>
Facebook hozzászólás

Üss, rúgj, harapj és sikíts! Különben…

Megráztad ma is az öklödet a reggeli csúcsforgalomban? Idegesen becsaptad az irodád ajtaját? Talán a gyerekeddel is kiabáltál? Valószínű, hogy a dühödet próbáltad levezetni…Ám vannak erre jobb módszerek is.

A düh talán a legrombolóbb negatív érzelmünk. Az elszabadult indulatok tönkre tesznek házasságokat, értékes kapcsolatokat, fejlődő gyerek személyiségét, munkahelyi légkört, karriert és a saját egészségünket is. A dühkitörések szívrohamra, agyvérzésre, fekélyre, asztmára, migrénre, bőrproblémákra és még számos betegségre vezetnek.

Az okokat vizsgálva azonban rá kell jönnünk, hogy a düh belülről jön, nem pedig kívülről. Ez egy olyan reakció, amit mi magunk választunk az adott helyzetben. Mert határozhatunk úgy is, hogy pozitívan, nyugodtan reagálunk a nehézségekre. De ha áldozatként tekintünk magunkra, akkor szinte természetes reakcióként következik a düh, ami szavakkal vagy akár tettekkel is visszavágásra, törlesztésre késztet bennünket.

Amikor úgy érezzük, hogy majd szétvet bennünket, és nem a családtagjainkon, munkatársainkon és a nekünk kiszolgáltatottakon akarjuk levezetni, kapjunk elő egy labdát, egy ütőt, egy kalapácsot, vagy eresszük ki a hangunkat!

A legjobb módszer tehát, ha intenzív mozgást végzünk:

– Minden olyan sport, amelyben kézzel kell ütnünk valamit, megszabadít a dühtől. A kézilabda, a kosárlabda, a röplabda, a tenisz, a golf, a fallabda mind alkalmas arra, hogy dühünket a labdába vigyük át. Persze ugyanilyen hatékony, ha fát vágunk, kalapáccsal falat bontunk, – amennyiben az éppen aktuális.

– Gyakran látunk olyan embereket, akik dühükben rúgják, tapossák a földet. Nekik természetesen a foci a legjobb levezető sport. Valószínűleg ez okból alakulnak az erős stresszel járó foglalkozásúak körében a munkahelyi és baráti amatőr csapatok is.

A szakemberek szerint az olyan "magányosan" űzhető sportok, ahol nincs közvetlen kontaktus az emberek között, mint pl. az úszás, kerékpározás, futás, – nem alkalmas a düh levezetésére.

– De csökkenthetjük a dühünket evéssel is, ha sokat kell hozzá rágnunk. Egy jókora rántott szeletbe is átvezethetjük a mérgünket. Bizonyára tapasztalta, hogy egy kiadós vacsora után a dühe is elpárolgott…? (Vagy éppen ezért rágózunk ?)

– Előfordul, hogy fülsiketítően ordít, sikít a gyerek tehetetlenségében, és üvöltözik a felnőtt is, hogy a feszültségét levezesse. Ez is jó módszer, ha nem a családtagjai jelenlétében, vagy éppen nekik célozva teszi. A versenyek, focimeccsek, koncertek a legjobb helyszínek, hogy ezt kiadjuk magunkból.

Dr.Sellye János szerint, ha két ember szörnyen megdühödik egymásra, akkor ütni, rúgni, ordítani és harapni fognak. Gyakori eset, hogy kemény csata, vagy kiabálás után a felek újra jó társak, barátok lesznek.

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Leküzdhető a félelem a fogorvostól

Szorongást válthat ki bennünk a fogorvosi fúró hangja, és egyes kutatások szerint a kezelés közben az ősi túlélési…

Szokásaink rabjai vagyunk

Vagy a saját tapasztalat vagy a gyógyszerész véleménye az első, amikor megfázásra, influenzára veszünk valamilyn…
1 / 1 508

PÁRKAPCSOLAT

Élet fiatalkori demenciával

Az 53 éves Carolnál három évvel ezelőtt állapították meg a fiatalkori demenciát. Tizenöt éve él férjével, Malcolmmal boldog házasságban. Megmutatjuk, hogyan, mert nem ők az egyedüliek, akik ilyen…
1 / 212

CSALÁD

Az állatoknak is van lelkük!

- Az állatoknak is van lelkük, szellemük – vallja Dr. Németh József állatorvos. A Patadoki néven is ismert homeopata orvos a megelőzésben hisz, ennek ellenére sok olyan állat…
1 / 140

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!