Facebook hozzászólás

Vastagbélvizsgálat: életmentő mégis rettegünk tőle

A vastagbéltükrözéstől mindenki retteg, mert fájdalmas, kellemetlen vizsgálatként ismerik. Pedig közreműködésével a végbélrák és a vastagbélrák még kezdeti stádiumában kimutatható. Van még öt érvünk a hatékony vizsgálat mellett!

Nyolcezer új vastagbélrákot és végbélrákot fedeznek fel évente átlagosan, és legalább 40-50 ezer azon betegek száma, akiknél a vastagbéltükrözés még időben felfedhetné és gyógyíthatóvá tenné a kezdeti stádiumban lévő daganatot. A betegség ugyanis hosszú évek alatt alakul ki, és mire a tünetek jelentkeznek, már komoly baj van.

Nem kell félni a vizsgálattól – Kép: Pixabay

A kolonoszkópia kettős célt szolgál: láthatóvá teszi az esetleges elváltozásokat (például kinövés, daganat, fekély, vérzés), és egyes esetekben lehetőség van az probléma kezelésére is. Így többek közt eltávolíthatók a rákmegelőző állapotot jelentő polipok – érvel dr. Mármarosi István, az Oxygen Medical gasztroenterológusa az eljárás mellett.

Félelmek és érvek

1. Fél, hogy rossz híreket kap?
A vastagbéldaganatok lassan, jellemzően 10 év alatt fejlődnek ki. Vagyis komoly esély van rá, hogy kolonoszkópiával korai stádiumban fedezzék fel a betegséget, amikor még igen jó esélyek vannak a gyógyításra. Azok, akiknél a kolonoszkópia korai stádiumban fedezte fel a daganatot, korábban kaptak kezelést, és jobbak voltak a túlélési esélyeik, mint azok, akiknél más módszerrel detektálták a betegséget – állítja a JAMA Surgery című szaklapban publikált cikk.

2. Igaz, hogy a felkészülés nagyon nehéz?
A sikeres vizsgálat feltétele a vastagbél tisztasága, így az előkészítés elengedhetetlen része a folyamatnak – amiről feltétlenül konzultálni kell az orvossal. Ha ő másképp nem rendeli, akkor a vizsgálat tervezett ideje előtt két nappal csak pépes ételt szabad fogyasztani, ami mellett nagy mennyiségű folyadékot szükséges inni (akár szűrt húslevest, teát, édesített italt). A vizsgálat előtt egy nappal bőségesen kell folyadékot fogyasztani, később pedig hashajtót bevenni. Tény, hogy szükség esetén a hashajtást beöntéssel is ki kell egészíteni, de így a vastagbél nagy valószínűséggel kitisztul, és sikeres lehet a vizsgálat. A betegek közül pedig a legtöbben azt kívánják, hogy bár időben vállalták volna ezt a kisebb kellemetlenséget a jobb kilátások érdekében.

Sok súlyos betegséget megelőzhetsz!
A székrekedés, a vastagbéltumor, az elhízás, a cukorbetegség és a magas vérzsírszint egyik oka lehet, hogy nincs elegendő növényi rost az étrendünkben. Ha egy kicsit változtatunk szokásainkon, nemcsak egészségesebbek, hanem karcsúbbak is leszünk!

3. Lehetnek kockázatai a vizsgálatnak?
Mind a kolonoszkópiának, mind a kevésbé invazív szigmoidoszkópiának megvan az a csekély kockázata, hogy bél perforálódik, vagy fertőzést kap. Azt is előfordul igen ritkán, hogy az érzéstelenítő jár bizonyos rizikóval. Ugyanakkor a tények azt igazolják, hogy az ötvenen túli korosztálynál az előnyök messze felülmúlják az esetleges kockázatokat.

4. Valóban nagy kiadással jár?
Tény és való, hogy a társadalombiztosító által finanszírozott vizsgálatot csak orvos rendelheti el alapos gyanú esetén. Sajnos azonban az alapos gyanút keltő tünetek sokszor már előrehaladott állapotú daganatnál jelentkeznek, így a megelőzésnek vagy korai felismerésnek már tünetmentesség esetén meg kellene történnie. Ez viszont csak a magánegészségügyben érhető el, saját finanszírozásban. A vizsgálat azonban akár életmentő is lehet.

5. Hogyan küzdhető le a szorongás?
Leginkább úgy, ha józanul belegondolunk, hogy egy 15 perces vizsgálattal akár egész további életünkre kihatással lehetünk. Ráadásul az érzéstelenítő vagy akár nyugtató miatt nem leszünk teljesen tudatában a történéseknek, így valójában mire visszanyerjük az éberségünket, már túl is estünk az egészen.

www.oxygenmedical.hu

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

„Tovább ne törj!”

Fontos, hogy minél többen vegyenek részt az állapotfelméréseken, hogy időben felismerhető legyen a „néma”…

Egy napig biztosan szenvedünk!

Kedden egy napra nagyon elromlik az idő, ez pedig a kora nyárias húsvéti ünnep után még inkább kellemetlennek tűnik…
1 / 1 478

OTTHON

Ásó, kapa, nagyharang – helyett az Égig érő fű

Most is bejött: a kevesebb több. Nagyon kevés időt tudunk otthon tölteni, de olyankor olyan jól esik kiülni a…

Ahol 15-25 millióért vehetünk házat

Habár tovább bővül a kereslet, és emelkednek az árak a Velencei-tónál, még mindig rendkívül versenyképes az…
1 / 345

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 141

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!