NEM MINDEN FAJTA EHETŐ!
Vigyázat, van mérgező tök is!
Ha esetleg azt gondoltad, amit faragáskor kivájsz a tökből, azt majd megsütöd, vagy megfőzöd, gyorsan felejtsd el! A dísztök ugyanis nem ehető! Nem csak pocsék az íze, de mérgező is lehet!
Egyre népszerűbb ősszel a sütőtökfogyasztás és október végén a halloween-tök faragása, ugyanakkor míg az előbbiek finom csemegék, addig a dekorációs célra szánt tökök közül nem mindegyik ehető és már kis mennyiségben is komoly rosszullétet okozhatnak – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
Magyarországon a halloween-tök dísz típusa terjedt el, ami nem ehető.
Ez általában elég nagy, narancssárga színű, és kizárólag díszítésre alkalmas. Belföldi forgalomban többféle kapható, a 2-3 kilogrammostól a 9-18 kilogrammosakig. Az egészen kisméretű, dekoratív fajták sok keserűanyagot tartalmaznak, amelyek a kellemetlen ízük mellett mérgezőek is lehetnek.
Ugyanakkor a tök egészséges és finom is, érdemes minél többet fogyasztani belőle.
Magyarországon a területalapú támogatási adatok szerint mintegy 1800 hektáron termesztenek ehető sütőtököt, amelyből évente 30-35 ezer tonnát takarítanak be. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legnagyobb, közel 600 hektár a termőterület, de Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is 200 hektár fölött van.
Az egyik híres, elterjedt hazai fajta a Nagydobosi, illetve jellemző még a Kiszombori, az Óvári hengeres és az Orange sonkatök. Az import elhanyagolható, ezer tonna alatt volt az elmúlt években – tette hozzá a NAK.
Hozzászólás zárolva.