Facebook hozzászólás
709

A SPORTREMÉNYSÉGNEK A TENISZ IS JOBBAN MEGY AZÓTA

Gyerekek gluténmentesen

A gluténérzékenység egyre többeket érintő jelenség, ezért kell odafigyelni az intő jelekre. Így tett a 13 éves Bak-Szabó Norina családja is, akiknek nehezen ugyan, de sikerült megállapítaniuk, hogy miért jelentkeztek a fiatal teniszező tünetei. Norina már egy éve áttért a gluténmentes táplálkozásra és jelentősen nőttek a sporteredményei is: a Career Sport versenyzője U14-esként máris a Grand Slameket célozza.

Manapság a gluténérzékenység meglepően nagy méreteket öltött, és igen színes tüneteket mutat. A leggyakoribb és talán a legismertebb jelek a vashiányos vérszegénység, a puffadás, a hasmenés, a hasfájás, de emellett ízületi és bőrproblémákkal is járhat. Gyakori tünetei továbbá a hajhullás és a betöredezett körmök, de esetenként akár depresszió is kialakulhat.

Bak-Szabó Norinának a sport is jobban megy, mióta diagnosztizálták a gluténérzékenységét. Fotó: Career Sport Management
Bak-Szabó Norinának a sport is jobban megy, mióta diagnosztizálták a gluténérzékenységét. Fotó: Career Sport Management

 

A 13 éves Bak-Szabó Norina is ezek közül tapasztalt néhányat, mégis csak második nekifutásra tudták megmondani az orvosok, hogy valóban gluténérzékeny.

„A bőrömön viszkető kiütések jöttek, az arcomon kis fehér pattanások voltak, sokat fájt a hasam. Emellett nem tudtam figyelni az iskolában és az edzésen, sokszor volt hangulatingadozásom. A tünetek ellenére nehezen derült fény a gluténérzékenységemre. Ez azért van, mert nem nem cöliákiás gluténérzékeny vagyok, így vérből nem lehetett kimutatni. Anyukám mégis gyanakodott a vasproblémáim miatt és szerencsére talált egy olyan orvost, aki íriszdiagnosztikával állapította meg nálam ezt a betegséget” – mesélte az U14-es válogatott teniszező, aki ezt követően azonnal életmódváltásba fogott.

Mindenképpen szakembernek kell megállapítania, hogy milyen gluténérzékenységről van szó, ezért az első, hogy keressünk egy jó gasztroenteorológust. Nem érdemes kísérletezni, mert ha más a baj, a gluténmentes táplálkozás komoly hiánybetegségeket eredményezhet.

Norina tünetei azonban az elmúlt egy évben teljesen elmúltak, és nem csak az iskolában, hanem a sportban is megnövekedett a teljesítménye.

„Több mint egy éve gluténmentesen étkezem. Eleinte kicsit furcsák voltak az állagok és az ízek, de ma már a normál táplálkozás jelentene kihívást. Anyukám és a nagymamám számára talán nehezebb volt megtanulni a gluténmentes alapanyagok használatát” – árulta el a Career Sport versenyzője, aki máris a Grand Slameket célozza.

Karanténkonyha és immunerősítés

Gluténérzékenyen is lehet valaki édességrajongó. Fotó: Carrer Sport Management
Gluténérzékenyen is lehet valaki édességrajongó. Fotó: Carrer Sport Management




Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!