MINDENKI HÁLÁS LESZ ÉRTE
Lasagna, egy könnyű nyári ebéd
Az olasz konyha számtalan remekműve között ott sorjáznak a lasagna-k is. Mi most a klasszikus, bolognai változatát ajánljunk nektek egy forró nyári napra, amikor jó szolgálatot tesznek a konyhakészen kapható lasagna tésztalapok.
Hozzávalók 4 főre: 1 cs. lasagna tésztalap (mi nem a szárazat, hanem a friss, hűtöttet szeretjük), 70 dkg vegyes darált hús (sertés és marha), 1 nagy sárgarépa, 10 dkg bacon, 1 kis konzerv sűrített paradicsom, 5 dl tej, só, bors, 6 dkg liszt, 2 dkg vaj, 4,5 dl tej, 20 dkg trappista sajt, fél tk. szerecsendió.
Először a ragut készítjük el. A kis kockákra vágott bacont egy serpenyőben kezdjük el pirítani. Ha már kicsit kisült a zsírja, hozzáadjuk a reszelt sárgarépát, s kevergetve együtt pároljuk 5-8 percig, hogy a répa színt eresszen. Beletesszük a darált húst, rákanalazzuk a sűrített paradicsomot, s az 5 dl tejből 2 dl-t aláöntünk, sózzuk, borsozzuk, majd jól elkeverjük. Fedőt teszünk rá, hogy a hús szaftot eresszen. 10-15 perc múlva átkeverjük, s újabb tejet öntünk hozzá, mert a hús fokozatosan szívja magába. Ismét jól összekeverjük, tegyük vissza a fedőt rá. Újabb 10-15 perc múlva a maradék tejet is öntsük hozzá, s most már fedő nélkül, olykor átkeverve pároljuk készre olyan 20 percig. Tegyük félre kicsit hűlni, míg a besamelt elkészítjük.
Ehhez a vajon pirítsuk meg a lisztet, majd öntsük hozzá a tejet, s főzzük pudingsűrűségűre. Ha kész, sózzuk, és adjuk hozzá a szerecsendiót.
Melegítsük elő a sütőt 180 C fokra. Vajazzunk ki egy tepsit, helyezzünk rá 4 db lasagna lapot. Kenjük meg a tésztát a basemell mártás negyedével, a hús harmadát (kis szaftot is) halmozzuk rá, szórjuk meg reszeljük trappista sajttal. Rétegezzük hasonlóan a maradék hozzávalókat – nekünk három réteg jön ki, amelyre a legfelső, utolsó tészta jön. Kenjük be a maradék besamellel, és szórjuk meg gazdagon sajttal. Helyezzük be az előmelegített sütőbe, és süssük kb. 20-25 percig, amíg aranybarnára nem pirul a teteje.
Hozzászólás zárolva.