Facebook hozzászólás

AMIT MA MEGESZEL...

Unokáid is bánni fogják!

A férfiak életében az utódok társadalmi szempontból is kiemelt jelentőségűek, hiszen ez jelenti a „vérvonal” fennmaradását. Szakemberek azonban azt is vizsgálják, hogy egy férfi nemcsak a vérét örökítheti, hanem rossz táplálkozás esetén akár a problémáit, illetve az arra való hajlamot is – több generáción á! A témában szülésznő szakértőnk, Ratkó Tünde segít eligazodni.

Táplálkozás

Ma már tudjuk, hogy a férfiak táplálkozása bizony erősen befolyásolja mind a fogantatást, mind pedig a magzat, illetve a gyermek egészségét. A táplálkozással bevitt tápanyagok ugyanis hatással vannak a spermatogenezisre, egészen pontosan a sperma minőségére és mennyiségére. A minőségbeli eltolódások a negatív irányba olyan rizikófaktorokat rejtenek magukban, mint a mentális betegségek kialakulása, vagy éppen a koraszülés, vetélés lehetőségének jelentős emelkedése.

Egy új, összegző kutatás során azonban még egy érdekes lehetőség került elő. Bár bizonyítani még nem sikerült, de a Sotckholmi Egyetem epidemiológusa, Denny Vågerö és munkatársai arra voltak kíváncsiak, vajon transzgenerációs kapcsolat is van-e az apai ági férfi felmenők és leszármazottaik között. Érthetőbben tehát azt vizsgálták, vajon a dédapa étkezési szokásai hatással vannak-e a dédunokák életére. A válasz pedig nagyon úgy tűnik, hogy IGEN!

Gyorskaja, Kép: pexels
Kép: pexels

A kutatásban a szakemberek egyértelmű bizonyítékokat nem találtak még, de a mintázatok azt mutatják, hogy a táplálékokban bőséggel ellátott, egészségtelenül étkező férfi felmenők 3-4 generációval későbbi férfi ági leszármazottaik egészségét is befolyásolták. Itt ugyanis gyakoribbak a szív és érrendszeri megbetegedések, illetve a rák kialakulása is sűrűbbnek mutatkozik.

Mit ehetünk?

Az egészségünk, a gyermekeink és nagyon valószínűleg a leszármazottaink egészsége is azon múlik, mennyire kiegyensúlyozott és vegyszer, valamint tartósítószer mentes az étrendünk. Az elhízás mindenképpen rossz, de egy másik ténnyel is kénytelenek vagyunk számolni. Ma az élelmiszerek ásványi anyag, nyomelem és vitamintartalma lényegesen alacsonyabb, mint 50 évvel ezelőtt. Ennek oka a tömegtermelés, illetve a félkész ételek vásárlása, a fast food előnyben részesítése, és a kevés nyers koszt.

A tápanyaghiány pedig ugyan azt eredményezi, mintha éheznénk, csak éppen most nem vagyunk éhesek. A vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok, vagyis a test építőköveinek hiánya azonban a szervezet működésére hatással van – mondja Ratkó Tünde.

Egészséges étkezés, Kép: pxhere
Kép: pxhere

Ez a hatás megmutatkozik a hormonháztartás eltolódásában, betegségek kialakulásában, de a spermaszám és a minőség csökkenésében is, valamint a meddőség kialakulásában. Ez pedig a férfiak jelentősen érinti, hiszen ma már a meddő párok esetében több, mint 50%-ban a férfiak oldalán keresendő a probléma.

Életmód: ezt már az igazi férfiasságod bánhatja

Meztelen-férfi-Kép-pixabay
Kép: pixabay

Ma már egyre több adat áll a rendelkezésünkre a férfiak meddőségével kapcsolatosan. Tudjuk, hogy legalább olyan gyakori, mint a hölgyek esetében, és azt is tudjuk, hogy az esetek döntő többségében jól kezelhető, valamint lényegesen fájdalommentesebb a kivizsgálása, mint a hölgyek esetében. De azt kevesebben tudják, hogy a férfi meddőség feléért a nem megfelelő életmód tehető felelősséRatkó Tünde szülésznő segít tájékozódni.

A tápanyagok megfelelő arányú bevitelében segít a jó összetételű, komplex férfivitamin – nem véletlenül ajánlja a szedését egyre több szakember, főleg a családtervezés időszakában. A jó összetétel pontosabban azt jelenti, hogy az adott készítményben biológiailag aktív, szerves formában kell jelen lennie az összetevőknek (ez praktikusan citrát és glükonát kötéseket jelent – pl.: cink-citrát, vas-glükonát). És hogy mennyire fontos a megfelelő arányú tápanyagbevitel? Nemcsak a gyermekeink egészségét és a mi egészségünket befolyásolja, hanem nagy valószínűséggel leszármazottainkét is, illetve a férfi meddőségek több, mint felét akár meg is szüntetheti!

(Forrás: ratkotunde.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

OTTHON

Több tízmillió haramia élhet a lakásodban

Magyarországon több mint 2 millió ember szenved allergiás megbetegedésben, amelyek közül a poratka által okozott…

Ne a pénztárcád, a kreativitásod legyen menő!

Egy egész évnyi hajtás kellett ahhoz, hogy rájöjjünk, semmire sincs szükségünk, csupán tartalmas együttlétre…
1 / 349

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 147

HÍREK

1 / 1 157

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!