A MAZEL TOV KÜLÖNLEGES CSEMEGÉJE
Görögdinnye fetával és za’tarral
Igen kevés recept létezik, amely a görögdinnyét alapanyagául használja. Nos, íme egy különleges előétel, – vagy saláta? Nehéz pontosan bekategorizálni, mi is ez az étel, ahol a gyümölcs és a sajt találkozik.
Görögdinnye fetával? Az elsőre szokatlannak hangzó párosítás könnyű, ugyanakkor laktató finomságot takar, elkészítését tekintve pedig nagyjából öt perc konyhában töltött idővel lehet számolni. A Közel-Keleten gyakorlatilag mindenhol ezt a nyári, hűsítő fogást árulják a tengerpartokon, Tel-Aviv partszakaszán például egymást érik a görögdinnyét árusító kioszkok.
A za’atar fűszer a Közel-Kelet pirospaprikája; az arab, libanoni, szír, török és izraeli konyha is nagy becsben tartja a titkos összetevőkből álló fűszerkeveréket, ugyanakkor már itthon is számos közel-keleti alapanyagokat és fűszereket árusító üzlet árusítja.
Legfőbb összetevői közt megtalálható a kakkukfű, oregánó, kömény és az édeskömény – az eredeti za’tar fűszerkeverék hiányában a fentebb felsorolt fűszerekkel ízlés szerint bátran kísérletezhettek – a gömbözővel kivájt görögdinnye golyók pedig garantáltan sikert fognak aratni. A receptet a Mazel Tov-tól kaptuk, tehát ha otthon még sem kísérleteznétek ilyesmivel, az étteremben megkóstolhatjátok.
Hozzávalók 4 főre: félbevágott édes görögdinnye, 200 g kemény reszelt vagy tört fetasajt, 1 ek. za’tar fűszerkeverék.
Gömbözővel vájjuk ki vagy késsel vágjuk kockákra a görögdinnyét. Reszeljük le a keményebb textúrájú feta sajtot nagy lyukú reszelőn, végül az egészet szórjuk meg za’tar fűszerrel. Hihetetlen ízélmény az édes és a sós találkozása a tányérunkon!
Hozzászólás zárolva.