Facebook hozzászólás
1 422

AZ ŐSZ EGY TÁNYÉRON

Gesztenyés-gombás lencseragu

Lencsét nem csak szilveszterkor érdemes enni, mert rengeteg vitamin van benne – többek között: kalcium, foszfor, folsav, magnézium, kálium, cink és vas – és nagyon magas a rosttartalma is. De ennél is fontosabb, hogy ha jól készítjük, isteni, pikáns ételeket varázsolhatunk belőle. És ha már ősz, adjunk hozzá egy kis gesztenyét!

Gesztenyés-gombás lencseragu Fotó: Pinterest
Gesztenyés-gombás lencseragu Fotó: Pinterest

Gesztenyés-gombás lencseragu

Hozzávalók

  • 20 dkg lencse
  • 30 dkg gomba (ha nagy, daraboljuk)
  • 15 dkg gesztenye (tisztított)
  • 1 hagyma (aprítva)
  • 1 sárgarépa (kockára vágva)
  • 1 kicsi zeller fele (kockára vágva)
  • 2 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
  • 4-5 dl alaplé (vagy víz)
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 ek balzsamecet
  • 2-3 babérlevél
  • 1 ág kakukkfű
  • 1 marék petrezselyem (apróra vágva)
  • só és bors ízlés szerint

Opcionális:

  • kemény sajt  héja (parmezán)
  • bor

Elkészítés

Melegítsük fel az olajat egy nagy serpenyőben, vagy lábasban. Dobjuk bele a gombát, kicsit pírítsuk át, majd jöhet a hagyma, a sárgarépa és a zellert. Ha minden megpirult, adjuk hozzá a lencsét, a gesztenyét (kicsit vágjuk be a tetejét) öntsük fel az alaplével (egy kis bort is löttyinthetünk hozzá), tegyük bele a fűszereket is és lefedve pároljuk, amíg minden megpuhul. (Ínyencek hagyhatják ‘al dente’ is.) Ha van maradék kemény sajtunk – legjobb a héja -, azt is beleapríthatjuk, amikor még forró. Ha kész, szórjuk meg a petrezselyemmel. Fokhagymás pirítóssal az igazi.

Tipp: Húsimádók elkészíthetik csirkével, vagy vörös hússal is. Kb. 30 dekát  pirítsunk meg hozzá, majd ugyanúgy főzzük együtt a raguval.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!