Facebook hozzászólás
634

HASZNÁLJUK KI, HOGY ITT A SZEZON

Óda a medvehagymához, avagy mi is az a superfood

Miért együnk medvehagymát? Elsősorban azért, mert finom! Emellett számos jótékony hatása is van, ezekre is kitérünk írásunkban.

Mi is az a superfood? Az ételek azon kis csoportja, melyek az átlagosnál jóval nagyobb mennyiségben tartalmazzák az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokat, ásványi anyagokat és vitaminokat, vagyis a szó a különösen egészséges és tápláló étel szinonimája. Látszatra teljesen hétköznapi élelmiszerekről van szó, a tudományos vizsgálatok azonban bebizonyították, hogy kimagaslóan jó hatással vannak az egészségünkre, betegségmegelőző, öregedésgátló, immunerősítő, nem egyszer gyógyító hatással rendelkeznek.

Igazi superfood. Fotó: Pixabay
Igazi superfood. Fotó: Pixabay

 

A superfood-ok fontos kritériuma, hogy teljesen természetesek, nem tartalmaznak mesterséges adalékokat, természetes formájukban fogyaszthatók. A superfood kifejezés széleskörű elterjedése a ’90-es évek végén indult be, de miután használata mögött nincs jogi szabályozás, számos cég korlátozás nélkül kezdte el használni. Rengeteg visszaélés történt, így 2007-ben az EU betiltotta a szó használatát.

A medvehagyma virága Kép: Pető Fanni
A medvehagyma virága Kép: Pető Fanni

Ezeknek az élelmiszereknek a jótékony hatásait évezredek óta ismeri és használja az emberiség, de a jelentőségük a mesterséges adalékok, az ételek minőségének romlása, a környezetszennyezés hatására mostanra jelentősen megnőtt. A superfood-elmélet gyakorlatilag életformává vált, melynek nagyszerűsége éppen egyszerűségében rejlik: egyél olyan ételeket, melyek a lehető legjobban szolgálják testedet, ha teheted, termeld meg saját magad, élj harmóniában a környezeteddel – és ne zsákmányold ki azt.

A medvehagyma

A medvehagyma a liliomfélék közé tartozik, a hagymafélék távolabbi, vad rokona. Európa-szerte megtalálhatjuk a nyirkos földű, árnyékos lombhullató erdőkben, általában március végétől, április elejétől, fehér virágjait pedig májustól vehetjük észre. A leveleket, virágokat évezredek óta fogyasztják az emberek, a medvéknek, vaddisznóknak is kedvelt eledele, de vigyázzunk, mert a kutyák számára mérgező! A néphagyomány szerint a medve, amikor először kibújik a barlangjából, ezt a növényt kutatja fel a tölgyes, bükkös, erdők nedves, árnyas részein, hogy új erőre kapjon, és kitisztítsa vele a szervezetét a hosszú téli álom után.
Íze a fokhagymáéra emlékeztet, bár enyhébb, frissebb annál. A medvehagymát szinte minden olyan módon felhasználhatjuk, ahogy a metélőhagymát.

Gyógyhatásai

Fő hatóanyaga a fokhagymában is megtalálható allicin. Baktérium-, és gombaölő hatása révén a gyomor- és bélrendszer fertőzései ellen alkalmazható. Vastartalma rendkívül magas. Csökkenti a vérnyomást. Az immunrendszert-erősítő és méregtelenítő képessége miatt fogyasztása tavasszal különösen javasolt. Különös, de mentesíti a szervezet ólomszintjét, ezért a nagyvárosokban lakó, légszennyezettségtől szenvedő emberek számára kifejezetten ajánlott. Enyhíti a fejfájást és a szédülést: kiemelkedő az idegrendszerre gyakorolt nyugtató hatása. Elűzi az álmatlanságot.

Olyan tápanyagokat tartalmaz, melyek:

• csökkentik a magas vérnyomást
• enyhítik a krónikus gyulladásokat
• védik az ereinket (ezáltal csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke rizikóját)
• javítják az inzulinérzékenységet
• normalizálják a koleszterinszintet
• megakadályozzák a vérrögképződést

A kezdeti vizsgálatok alapján ígéretesnek tűnik a medvehagyma kivonatának daganatos sejtekre gyakorolt hatása. A kutatók úgy találták, hogy megakadályozza, lassítja a tumoros sejtnövekedést. A benne található vegyületek erős antioxidáns hatásokkal is bírnak.

Medvehagyma csokor Kép: Pető Fanni

 

Mindemellett a védikus tanítások szerint erősíti a vágyat, a szenvedélyt. Ovidius például potencianövelő oldaláról tesz említést, a Napkeleten pedig nemi izgatószerként használták.

Nem tagadom, medvehagyma-rajongó vagyok. Esszük szendvicshez és salátában, beleteszem a körözöttbe és a tojáskrémbe, belefőzöm mindenbe, amibe tennék fokhagymát vagy metélőhagymát. Sajnos a szezonja elég rövid. Használjuk ki, amíg tart, fogyasszuk ezt a csodaszert, melyről Johann Künzle, svájci író,természetgyógyász és gyógyfüves lelkész így írt:

Az egész testet megtisztítja, kihajtja belőle a megrekedt, kóros anyagokat, egészségessé teszi a vért, kiűzi és elpusztítja a mérgező anyagokat. Az örökké betegeskedő embereknek, a sömörös, pattanásos, korpázó arcbőrűeknek, a reumásoknak és görvélykórosoknak úgy kellene tisztelniük a medvehagymát, mint az aranyat. Nincs a Földön még olyan növény, amelyik ennyire hatásosan tisztítaná a gyomrot, a bélrendszert és a vért, mint ez. A fiatal emberek kivirulnak tőle, mint a rózsa, és kinyílnak, mint a fenyőtoboz a napfénytől.

MEDVEHAGYMA KISOKOSUNK ITT OLVASHATÓ

MEDVEHAGYMA LEVESÜNKET IDE KATTINTVA TALÁLJÁTOK

A MEDVEHAGYMÁS SZŰZPECSENYÉT IS KI LEHET PRÓBÁLNI

MEDVEHAGYMÁS BURGONYA KRÉMLEVESÜNKET IS AJÁNLJUK

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!