Facebook hozzászólás

Várjátok a gólyát aktívan!

A meddőség bizony egyre és egyre több párt érint, nem csak hazánkban, hanem világszerte. Azonban sok esetben egy kis utánajárással fény deríthető egyes elváltozásokra, melyek gátolják a családalapítást. Mindemellett pedig maguk a párok is tehetnek azért, hogy a baba mielőbb megfoganhasson. A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos segít eligazodni a ratkotunde.hu segítségével.

Az a fránya endokrin rendszer…

Az emberi test működése igen bonyolult – olyannyira, hogy egyes, viszonylag kis szegmenseinek működése is olyan specializációkat igényel, melyeket csak hosszú évek alatt lehet elsajátítani.

Bonyolultsága mellett ráadásul nagyon könnyű kibillenteni az egyensúlyából. Sok nő esetében olyan hormonális eltolódással állunk szemben, amelyre szinte semmilyen tünet nem utal, de mégis meddőséget vált ki. Veszélye éppen abban rejlik, hogy nagyon nehéz felismerni, így a sikertelen próbálkozások után, ha azok már közel egy éve jelen vannak, mindenképpen érdemes alapos kivizsgáláson részt venni.

Babacipő egy pár kezében, Kép: pixabay
Kép: pixabay

FSH

A babára vágyó nők körében valószínűleg nem ismeretlen ez a hormon. Az FSH a gonadotropinok közé tartozik, feladatai között kiemelt szerepe van a családalapítás szempontjából a ciklus első felében a peteérés támogatása. A ciklus második felében a progeszteron kiválasztásában játszik elengedhetetlenül fontos szerepet.

Mindkét esetben, vagyis a túlságosan magas, és a túl alacsony FSH-értékek mellett is jelentkezhet a meddőség, mint tünet. Az alacsony hormonszint jellemzően a fogamzásgátló tabletta hatása, de az agyalapi mirigy zavara is előfordulhat. A megemelkedett értékek olyan betegségekre mutatnak rá, mint a PCO, az IR, a progeszteronhiány, a klimax, vagy éppen a petefészek, illetve heredaganat. Igen, ez a hormon a férfiakban is jelen van és hatással van a spermatermelésre is. Ez pedig azt jelenti, hogy ha a pár meddőségre gyanakszik, mindkét felet ki kell vizsgáltatni.

Tehetünk a babáért otthon is?

Nem kell egyből az orvoshoz rohanni, ha egy-két hónapon belül nem jön a baba. Az életvitelünk, a mozgáshiány, az egészségtelen táplálkozás és a stressz ugyanis erősen rányomják bélyegüket a termékenységre. A babatervezés ma már sokkal inkább egy tudatos folyamat, ami nem csak fejben, de életvitelben is változásokat követel. Mindenekelőtt a megfelelő táplálkozás és a mozgás elengedhetetlen.

Családtervezés felsőfokon
A nőgyógyász szerint a családot tervező magyar nők negyedének van olyan súlyproblémája, amelyet a teherbe esés előtt rendezni kellene. Emellett a babára vágyó nőknek fel kellene tölteniük a vitaminraktáraikat is, mivel a megfelelő folsavbevitellel megelőzhetőek egyes fejlődési rendellenességek.

Azzal azonban tisztában kell lenni, hogy sem a környezet, sem a stressz szintje, sem pedig az élelmiszerek tápanyagtartalma nem egyezik meg a 30-50 évvel ezelőtti értékekkel. Praktikusan ez azt jelenti, hogy nagyon sok ember esetében egyszerűen kevés a mozgás és az egészséges étkezés. Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy ezek mellé a szakemberek jelentős hányada ma már javasol vitaminkészítményt is. A várandósvitaminok között azonban nagyon nehéz az igazán jókat kiválasztani.

Fontos szempontok:

Komplexitás: lehetőleg ne egy, vagy két összetevős vitamint válasszon, hanem olyat, mely az ásványi anyagok, nyomelemek és vitaminok komplex egységét nyújtja. Ezzel ugyanis hozzájut azokhoz az értékes támogató anyagokhoz is, melyek elősegítik a vitaminok és más tápanyagok hasznosulását.

Szerves kötés: ha már felszívódás, akkor a szerves kötések (mint a citrátok és glükonátok) előnyben részesítése is fontos, hiszen a szerves kötésű anyagok hasznosulása a szervezetben akár 80%-kal is jobb.

Megfelelő tagoltság: egy várandósság 3 trimeszterből áll, és minden trimeszternek eltérőek az igényei. A felkészülés, vagyis a babatervezés és az első trimeszter más összetételben igényli a tápanyagokat, mint a második, vagy a harmadik trimeszter és a szoptatás időszaka. Éppen ezért a megfelelően tagolt, a trimeszterek igényeit kiszolgáló vitamincsaládot válasszunk!

(Forrás: ratkotunde.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Vágy és élvezet „azon túl” is

Öregedés és menopauza. A masszív változás ideje, ami hatalmas kihatással van a szexuális életre és az életminőségre. De, a változó tested egyben nagyszerű lehetőséget is kínál a szexuális megújuláshoz…
1 / 211

OTTHON

Ilyen egyszerűen lehetsz milliomos!

Hogy kell repülőt szerezni? Végy egy nagy telket egy légikikötő mellett, és várj türelemmel! Ez a vicc terjedt…

Vihar előtti zaj?

Én ma mindent eladok! Ezzel a mondattal pakolta ki a pultra a pincéből felhordott törött gipszgólyát, csorba kerti…
1 / 347

CSALÁD

Nem minden családban jött ki a matek

Jellemzően ötvenezer forint feletti összeget fordítanak a magyar családok taneszközökre szeptemberben, majd évente további átlag húszezer forintot sportfoglalkozásokra és…
1 / 139

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!