Józan pálinkaszótár
Cefrézés, magozás, feldolgozás, lepárlás. Jól ismert fogalmak kedvenc szeszes italunkkal kapcsolatban. De azt vajon tudjuk-e, hogyan írjuk le a pálinka szót szóösszetételekben? Főleg, ha az az üveg címkéjén is szerepel… A laboratorium.hu segít!
A Laboratorium.hu tudományos portálon már sokat írtak a pálinkáról. A Pálinka a lombikban című rovatuk legutóbbi cikkében például arról volt szó, hogy a megfelelő lepárlási eljárással megfejthető az igazán jó ízű gyümölcspálinka titka. Emellett beszéltünk a törvényi szabályozásról, a metanoltartalom csökkentéséről, a helyes magozás fontosságáról, a gyümölcs szedéséről, feldolgozásáról, cefrézéséről, illetve arról, hogy mit is keres egy pálinka a laboratóriumban…
A laboratóriumi vizsgálatok, a megfelelő párlat elkészítését segítő tanácsok, tudományos kutatások mellett azonban még egy valamiről nem esett szó: a pálinka és a helyesírás viszonyáról!
Mivel az országban forgalomba került párlatok címkéin a szóösszetételekben a lehető legszélesebb variációs skálán szerepel a pálinka szó, itt az ideje, hogy egy rövid, hasznos útmutatót adjunk ezen a területen is. Lássuk tehát, mit írjunk a címkére, hogyha nem csak a beltartalomnak, hanem a nyelvtan szabályainak is szeretnénk megfelelni, és helyesen kívánjuk feltüntetni kedvenc termékünk elnevezését!
1.) Ha egyszerű szó az anyag, amiből a pálinka készült, akkor szótagszámtól függetlenül egybeírjuk:
- áfonyapálinka
- cseresznyepálinka
- körtepálinka
- szilvapálinka
- szőlőpálinka
- törkölypálinka
- galagonyapálinka
2.) Ha összetett szó az előtag, akkor, ha több mint 6 szótagból áll, kötőjellel írjuk, ha kevesebb, mint 7 szótagból áll, egybeírjuk:
- kajszibarack-pálinka
- őszibarack-pálinka
- tőzegáfonya-pálinka
- vadmeggypálinka
- vadalmapálinka
- sajmeggypálinka
3.) Mozgószabály: az eredetileg különírt szókapcsolatot egybeírjuk és kötőjellel írjuk hozzá a pálinka szót, szótagszámtól függetlenül:
- vegyesgyümölcs-pálinka
Megtaláltuk a jóízű pálinka titkát!Egy friss kutatás eredménye alapján sokkal finomabb pálinkát tudunk főzni, ráadásul a metanoltartalom is csökkenthető. A kulcsszó: a deflegmáció. Az Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos szaklapban megjelent cikk minden pálinkakésztőnek hasznos lehet – írja a laboratorium.hu.
- gyümölcstörköly-pálinka
- vilmoskörte-pálinka
- húsossom-pálinka
4.) ha jelző(k) áll(nak) előtte, akkor a jelzőt különírjuk:
- kecskeméti barackpálinka
- besztercei szilvapálinka
- göcseji körtepálinka
- szomolyai cseresznyepálinka
- althan ringlószilva-pálinka
- tokaji aszútörköly-pálinka
- ágyas vilmoskörte-pálinka
- gyümölcságyon érlelt újfehértói fürtösmeggy-pálinka
- Mathiász Jánosné muskotály szőlőpálinka
- tokaji sárgamuskotály szőlőtörköly-pálinka
Ha a pálinka nevét az üveg címkéjén tüntetik fel márkanévként, akkor a fenti példáktól eltérően lehet használni nagy kezdőbetűt, de akár lehet minden szókezdő is nagybetű. Ez a tipográfiától függ. Ha közszavak is vannak a pálinka elnevezésében, akkor azok természetesen kisbetűsek.
Forrás: Nagygyörgy László
Hozzászólás zárolva.