Facebook hozzászólás

Víz a légkondiban – életveszélyes is lehet!

A hőség ellen egyre több lakásban, irodában védekeznek klímaberendezésekkel, amelyeknek ára és a szervizköltsége is jelentősen csökkent az utóbbi években. Ám a nem szakszerű karbantartás komoly veszélyforrás lehet!

A beltéri klímákban a hűtés hatására víz (kondenzátum) keletkezik. A víz jelenléte önmagában nem is lenne riasztó. Mitől válik mégis azzá?

Klíma mellett is ügyelni kell a szellőztetésre – Kép: Kinnasand

A beltéri egységek belseje alapvetően sötét, ideális ideális környezet a penészgombák szaporodásához. A legtökéletesebb táptalaj számukra a klímaberendezés csepptálcája. Most mondhatnánk, hogy abban nincs víz, ami talán igaz is lenne, ha a szerelők és a készülék használói is kellően odafigyelnének a berendezésre. De mivel ez nincs így, a csepptálca lejtésben van, csak épp nem a lefolyó felé. A következetesen és rendszeresen elhalasztott karbantartások is megteszik kellő hatásukat. Egy legalább egy éve felszerelt beltéri egységnél nem kell soká keresgélniük a szakembereknek, hogy pangó vízre bukkanjanak a csepptálcában – figyelmeztet a klímaberendezések veszélyeire a Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika Szaklap.

A berendezésekben elhelyezett szűrők is a fertőzés melegágyai. A gyakorlat szerint addig, amíg tönkre nem megy, senki nem cseréli a szűrőt, pedig ezt évente kellene. A tapasztalatok szerint akadt egy-két felhasználó, aki legalább annyit te, hogy egy év után kivette belőle. Ám még ez is jobb, mint ha nem csinált volna semmit, hiszen a szűrőben megtelepülő legionella pneumophila komoly élettani hatásokat válthat ki, amelyek igen nehézkesen kezelhetők, főként azért, mert a fertőzöttség szinte tünetmentesen indul, illetve általános tünetekkel jár. Ez a baktérium kimondottan a tüdőt károsítja, ott telepszik meg tüdőgyulladást okozva, ami végtagfájdalommal is jár(hat). Súlyosabb „légiósbetegség”-fertőzés esetén hasmenés is felléphet. A túlhűtés okozta vállfájdalom egyébként kísértetiesen hasonlít a legionellafertőzés okozta fájdalmakhoz, így ember legyen a talpán, aki megkülönbözteti őket.

Természetesen a legionella nemcsak a szűrőben, de a csepptálcában is felütheti a fejét a pangó vizekben, mint ahogyan a penészgomba sem idegenkedik a szűrőtől. Mivel a kondenzvíz a levegőből kicsapódott, a befújt levegő alacsony páratartalmúvá vált, ami szintén egészségkárosító hatásokkal jár, főleg, ha a melegre való tekintettel nem szellőztetünk eleget. Ettől „csak”  a  nyálkahártyáink vagy épp a szem kötőhártyája száradnak ki, ami viszont növeli a fertőzések kockázatát.

Miért fázunk meg a légkonditól?
A beltéri egységeken állítható a kívánt hőmérséklet a helyiségben, viszont nem állítható a befúvási hőmérséklet. Miért érdekes ez? Mert ha valaki három-négy méteren belül ül, ami gyakran előfordul, csúnyán megbetegedhet.
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

CSALÁD

Agresszívvá válhat-e a gyerekem, ha megtanulja megvédeni magát?

Üt, csíp, rúg, harap, sikít, kiabál - ki ne találkozott volna már olyan gyermekkel, akiből szabályosan előtör az agresszivitás a közösségben. Annak ellenére, hogy a…
1 / 136

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 141

HÍREK

1 / 1 131

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!