Facebook hozzászólás
926

HAGYD OTTHON A KOCSID!

Ma van az Autómentes Nap

Az Európai Mobilitási Hét zárórendezvénye az Autómentes Nap, de ez persze nem azt jelenti, hogy csak ma érdemes kocsi nélkül közlekedni. Mindenesetre ma a MÁV összes vonalán ingyen teheted, ha nálad van a forgalmid!

Az némiképp csalódás, hogy a BKK nem tette ingyenessé a tömegközlekedést a mai napra, pedig ez korábban gyakorlat volt. Ugyancsak nem találtunk infót arról, hogy vidéki nagyvárosaink meglépték volna ezt…

Fotó: BKK
Fotó: BKK

Sétálj!

Mint minden évben, Idén szeptember 16-án kezdődött és ma zárul az Európai Mobilitási Hét, amelynek célja, a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése.

Tavaly 292 település vett részt hivatalosan a programokban, amivel Magyarország – közel ötven ország versenyében – a harmadik helyen végzett.

Sajnos idén a járvány miatt nincsenek ezzel kapcsolatos rendezvények, de számos online kezdeményezés segíti a szemlélet beépülést a mindennapokba.
Ilyen pl. a BKK Gyalogostérképe, ami mutatja hány perc alatt sétálhatsz  el egyik pontból a másikba – ami testednek is jót tesz.

 

Cél a karbonsemlegesség!

A kampány egy összeurópai kezdeményezés része, amely kifejezetten az ésszerű közlekedés gazdaságnövelő hatásaira helyezi a hangsúlyt a kerékpárutak folyamatos építésével, a közösségi és az elővárosi közlekedés szolgáltatásainak fejlesztésével.

Az idei év mottója: „Klímabarát közlekedés mindenkiért”. Ez tükrözi azt a nagyszabású európai tervet, amely kontinensünket 2050-re karbonsemlegessé szeretné tenni és amely  az  Európai Zöld Megállapodás (European Green Deal) fontos eleme.  A téma ezen felül nagy hangsúlyt fektet a kibocsátásmentes közlekedés hozzáférhetőségére és a minden európai polgárt bevonó keretelvek kidolgozására.
A klímaváltozás és az azzal járó környezeti hatások – áradások, aszályok és hőhullámok – jelentik az egyik közvetlen fenyegetést az európai polgárok jólétére. A globális felmelegedés 1,5°C alatt tartását célzó Párizsi Megállapodás értelmében elengedhetetlen, hogy 2050-re karbonsemlegessé váljon Európa. Az európai városok éghajlati, földrajzi és társadalmi-gazdasági különbségei ellenére lehet olyan lépéseket tenni, amelyek elősegítik a zéro kibocsátású és mindenki számára nyitott városi környezet létrehozását.

 

Autómentes város Fotó: Facebook/EMH
Autómentes város Fotó: Facebook/EMH

 

A hosszú távú stratégia eredménye ugyan csak a távoli jövőben lesz kézzelfogható, a környezetszennyezést, a szén-dioxid-kibocsátást vagy a forgalmi torlódások csökkentését célzó közvetlen intézkedések hatása azonnal érezhető. A városokban és azok körül kialakuló forgalmi torlódások jelenleg évente majdnem 100 milliárd eurót emésztenek fel, ami az EU GDP-jének egy százaléka. Ezenfelül körülbelül 400 000 korai elhalálozás tudható be közvetlenül a légszennyezésnek. A hosszú távú intézkedések bevezetése – például a gyaloglás vagy a kerékpározás népszerűsítése, az alacsony kibocsátású vagy karbonsemleges tömegközlekedés támogatása – tehát azonnali pozitív hatásokkal jár.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!