben) a ráksejteket.

6. A fehér fagyöngy bojtorjángyökérrel 1:1 arányban kombinálva jó szolgálatot tesz a pajzsmirigy-nagyobbodásnál, mert szintén burjánzás elleni hatása van.

7. A TEST-LÉLEK-SZELLEM szinten hevítő a hatása, azaz normalizálja a túl letargiás betegeket, nyugtatja az idegeket, oldja a görcsöket és gyógyítja az egyes női betegségeket.

8. A következő receptben egyes epilepsziás betegeken is segíthet: a fehér fagyöngyöt a legapróbbra daraboljuk vagy porítjuk, és fehér száraz borban 1:8 arányban 1 hónapig áztatjuk. Az üveget ajánlatos 1 hónapra homokba elásni. Aztán leszűrjük, s naponta csak 1-2-szer fogyasztunk fél decit ebből a fehér fagyöngyös borból, mely megakadályozza az epilepsziás rohamokat, akkor amikor jön a vihar, és nagyfeszültségű elektromos kisülések keletkeznek a légkörben. A fehér fagyöngy szeszes tinktúrája segít a gyermekepilepszia kivédésében, hogy ne keletkezzenek görcsök. Tünetei: roham, görcsös rángatózás.

9. A kozmetika is igénybe veszi, a kivonatai ott vannak a krémekben, emulziókban és tejekben, minden olyan készítményben, ahol nyugtatni akarjuk a túlérzékeny arcbőrt. Ezek a készítmények fertőtlenítik is a bőrt, és csökkentik a gyulladás veszélyét. Alkalmazhatók azoknál, akiknek túl zsíros a bőrük, vagy túlságosan korpás a fejbőrük. Ezért alkotórésze a samponoknak és hajápolásra alkalmas készítményeknek.

10. A homeopátiában is alkalmazzák a fagyöngyöt: D2, D4, D8, D10 és a D12 potenciájú készítmények vannak forgalomban. Naponta 3×6 cseppet kell bevenni, amiben az a jó, hogy nem kell hosszadalmasan a növényből kiáztatni a hatóanyagokat. Éppen olyan javallatokra alkalmazzuk, mint azt eddig elmondtuk.

Mikor kell gyűjteni?

Legjobb márciusban, majd novemberben, és decemberben van rá pár napunk. A januári vagy augusztusi fagyöngynek ugyanis minimális a gyógyhatása.

Adagolás

A gyógyszerkönyvek egy adagra

1 grammot számítanak, azaz kb.

1 kávéskanálnyi mennyiséget a felaprított, megszárított fehér fagyöngyből. Maximális napi adag

5 gramm. Túladagolásnál jelentkeznek a fehér fagyöngy mellékhatásai, mert túlpörgeti az immunrendszert, ami allergikus tünetekben nyilvánul meg. Az adagok túllépésénél károsítja a májat. A mérgezés tünetei: roham, görcsös rángatózás.

DR. NAGY GÉZA

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Hamarosan feladják a leckét a frontok

Kedden még frontmentes napban lehet részünk, de szerdán újabb kettős front érkezik, és ez még csütörtökön is…

Káros a “gyorstalpalós” fogyás

Lehetnek endokrinológiai okai a hízásnak, tehát mirigyek megváltozott működése miatt is növekedhet a súlyunk, de…
1 / 1 505

PÁRKAPCSOLAT

A százéves fodrász története

A 102 éves Shitsui Hakoishi nyolcvanöt éve dolgozik fodrászként, és egyelőre nem tervezi, hogy nyugdíjba menne. A japán Idősek napja ünnepe alkalmából a kameráknak mesélte el élettörténetét.
1 / 211

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!