FENNTARTHATÓ FOGYASZTÁS – 2.
Így vásárolj okosan élelmiszert
Néhány egyszerű praktikával te is elkerülheted, hogy a kelleténél több élelmiszert spájzolj be. Nem kell nagy ördöngösségekre gondolnod, elég, ha ezekre odafigyelsz, s máris tettél valamit a környezetedért.
Becslések szerint Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik, ez fejenként 86 kilogramm kidobott élelmiszert jelent, ami a megvásárolt élelmiszereknek nagyjából a 10 százalékát jelenti, azaz ennyi étel biztosan a kukában landol. Ez az irdatlan mennyiség viszont még kevésnek is mondható az Európai Uniós átlaghoz viszonyítva, ami fejenként 92 kilogramm hulladék egy évben.
Hogyan kerülheted el a túlfogyasztást?
Talán nem mondunk azzal nagy újdonságot, hogy legelőször is készíts egy bevásárlólistát! Ha a vásárlás előtt átgondolod, mire van szükséged, mi fogyott ki a hűtőszekrényből, az éléskamrádból, kiküszöbölheted, hogy az üzletben bolyongva teljesen felesleges dolgok is bekerüljenek a kosaradba, hiszen könnyen el lehet csábulni az áruházak egy-egy bomba akcióin. Ha csak a hétvégi bevásárlást akarod elintézni, gondold át azt is, mi lesz a hétvégi menü, azokhoz milyen alapanyagokat kell beszerezned.
Nem jó ötlet, ha farkaséhesen térsz be egy boltba, biztosan olyan termékek is kerülnek így a kosárba, amelyet lehet nem tennél, ha jóllakottan vásárolsz. A kevesebb néha több alapon egy-egy termékből – főleg, ha gyorsan romlandó dolgokból, például tej, tejtermékek, felvágottak – inkább vegyél csak annyit, ami a következő 1-2 hétre elegendő.
Nem csak a helyi termelőket támogatod azzal, ha piacon, hazai termékeket vásárolsz, de a környezetért is teszel: a világ másik végéről érkező áruk hetekig, hónapokig tartó szállítása rengeteg energiát emészt fel. Itt érdemes megjegyezni, hogy Magyarországon minden élelmiszert magyar nyelvű címkével is el kell látni, gyanakvásra adhat okot, ha nem találtunk ilyet a terméken.
Hozzászólás zárolva.