Facebook hozzászólás
412

A borbarátok télen sem szomjaznak

 Immár ötödik alkalommal rendezték meg a Márton-napi újborkóstolót, melyen 16 dél-balatoni pince remek idei borait kóstolhatták meg az érdeklődők.

A dél-balatoni borok ízvilágának, a terület sajátosságainak, kiváló vörös borainak, gyümölcsös, friss fehérborainak, rozéinak és habzóborainak megismertetését tűzte ki céljául a Dél-balatoni Borút Egyesület, amelynek tagjai nemcsak a „magyar tenger” főszezonjában, de ősztől tavaszig is várják a Balatont és a hangulatos borokat kedvelőket pincéikben.

Kép: pixabay
Kép: pixabay

„A borászatok összefogásának az adta az alapját, hogy közös munkával érjék el, hogy a Balaton partján valóban balatoni borok kerüljenek a poharakba” – mondta Gádor Dénes, a Dél-balatoni Borút Egyesület elnöke. Szerencsére ma már nemcsak a borászok, hanem a gasztronómia képviselői közül is többen osztják ezt a gondolatot, és ők is részt vesznek az összefogásban.

A dél-balatoni pincészetek abban is egyetértenek, hogy a nyári szezonon kívül pincéiket a téli időszakban is nyitva tartsák, ezzel folyamatos elérhetőséget és kikapcsolódási lehetőséget biztosítva a ma egyre népszerűbb gasztroturizmus számára.

A Balaton mindig is a turizmusról és a külfölddel való kapcsolatról szólt. A balatoni borkészítési tradíciók, az egyesület szakmai munkája és az összefogás együttesen segíti nemzetközileg is versenyképes minőséget biztosítani mondta köszöntő beszédében Florian Zaruba, a vendéglátó Kristinus Borbirtok ügyvezetője

A Balaton vizén tükröződő napsugarak, a somogyi dombok talaja és a kedvező lejtők kombinációja révén a Dél-Balaton már a történelmi időkben is kiváló szőlőtermő vidék volt. Az elmúlt évtizedekben – az egykori nagyüzemi gazdálkodás hibáit kiküszöbölve – kiváló borászokkal újra virágzásnak indult a dél-balatoni borkultúra. Az egyesület keretei között a pincészetek közösen, egymást segítve dolgoznak azon, hogy az értő nagyközönség is megismerje az itt készült borokat.

Zsebtérkép készült Dél-Balaton legjobb helyeiről
Elkészült a dél-balatoni régió legszínvonalasabb helyeit feltüntető kiadványa, a Dél-Balatoni Iránytű. A zsebtérkép célja, hogy segítséget nyújtson a látogatóknak a térségi bor- és gasztrokultúra megismerésében, és bemutassa a régióban rejlő turisztikai és kulturális lehetőségeket.

„Felnőtt itt egy új generáció, amely az elődök tapasztalatait továbbfejlesztve a legmodernebb irányzatokat is megjeleníti, s ennek nyomán boraink a régión kívül is egyre több elismerést szereznek” – mondta a rendezvényen Bujdosó Ferenc, a Balatonboglári Hegyközségi Tanács elnöke.

A rendezvény fővédnöke Móring József Attila országgyűlési képviselő szerint ma már a Balaton sokkal többet jelent, mint egy nyári idegenforgalmi célpont. Kulturális, gasztronómiai és gazdasági szempontból is fontos régió, amelynek egyik legkiemelkedőbb vonzerejét éppen a borok adják.

A meghívott vendégek – és a délután folyamán a nagyközönség is – végigkóstolhatták a 16 résztvevő borászat legjobb idei borait, miközben a borászok egyenként is bemutatkoztak.

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!