Facebook hozzászólás
599

Miért van szükség az ételmintára?

Az egyszerű, háztartási konyhákban többnyire a saját szabályok a mérvadóak, azaz te magad döntheted el, hogy milyen eszközöket milyen alapanyagokhoz használsz, illetve hogy hol tárolod a nyers hozzávalókat és az elkészült ételeket.

A vendéglátóegységek és a közétkeztetési intézmények számára azonban ez már közel sem ilyen egyszerű, hiszen nekik számtalan, szigorú előírásnak kell megfelelniük az élelmiszerbiztonság szempontjából. Ezeket a feltételeket a HACCP rendszer szabályozza, és ha egy konyhán fény derül valamilyen mulasztásra, ott súlyos bírságokra vagy akár a hely bezárására is lehet számítani.

Mi az az ételminta?

Azok a közétkeztetést és rendezvényi étkeztetést végző intézmények, ahol naponta 29 adagnál több készül egy-egy ételből, kötelesek mindegyikből körülbelül 100 grammnyi ételmintát eltárolni, és ezt a hatóság által előírt ideig megőrizni. Erre a célra sokáig csak üvegedények voltak használhatóak, melyek azonban több okból is problémásak voltak.

Először is: az üvegeket csírátlanítani, azaz fertőtleníteni kell, amit forró vízben történő kifőzéssel lehet a legegyszerűbben elvégezni. Azonban még így is eléggé időigényes feladat, hiszen nagy konyhákon, ahol napi szinten sok különböző ételminta tárolása szükséges, ott az összes üvegnél nagy gondossággal szükséges eljárni. A mintákat ráadásul hűtőben kell tárolni, ami rengeteg hasznos helyet foglal el a többi élelmiszer elől. Ezenkívül az üveg balesetveszélyes is, hiszen könnyen törik, ha pedig hirtelen forróság éri, akár fel is robbanhat.

Egy újabb rendelet azonban már lehetővé teszi, hogy a mintákat nem csak üvegben, hanem például egyszer használatos, műanyag zacskóban is lehet tartani. A Gasztronagyker webáruház forgalmaz direkt erre a célra alkalmas ételminta-tároló tasakot, amely megfelel az összes hatályos előírásnak. A tasak a használat előtt minden oldalán le van forrasztva, vagyis teljesen steril, nem igényel külön fertőtlenítést. Az alkalmazása pedig igazán egyszerű: felbontás előtt csak rá kell írni alkoholos filccel a szükséges adatokat, majd levágni a tetejét, beletenni az ételmintát, és egy szoros csomóval lezárni.

A minta így sokkal kisebb helyen elfér, mintha üvegben lenne, ráadásul ha lejárt az előírt tárolási idő, akkor egyszerűen meg lehet semmisíteni, nem kell tisztítani és fertőtleníteni, mint az üveget.

Miért fontos az ételminta?

Az ételminták tárolására azért van szükség, hogy megbetegedés vagy annak gyanúja esetén bizonyítékként szolgáljon. Biztosan te is hallottál már olyan esetről, hogy például egy adott menzán vagy menüztetős étteremben járt vendégek közül többen is rosszul lettek másnapra.

Ilyenkor a hatóság mindig elkéri az ételmintákat, és laboratóriumban megvizsgálja, hogy találhatóak-e benne olyan anyagok, amelyek a betegséget okozhatták. Amennyiben valóban a kérdéses étel volt a felelős, a létesítmény komoly büntetésre számíthat.



Facebook hozzászólás

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!