>
Facebook hozzászólás

Valóban olyan nagy mumus, vagy csak eltúlozzuk?

Egészen más reakciót vált ki a férfiakból elsőre a családalapítás, mint a nőkből. Főleg akkor, ha azt előre eltervezik, vagy akkor, ha nem sikerül olyan gyorsan, mint szeretnék. Ilyenkor a stressz veszi át az uralmat, ami akár a szexualitásra is rányomhatja a bélyegét. A témában Ratkó Tünde szülésznő van a ratkotunde.hu segítségére.

Stressz

A szó önmagában nem mond sokat az emberek többségének. Hát persze, idegeskedünk, hiszen van bajunk elég: a munka, a magánélet, a családalapítás, elromlik az autó, gondok vannak a hitelekkel, stb. Vagyis a stresszt a mindennapok részének tekintjük, és egészen el is fogadjuk, hogy ez rendben van így, hiszen mindenki idegeskedik. És ha mindenki ezt teszi – és szemmel láthatóan kutya bajuk – akkor csak nem lehet belőle nagy baj…?

Stresszelő üzletember, Kép: pixabay
Kép: pixabay

De lehet. A stressz ugyanis nem „csak” idegeskedés. A folyamatos feszültség a testben hormonális változásokat is elindít. Stressz hormonok szabadulnak fel, melyek sajnos igen komoly károkat képesek okozni. A férfiak esetében pedig sokszor igaz, hogy sokkal többet is stresszelnek, mint amennyi indokolt lenne.

Számukra a családalapítás gondolata is egy kissé más. Mivel nemi sztereotípiák hatása alatt élünk, így a férfi, ha családot alapít, köteles annak ellátásáról is gondoskodni, méghozzá úgy, hogy a gyerekek semmiben ne szenvedjenek hiányt. Emiatt a családtervezés rendszerint együtt jár a munka fokozásával, és a törekvéssel arra, hogy több és több pénzt kereshessen az erősebbik nem képviselője. Ez pedig olyan magasságokba emelheti – és sajnos nagyon sokszor emeli – a stressz szintet, ami már nemcsak hormonális kilengéseket okoz, hanem a szexuális teljesítményt is tönkreteszi. Ez pedig fokozottan igaz abban azesetben, ha a pár kénytelen szembenézni a meddőség problémájával is.

Nem jó az apának, nem jó az anyának, és nem jó a leendő babának sem

Várjátok a gólyát aktívan!
A meddőség bizony egyre és egyre több párt érint, nemcsak hazánkban, hanem világszerte. Azonban sok esetben egy kis utánajárással fény deríthető egyes elváltozásokra, melyek gátolják a családalapítást. Mindemellett pedig maguk a párok is tehetnek azért, hogy a baba mielőbb megfoganhasson. A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos segít eligazodni a ratkotunde.hu segítségével.

A dolog iróniája, hogy a leendő babának nem több pénzre van szüksége, hanem az együtt töltött időre, amibe szorosan beletartozik az apa jelenléte is! A közös játék, az élmények, az idő a fejlődés szempontjából sarokpontok, melyek, ha elmaradnak, hatalmas károkat okozhatnak.

A stressz romboló hatása nemcsak a szexualitásban mutatkozik meg. Sokszor gondoljuk, hogy semmi baj nem lesz, hiszen nincsenek külső jelei a problémának, azonban a szervezetben már folyamatban vannak a gondok. A stresszhormonok ugyanis közvetve és közvetlenül hatással vannak a spermatermelésre is, minőségi és mennyiségi romlást okozva. A sperma minősége pedig döntően befolyásolja a sikeres családalapítást.

Mind a mennyiség, mind a minőség kiemelten fontos, hiszen előbbi problémája esetében a fogantatás lehetősége drasztikusan romlik, utóbbi esetében pedig a lehetséges genetikai problémák esélye nő meg jelentősen!

A stressz ellen

Ratkó Tünde elmondta, hogy a stressz ellen nem könnyű tenni. Nagyon könnyű azt mondani, hogy ne stresszeljünk, ehhez ugyanis olyan dolgokat kellene elengedni, melyek mélyen és erősen foglalkoztatják az embert. A stressz ellen jó megoldás a mozgás, mivel nemcsak ellazulni segít, hanem a romboló hatást is ellensúlyozza valamelyest.

Ezt egye egy igazi flrfi!
Sokszor halljuk, hogy egy férfi termékenysége a spermiumok optimális minőségén múlik, és ezért érdemes egészségesen étkezni. De ez mit jelent pontosan? Még egy salátalevelet a hamburgerbe? Vagy reggelente egy turmixot? A kérdés ennél azért bonyolultabb. A választ Ratkó Tünde szülésznőtől kapjuk.

A stressz hatására a szervezet több energiát használ fel, ami előbb vagy utóbb tápanyaghiányos állapothoz vezet – ez okozza a sperma minőségi és mennyiségi romlását is (amennyiben nem áll a háttérben betegség). A tápanyagok megfelelő pótlása kizárólag étkezéssel kifejezetten nehéz, egyrészt a „férfias étrend” miatt, másrészt az élelmiszerek beltartalmának jelentős csökkenése okán.

A megoldást az igazán jó, kifejezetten férfiaknak összeállított vitaminkészítmény jelentheti. Ahhoz azonban, hogy valódi haszna legyen, mindenképpen meg kell felelnie néhány alapszabálynak:

– komplex összetételű legyen, hiszen az egyes anyagok segítik mások felszívódását (pl.: cink-réz; vas-C-vitamin; stb.)

– biológiailag aktív, szerves összetevők legyenek a készítményben. Ez praktikusan citrátokat és glükonátokat (pl.: cink-citrát) jelent, mivel az ilyen anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet a szervetlen kapcsolatú anyagokkal szemben.

(Forrás: ratkotunde.hu)

Menő vagy? És nem tudsz aludni? Nem vagy egyedül!
Álmatlansággal, fáradtsággal jár a mindig pörgő, nem bölcsen élő menedzser élete. Az ok egyszerű, nem tudja leállítani egy-egy téma köré csoportosuló gondolatait. Egyszóval, hiába fekszik le pihenni, zavarja őt „saját kerekei zaja”. A jó hír, hogy van kiút! Nem vagy egyedül! Gondosan olvasd el a szakember véleményét!
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Pár év és életveszélyessé válhat a torokgyulladás

Novemberben tartotta a WHO a Nemzetközi Antibiotikum Hetet, melyben a rezisztencia veszélyére és a megoldás…

Mit tanulhatunk a hétnyelvű apácáktól?

Segíthet a demencia megelőzésében, ha valaki jó nyelvi képességekkel rendelkezik. A waterlooi egyetem egy frissen…
1 / 1 509

OTTHON

Hűtött kedélyek az ingatlanpiacon

Csökkenő kereslet és csökkenő tranzakciószámok hűtötték a kedélyeket a novemberi lakóingatlanpiacon. A két erősebb…

Lassuló piac, gyorsuló alku

Ahogy lassan, de biztosan csökken az áremelkedés, úgy egyre erősebb az alkudozás. Ez annak is köszönhető, hogy…
1 / 351

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 149

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!