NE PAZAROLJUNK!
Élelmezési Világnap: 90 tonna élelmiszert kapnak a rászorulók
Szomorú tény, hogy az élelmiszerek egyharmada a szemétben landol. Ezen kíván változtatni az Élelmiszerbank, amelynek kezdeményezésére a cégek és magánemberek segítségével 90 tonnányi élelmiszert juttatnak el a rászorulókhoz.
Az elmúlt 15 év során az ENSZ FAO és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület több mint 670 tonna élelmiszerrel segítette a rászoruló családokat.
Ahogy 2006 óta minden évben, az élelmezési világnapon több mint 20, élelmiszerrel megrakott kamion szelte át Budapest történelmi belvárosát. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület által szervezett adománykonvoj – egy rövid megálló után a Hősök terén – 90 tonna terhével az Élelmiszerbank raktára felé vette az irányt.
Az Élelmezési Világnap – amellyel a FAO 1945-ös alapítására emlékezünk -, célja, hogy felhívja a figyelmet az egészséges táplálkozásra, melynek a fenntartható mezőgazdaságon és a természeti erőforrások védelmén kell alapulnia.
A 90-es szám szimbolikus, hiszen a FAO a 75., míg az Élelmiszerbank fennállásának 15. évfordulóját ünnepli idén. Közös összefogással sikerült elérni ezt a szép eredményt 2020-ra.
A kamionok által szállított élelmiszert számos magyar és nemzetközi élelmiszeripari és kereskedelmi cég adományozta, melyek évek óta támogatják az Élelmiszerbank Egyesület munkáját élelmiszerfelesleg felajánlásaikkal. A tartós élelmiszerek (tészta, édesség, konzervek stb.) révén mintegy 36.000 rászorulón segítenek.
„Az idei élelmezési világnap témája (Neveljük, tápláljuk, óvjuk – közösen) a közös tettekre, együttműködésre és szolidaritásra sarkall egy jobb jövőért” – mondta Vladimir Rakhmanin, a FAO főigazgató helyettese és regionális képviselője a konvoj sajtóeseményén. „Ezen gondolat még a járvány kitörése előtt született, de annál aktuálisabb ma.”
„A FAO fennállásának 75. éve példátlan eseményeket hozott,” – tette hozzá. „Itt az alkalom, hogy jobbá tegyük a világot a mezőgazdaság és az élelmezés által.”
A FAO adatai szerint, minden évben a megtermelt élelmiszer mintegy harmada vész el.
A globális koronavírus válság közepette az élelmezési világnap emlékeztet minket arra, hogy mindenki kiveheti a részét a megoldásból – legyen az az egészséges táplálkozás vagy a környezettudatos döntések.
Hozzászólás zárolva.