Facebook hozzászólás

Tudsz okosan sörözni?

Sikerrel zárult a Dreher Sörgyárak Ésszel iszom!, a kulturált alkoholfogyasztást támogató 2015-ös programja. A projekt, amelynek fókuszában a magzati alkoholszindróma, az ittas közlekedés veszélyei és a kulturált alkoholfogyasztás állnak, 2016-ban is folytatódik!

A túlzott, felelőtlen alkoholfogyasztás negatív mentális, szociális vagy egészségügyi következményekkel járhat, amely probléma sajnos Magyarországon is jelen van. Az orvoslásából is igyekszik kivenni a szerepét az ország vezető sörgyártója, Ésszel iszom! elnevezésű programjának keretei között, különböző szakmai szervezetekkel együttműködve kampányol a felelős alkoholfogyasztás mellett.

Cumizó kisbabát simogató kéz, Kép: pixaby
Kép: pixaby

Potenciális veszélyben a kismamák és magzataik

A potenciális veszélyeztetettek közül kiemelkednek a kismamák és magzataik. Őket óvandó indította el a Sörgyárak és Dr. Simich Rita, a LÉTRA (Létbiztonság, Életminőség, Tanulás, Rehabilitáció, Alternatíva) Alapítvány egészségfejlesztési szakreferense, a TÉT Platform elnökségi tagja azt a 18 állomásból álló előadás sorozatot, amelynek keretében hazai védőnőket képeztek magzati alkohol szindróma témában. A program célja, hogy a védőnők is széleskörű tájékoztatást tudjanak adni a magzati alkoholszindrómáról a megelőzéshez, felismerjék az esetleges tüneteket, és megfelelően tudják kezelni azokat. Az előadássorozaton 1300 védőnő vett részt és segítségükkel kiderült, hogy a nők terhesség alatti alkoholfogyasztása létező probléma, de egyelőre tabu téma Magyarországon. A magzatvédelem mellett a mostani fiatalok alkoholfogyasztásáról is szó esett, hisz a korai szokások, élmények meghatározóak lehetnek a későbbi családtervezés tekintetében.

– Nagyon fontos, hogy elindult egyfajta párbeszéd a kulturált alkoholfogyasztásról, ezen belül is beszélhettünk a magzati alkoholszindrómáról és a fiatalok alkoholfogyasztási szokásairól, hiszen ezek valós, sokakat érintő problémák, amikkel foglalkozni kell. Mivel a megelőzés a leghatékonyabb megoldás, így a program első állomásaként szakértőkkel egyeztettünk – mondta a téma szakértőjeként Dr. Simich Rita.

Totálkép a Dreher sörpalackozóról, Kép: flickr
Dreher sörpalackozó, Kép: flickr

A program 2016-ban folytatódik. A tervek szerint egy országos kutatás keretében térképezik fel a jelenlegi helyzetet és pontosan meg tudják határozni a prevenció legmegfelelőbb módját. A Dreher Sörgyárak nemzetközi hátterének köszönhetően a kapott eredményeket más országok eredményeivel is össze tudják majd vetni, így arról is képet kaphatunk, hogy mennyire tér el az országos helyzet az átlagtól.

Összefogás a rendőrséggel

A túlzott alkoholfogyasztás sok esetben a közlekedési balesetek okozója és az erőszakos cselekmények kiváltó oka is. Az Ésszel iszom! program különös hangsúlyt fektet arra, hogy figyelmeztessen az ittas vezetés veszélyeire is.

A mozgalmas nyári fesztivál időszakban a Veszprémi Rendőr-főkapitányság és a Dreher Sörgyárak közös akciót indítottak. Intenzív közúti ellenőrzést tartottak, aminek részeként 250 autóst igazoltattak és szondáztattak. A józan sofőröket a Dreher Sörgyárak munkatársai egy-egy doboz ízesített alkoholmentes Dreher 24 sörrel jutalmazták.

Dreher sörösüveg grafikai ábrázolása, Kép: wikimedia
Kép: wikimedia

– A Magyar Rendőrség és a Dreher Sörgyárak együttműködése nagyon jó példa arra, hogyan tud igazán hatékonyan együttműködni az állami és a gazdasági szektor. A cél közös, az ittas vezetés az egész társadalmat érintő probléma, ezért különösen örülök annak, hogy az ország egyik vezető sörgyártója a zászlajára tűzte a probléma kezelését – mondta el Reiter Barnabás rendőr alezredes a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője.

A Dreher Sörgyárak együttműködik a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal is, munkatársai a sörgyárak saját fesztiválján, a DreherFeszten beszélgettek a látogatókkal a kulturált alkoholfogyasztásról.

2016-ban folytatódik az együttműködés az ország vezető sörgyártója és a Magyar Rendőrség között, több különleges akcióra lehet számítani.

– Magyarország vezető sörgyártójaként kiemelt figyelmet fordítunk a felelős alkoholfogyasztás népszerűsítésére. Az Ésszel iszom! program folyamán olyan együttműködő partnerekkel dolgozunk, akik szakértői egy-egy fontos témának. A segítségükkel szeretnénk minél több ember figyelmet felhívni a kulturált alkoholfogyasztás fontosságára – mondta el Szederkényi Zita, a Dreher Sörgyárak szenior vállalati kapcsolatok specialistája.

Azt olvasd el, milyen sikere volt tavaly a zirci apátoknak a sörfőzésben!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Ne a szíved bánja!

Mi, betegek egyelőre vajmi keveset teszünk azért, hogy csökkenjen az infarktus-halálozás Magyarországon. A javuló…

Na ez a péntek 13.: görcsöket hoz egy gyenge hidegfront!

Pénteken még folytatódik a kellemes, késő nyári idő, majd egy gyenge hidegfront érkezik görcsös panaszokkal és…
1 / 1 495

PÁRKAPCSOLAT

Vágy és élvezet „azon túl” is

Öregedés és menopauza. A masszív változás ideje, ami hatalmas kihatással van a szexuális életre és az életminőségre. De, a változó tested egyben nagyszerű lehetőséget is kínál a szexuális megújuláshoz…
1 / 211

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 145

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!