Facebook hozzászólás
755

Anyaság, akkor bűntudat

„Jó anya vagyok?”

Előbb-utóbb szinte minden édesanyával előfordul, hogy sok minden miatt lelkiismeret-furdalása van. Úgy tűnik, az anyaság és a bűntudat kéz a kézben járnak. Dr. Darida Ágnes, életvezetési tréner néhány hasznos gondolattal, megszívlelendő tanáccsal segít túltenni magunkat a felesleges önbántalmazáson.

Bármennyire szeretnénk a lehető legjobb anyák lenni, mindannyian követünk el hibákat.
Előfordul, hogy türelmetlenek vagyunk és kiabálunk. Esetleg túlságosan leszidjuk a gyerekeinket, ami nem áll arányban a tetteikkel. Ám sokszor nem is kell hibáznunk ahhoz, hogy bűntudatot érezzünk. Elég hozzá szimplán annyi, hogy sokat dolgozunk, és emiatt nem tudunk annyi időt a gyerekeinkkel tölteni, mint szeretnénk. Furdal a lelkiismeret, ha túlóráznunk kell. Vagy ha a sok teendő, a házimunka, a különóra miatt alig jut idő együtt lenni.

anyasag-buntudat
Úgy tűnik, az anyaság és a bűntudat kéz a kézben járnak. ( fotó: depositphotos)

Bűntudat, amikor magunkkal foglalkozunk
Leginkább akkor van bűntudatunk, ha magunkkal foglalkozunk, vagy legalábbis vágynánk egy kis én-időre. Gyakran érezzük magunkat kellemetlenül, ha saját magunkra szánunk időt, ha olyan dolgokat teszünk, aminek nincs köze a családunkhoz. Például, amikor sportolunk, a barátnőinkkel találkozunk, vagy csak leülünk egy könyvet olvasni, amikor még nem végeztünk az összes teendőnkkel.

Építő bűntudat
Vajon minden esetben rossz dolog-e a bűntudat? Valami olyasmi, amitől mindenképpen meg kell szabadulnunk? Lehet, hogy első pillantásra negatívnak gondoljuk, ám ahogy az életben általában, itt sem egyértelműen fekete-fehér a helyzet. A bűntudat ugyanis lehet konstruktív, építőjellegű, vagy destruktív, romboló is. A bűntudatnak lehet pozitív hozadéka is.

Nézzünk egy példát! Képzeljük el, hogy túlontúl ingerülten, bántóan szóltunk a gyerekhez, vagy rosszul kezeltünk egy helyzetet. Rájövünk, hogy hibát követtünk el, és emiatt kellemetlenül érezzük, talán szégyelljük is magunkat.
Konstruktív, építő jellegű bűntudatról akkor beszélhetünk, ha levonjuk a tanulságot és átgondoljuk, mit fogunk legközelebb másképp csinálni.
Ha van rá lehetőségünk, kijavítjuk, orvosoljuk a hibát, elnézést kérünk.
Mindeközben megértően, türelmesen viszonyulunk magunkhoz. Mert tudjuk, hogy mindenki hibázik, és ettől még nem vagyunk rossz anyák.
Nagy a különbség a „hibáztam”, a „rosszul reagáltam” és a „rossz anya vagyok” gondolatok között. Ha nem önmagunkat, hanem a tetteinket minősítjük, megóvjuk magunkat egy csomó felesleges szenvedéstől.
Ez a fajta bűntudat tehát hasznos lehet és segíthet abban, hogy jobb anyává, jobb emberré váljunk. Hiszen tanulunk belőle, fejlődünk, de közben nem bántjuk magunkat.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!