Facebook hozzászólás
590

ÉDES SZÁJÚAK HÁTRÁNYBAN

Trendforduló a desszertek világában

Sajátos forradalom zajlik a desszertek világában. Kezd megtörni a cukor dominanciája, és egyre inkább előtérbe kerül a keserű és a sós íz.

A desszertek világában manapság egyre népszerűbb gondolattá válik a „nem túl édes” fogalma.

A fő fogások és a desszertek valamiképp az „édes” és a „sós” mentén válnak el, de a kettő kívánatos aránya mára alapvetően megváltozott, mivel az édesszájú közönség a kevésbé cukros ételeket részesíti egyre inkább előnyben – olvasható a vice.com összeállításában.

A kevesebb néha több. Fotó: pixabay. com
A kevesebb néha több. Fotó: pixabay. com

 

„Nem feltétlenül gondolom, hogy a desszertek attól sokkal finomabbak, ha töméntelen mennyiségű cukorral készítjük el őket ” – mondta Lani Halliday, a New York-i Brutus Bake Shop tulajdonosa és pékje.

Halliday általában kihagyja az utolsó fogást, ha egy étterem olyan desszerteket kínál, melyek egyértelműen „cukorbombák” -nak minősülnek. Számára a legjobb desszertek sokkal komplexebbek, melyek magukban foglalják a keserűt, a krémeset, és olyan ízekkel és textúrákkal játszanak, melyek távol állnak a hagyományos, édesnek elkönyvelt ízektől.

2015-ben még az Egyesült Államok vezette a világ cukor- (és zsír-) fogyasztását, de a következő év már valamiféle elmozdulást jelzett, az amerikaiak visszaszorultak, és az édesítőszer-fogyasztás 15 százalékkal csökkent az 1999-es csúcshoz képest.

A cukrászok az elmúlt években a desszerteknél egyértelműen a komplexebb megoldások felé fordultak, az Egyesült Államok desszertjei több sósat, fűszerest és keserűt tartalmaznak az édes helyett.

Habár édes és sós régóta létezik az amerikai desszertkultúrában – a Cracker Jacks például 1893-ra datálódik – a sós desszerteknek mindez idáig csupán pillanataik voltak a nagy egyetemes desszerttörténelemben. 2015-ben a Mintel piackutató cég például már előre jelezte a sós, az olívaolaj ízű, vagy éppen a fekete bors ízű fagylaltok további térnyerését, 2018-ra pedig sajt vagy pizza ízűekét.

New York-i sajttorta sós karamell öntettel és pirított földimogyoróval. Fotó: Pinterest
New York-i sajttorta sós karamell öntettel és pirított földimogyoróval. Fotó: Pinterest

 

A Datassential piackutató cég 2019-es jelentésében pedig arra a következtetésre jutott, hogy az amerikai menükben a leggyakrabban előforduló kifejezések és összetevők a desszertek esetében valamiképp a sóra, vagy a sósságra utaltak már.

Noha a sós játssza minden bizonnyal a főszerepet a most is zajló desszertforradalomban, a világ távoli tájairól származó fűszerek még jobban hozzájárulhatnak a cukor dominanciájának megtöréséhez; az ázsiai desszertek például gyakran olyan összetevőket használnak, mint a bab, a tea, vagy éppen a szezám.

Ugyanaz a kutatás, amely szerint az amerikaiak fogyasztják a legtöbb cukrot a világon, azt a meglepő megállapítást teszi, hogy India, Izrael, Indonézia és Kína viszont kifejezetten hátul kullog a cukorfogyasztásban.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!