Facebook hozzászólás

Vitatott vitaminkészítmények

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelet nyár végén ismertetett vizsgálati eredményeit bemutató kommunikáció félrevezető volt – állítja az Ed.Haas, Magyarország vezető pezsgőtabletta gyártója és forgalmazója.

Az Ed.Haas, a vitamin- és ásványanyag tartalmú táplálék-kiegészítő termékek piacának meghatározó szereplője, sajtótájékoztató keretében ismertette álláspontját a nyár végén nyilvánosságra hozott fogyasztóvédelmi vizsgálattal kapcsolatban.

Bozori Tibor ügyvezető elmondta: – Sajnálatos, hogy a vizsgálati eredmények közlésekor nem fektettek hangsúlyt arra, hogy a fogyasztók érdemi információkat, életszerű adatokat kapjanak. A csomagoláson szereplő értékektől számított százalékos eltérések önmagukban való közlése okkal vezetett olyan tudósításokhoz, amelyek a veszély érzetét keltették a fogyasztókban. –

A több tucat vitamin-terméket gyártó és forgalmazó vállalat vezetője kifejtette, hogy több lépcsős biztonsági rendszer védi a fogyasztókat a vitamin illetve ásványanyag túladagolástól:

– A termékek kifejlesztésekor meghatározott összetevő arányokat az OÉTI jóváhagyja a mindenkor érvényes élelmiszerbiztonsági szabályok alapján. Ez az érték kerül a csomagolásra.

–  Az OÉTI engedély meghatároz egy sávot a vállalt érték körül (a vitaminok esetében például -10 és +20 százalék), amelyen belül az egyes összetevők aránya még a vállaltnak megfelelőnek minősül. Ennek a toleranciának technikai okai vannak, ugyanis a szavatossági idő teljes időtartamára képtelenség egyenletesen beállítani az egyébként lebomló anyagok mennyiségét.

–  Az élelmiszeripari szabványok minden vitaminból és ásványanyagból meghatároznak egy javasolt napi mennyiséget (RDA), aminek a bevitele kívánatos az egészséges táplálkozás fenntartásához. Ez az érték jellemzően lényegesen magasabb, mint amennyit ezekből a létfontosságú anyagokból a szóban forgó termékek tartalmaznak, hiszen a gyártók feltételezik, hogy a táplálék-kiegészítők mellett a fogyasztó étkezései során is visz be ezekből az anyagokból a szervezetébe.

–  Létezik ugyanakkor egy egészségügyi határérték, amely napi bevitel fölött ezen vitaminok és ásványanyagok bevitele károsan hathat a szervezetre, károsíthatja a fogyasztó egészségét. Ez az érték megint csak lényegesen magasabb, mint az imént taglalt javasolt napi mennyiség (RDA).

A mérésekkel kapcsolatban fontos tudnivaló, hogy a független laboratóriumok eredményei között rendszeres a néhány százalékpontos eltérés. Ez a bonyolult technológiából fakad, és teljesen elfogadott a szakma szemében.

– A fogyasztóvédelem tájékoztatása nem fektetett hangsúlyt arra, hogy kiemelje, mekkora különbség van az általuk mért mennyiségek és az egészségkárosító mennyiség között.- folytatta Bozori. – Az Ed.Haas különösen nehezményezi, hogy a csomagoláson feltüntetett értékektől való néhány százalékos felfelé való eltérésért ugyanaz a nem megfelelt minősítés jár, mint más gyártók 60%-os lefelé való eltérésért. Ez nem szolgálja a fogyasztók érdekeit, és súlyos károkat okoz az Ed.Haas-nak.-

A fogyasztók általában sajnos nincsenek tudatában annak, hogy mely anyagokból mennyit szabad és mennyit ajánlatos bevinni naponta a szervezetünkbe. Sokan arról sem tudnak, hogy mely vitaminok oldódnak vízben és melyek zsírban, illetve hogy a kettő között az a különbség, hogy a vízben oldódók könnyen kiürülnek, a zsírban oldódók pedig felhalmozódnak (így könnyebben érik el az egészségügyi határértéket). Amíg ezek az információk nem jutnak el a fogyasztókhoz, addig könnyű bizonytalanságot kelteni egy-egy rosszul kommunikált vizsgálati eredménnyel.

A vizsgálattal kapcsolatban további fenntartások merültek fel: több, jelentős piaci részesedéssel rendelkező termék, sőt gyártó is kimaradt a vizsgálati körből. Így a rosszul interpretált eredmények duplán sújtják az Ed.Haas-t, hiszen amellett, hogy szabályos, független laboratóriumok által rendszeresen ellenőrzött termékei biztonsága mellé kérdőjel kerül (indokolatlanul), legjelentősebb konkurensei kimaradtak ebből – az egyébként egész piacot érintő – felmérésből.

Az Ed.Haas összességében három értelemben is kritikusnak érzi a vizsgálati eredményeket és azok tálalását, hiszen a vizsgálat nem volt reprezentatív, a laboreredmények eltértek más, szintén független laboratóriumok mérési eredményeitől (az Ed.Haas termékek esetében állnak rendelkezésre auditált értékek) és a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelet minden előzetes értesítés vagy megkeresés nélkül vitte a nyilvánosság elé a száraz vizsgálati eredményeket – amellyel a mellékelt ábra szerint számtalan félreértést és komoly kárt okozott.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Ennyi volt! Lejárt a néma leventék ideje

Már senki sem kérdőjelezheti meg a férfi és a női agy működésének eltérését, mégis a párkapcsolati kommunikáció, az érzelmek közvetítése sokaknak okoz otthon gondot. Érdemes a különbségekre építve…
1 / 211

OTTHON

Felhúzza a vidéki ingatlanárakat a CSOK

Egyre nagyobb hatással vannak az ingatlanpiacra az állami támogatások, emelik az árakat, növelik a keresletet. Ez…

Földön járó kertápoló

Aktív kikapcsolódással is teljes lehet ez a négynapos ünnep. Nem mindenki szeret i csak strandolással tölteni…
1 / 347

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!