VAN ’REMÉNY’!
Elkészült az első Hungarikum-koktél
Az angolok gin-tonikot isznak, a mexikóiak margaritát, az olaszok martinit, a kubaiak választhatnak, hogy cuba libret, vagy mohijot. Számos nemzetnek megvan tehát a maga saját koktélja, melynek alapanya az adott ország valamely párlata. Egy hazai pincészet úgy döntött, lesz nekünk is magyar koktélunk!
Egyik hungarikum szőlőfajtánk, az Irsai Olivér mustjából készült koktél keverésére írt ki pályázatot a Varga Pincészet és a hazai bartenderképzés egyik fő intézménye, a Mojito Mixeriskola. A 700 ezer forint összdíjazású verseny döntőjébe, öt főt, köztük több külföldön is elismert mixert választottak be.
A győztes italt, mely a must mellett többek között vodkát, narancslevet és szilva bittert tartalmaz, Tengely Norbert keverte. A koktél a ‘Hope’ – vagyis remény nevet kapta. Ahogy a nyertes elmondta, azért nevezte el így, mert ezekben a nehéz időkben, kell a világnak egy kis remény, és azért angolul hívta életre, hogy nemzetközileg könnyebben válhasson ismertté. A bartender számára egyébként nem újdonság a versenyzés, hiszen a 2019-es Országos Bajnokság győzteseként ő képviselte az országot tavaly novemberben a Nemzetközi Bartender Szövetség (IBA) által rendezett koktél világbajnokságon Kínában.
A koktélok alapanyaga a Varga Pincészet tisztára szűrt, tartósítószer-mentes Irsai Olivér mustja, amely felbontás után egy hónapig eláll (ennek a koktéloknál felhasznált viszonylag kis mennyiségek miatt van jelentősége).
„A pezsgő spriccek mellé egy alkoholmentes verziót szerettünk volna készíteni és kísérletezés közben jött az ötlet, hogy a must kiváló koktélalapanyag lehet – mesélte Varga Máté tulajdonos-ügyvezető. „Ez nyilván egyelőre Magyarországon a legérdekesebb, ám ha a magyar bartendervilágba beemelik, nemzetközi versenyekre a belőle készült koktéllal neveznek, s valaki ezzel nyeri meg a világbajnokságot, az igazán jó reklám az országnak is.”
Hozzászólás zárolva.