Facebook hozzászólás

NEM KELL BELEPUSZTULNI A MELLŐZÖTTSÉGBE!

Valódi veszély leselkedik a cégvezetőkre

Nem csupán céget vezetni kihívás, hanem elengedni a főnöki státuszt, amikor eljött az ideje! Erre figyelmeztetett Kósa Erika üzletasszony. Aki nem készül fel időben lelkileg a nyugdíjas korára, azt kockáztatja, hogy akár bele is halhat a mellőzöttségbe.

Évtizedek taposómalma után, mikor eljön a nyugdíjba vonulás napja, az egykori hajszolt cégvezető boldogan dől hátra, és az tervezgeti, hogyan élvezi majd a nyugdíjas éveit. Ez az idilli állapot azonban, sokszor csak néhány hétig tart, és túl gyakran történik meg, hogy néhány hónap vagy év múltán az egykori főnök temetésére gyűlnek össze a volt munkatársak.

Nyugdíjazás, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Teljesen természetes, hogy aki évtizedekig szoros időbeosztás szerint élt, aki megszokta, hogy döntéseket hoz, és hatalma van, nehezen éli meg, amikor már nincs rá szükség, amikor valaki más ül egykori székében. Hirtelen nem tud mit kezdeni a rászakadt temérdek szabadidővel, és azzal a ténnyel, hogy nélküle is felkel a Nap, a munkatársak más vezetése alatt is sikeresek. Az egykori cégvezető lassan mély depresszióba süllyedhet, lelkileg és fizikailag leépül.

Kósa Erika, Kép: sajtóanyag
Kósa Erika, Kép: sajtóanyag

− Pedig nem törvényszerű, hogy ez így legyen –  mondja a népszerű üzletasszony, a Kósa Erika Akadémia tulajdonosa – De ahhoz, hogy az ember – legyen bármilyen vezető pozícióban – ne pusztuljon bele a nyugdíjazásába, muszáj éveket tölteni azzal, hogy felkészüljön rá. Erre is, mint sok minden másra igaz, hogy a prevenció a legfontosabb.”

Egy ötvenet betöltött embernek el kell kezdeni azzal foglalkozni, hogy hogyan és mivel akarja tölteni az idejét, amikor eléri a 60-65 éves kort. Az életünk első 20-25 évében arra készülünk, hogyan töltjük majd a következő 40 évet. Amikor azonban a dolgos éveknek vége szakad, még mindig van jó esetben 20-25 évünk, amit ugyanúgy meg kell tervezni, mint a munkával töltött évtizedeket. A legtöbb embernél azonban ez sajnos elmarad.

Horgászó ember, semleges, Kép: pxhere
Kép: pxhere

A korábbi vezetők mentális felkészülésével foglalkozik a Kósa Erika Akadémia Senior Programja, amelynek során az üzletasszony – aki maga is betöltötte az ötvenet – egy olyan folyamaton vezeti végig a résztvevőket, amellyel újra magukra találnak, és tudatosan élik meg a nyugdíjba vonulás utáni évtizedeket.

Miből élnek majd a jövő nyugdíjasai?

Idős-pár-a-nő-olvas-szalmakalapban, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Az állami nyugdíj szinte kizárólagos szerepe a most nyugdíjba vonulók körében ma még megkérdőjelezhetetlen. De vajon hogyan képzeli el nyugdíjas éveit a fiatalabb korosztály, miből lesz pénzük a jövő nyugdíjasainak? Többek között erre kereste a választ a Groupama Biztosító megbízásából készült felmérés.

− Egy hatvanas ember még évekig a társadalom fontos tagja marad, akkor is, amikor már nem dolgozik vezetőként napi tíz órát. A 90-es években karriert kezdett és mostanra cégvezetőként helyt álló férfiak és nők mostanában vonulnak nyugdíjba, ezért nagyon fontos, hogy megfelelően felkészüljenek az előttük álló időszakra, hogy boldogan élhessék meg életük ezen szakaszát is – mondja Kósa Erika.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Erős hidegfront érkezik – fokozódnak a szívpanaszok!

Erős hidegfront érkezik észak felől: a nyár véget ér, és gyenge fagy is kialakulhat. A markáns változások fokozott…

Szédület, mik vannak!

Szédülni lehet az éhségtől, a szerelemtől és a körhintától, de ha tartósan fennáll a stabilitásérzet megváltozása,…
1 / 1 496

PÁRKAPCSOLAT

Vágy és élvezet „azon túl” is

Öregedés és menopauza. A masszív változás ideje, ami hatalmas kihatással van a szexuális életre és az életminőségre. De, a változó tested egyben nagyszerű lehetőséget is kínál a szexuális megújuláshoz…
1 / 211

CSALÁD

Nem minden családban jött ki a matek

Jellemzően ötvenezer forint feletti összeget fordítanak a magyar családok taneszközökre szeptemberben, majd évente további átlag húszezer forintot sportfoglalkozásokra és…
1 / 139

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!