Amit a single malt whiskyről tudni érdemes
A whisky vagy whiskey azért is roppant népszerű, mert egy ezerarcú ital. Különböző eljárással készülhetnek, illetve a felhasznált gabonák is többfélék lehetnek.
A whiskyk csoportosítása
A whiskyt többféleképpen lehet kategorizálni. Az egyik szempont szerint a lepárlás módját kell figyelembe venni, egy másik csoportosítás szerint a cefre összetétele a mérvadó, illetve lehet még földrajzi származási hely alapján is kategorizálni ezeket az italokat. A whiskygyártás a legnagyobb múlttal és hagyománnyal Skóciában, Kanadában, az Egyesült Államokban és Japánban rendelkezik.
A single malt whisky
A malt szó malátát jelent, a malt whiskey pedig olyan whiskyt takar, ami malátázott árpából készül. A nagy whiskygyártó nemzetek közül valamiért az Egyesült Államokra és Kanadára nem jellemző a malátawhisky gyártása, viszont Japánban, Skóciában és Írországban kiváló minőségben állítják elő.
A single szó a nevében azt jelenti, hogy ez egy olyan malátawhisky, amelyhez nem adnak hozzá más lepárlókból származó malátawhiskyből vagy gabonawhiskyből, azaz az italban található whisky kizárólag egyetlen lepárlóból származik.
Azt azonban fontos hozzátenni, hogy az adott lepárló egyéb malátawhiskyjeivel viszont össze lehet keverni. Amennyiben az adott lepárló több malátawhiskyjéből álló keverék kerül a palackba, akkor a single malt címkén a legfiatalabb whisky kora kerül feltüntetésre. Mivel csak egy lepárlóból származó whiskyk kerülnek egy adott palackba, ezért a single malt jellemzően annak a lepárlónak a nevét viseli, ahol készül.
Az adott palack ízvilága gyakorlatilag csak arra a bizonyos lepárlóra jellemző, a címkén szereplő név pedig segíti a fogyasztót a kedvelt ízvilággal rendelkező lepárló beazonosításában.
Amennyiben éppen ilyen nedűt keresel, akkor mindenképpen érdemes szétnézned a Prémium Italnagykereskedés Online whiskykínálatában.
Tippek a single malt whisky fogyasztásához
- Tipp 1: Érdemes tisztán fogyasztani.
Sokan szeretik üdítővel felönteni a whiskyt, azonban single malt esetében az üdítő csak rontani tud az ízélményen, ezért ebben az esetben az nem ajánlatos, legalábbis az első találkozást mindenképpen érdemes egyéb hozzákevert italok nélkül megejteni. Szervírozásnál érdemes tulipánalakú poharakat használni, ugyanis az aromák ebben tudnak a legjobban kibontakozni.
- Tipp 2: Minimális víz hozzáadásával idd!
A víz azon italok közé tartozik, amelyek ízvilága egy csepp víz segítségével könnyebben kibontakozik. A hatás akkor a legjobb, ha a hozzáadott víz tiszta forrásvíz. Ennek hiányában ásványvíz is használható, viszont a csapvizet kerülni kell.
- Tipp 3: Jéggel is lehet fogyasztani.
Sokaknak heves ellenérzéseik vannak a jéggel kapcsolatban, azonban ha valaki hidegen szereti a whiskyt, akkor az nyugodtan tehet bele néhány kockával, de arra mindenképpen figyelni kell, hogy idővel a jég olvadni kezd és felhígítja az italt.
Hozzászólás zárolva.