Mi mikor ünnepelünk végre egy villát?
Tudtad, hogy Japánban augusztus 4. az evőpálca napja? Aliz, a Japánspecialista vloggerének legújabb videójában az 1500 éves pálcikaetikettet mutatja be, megtudhatod hogyan lehet és hogyan tilos az evőeszközt használni?
Legalább 1500 éves múltra tekint vissza a pálcika használata Japánban. Maga, az evőeszköz feltehetően Kínából terjedt el az egész Távol-Keleten.
Többféle mérete is van. Akik ritkán főznek ilyen finomságokat egy igazi wokban, azok talán nem is tudják, hogy külön nagy pálcikákkal is főznek az ottaniak! Nekem is van, és nem is hinnétek, mennyire praktikus!
Japánban a hölgyeknek kisebb, úgy 21-22, míg a férfiaknak valamivel nagyobb, 23-24 cm hosszú evőpálcika dukál. Általában fából és bambuszból készül, de a Távol-Keleten ismernek – főként ünnepi alkalmakra – porcelán, ezüst vagy elefántcsont darabokat is! Bármennyire elképesztőnek tűnik, nagyon egészséges és elegáns pálcikával enni, de van pár dolog, amit illetlenség megtenni! Nem szabad vele például dobolni, hangoskodni! Mellesleg ez így van pl. Európában is a villával, a kanállal vagy a késsel! Szóval, tuti bunkóság beleszúrni a pálcikákat a húsokba, a rizsbe, (és itt is ismétlem, csakúgy mint nálunk az evőeszközöket!), de a többit mondja el nekünk Alíz!
Jámbor Aliz a Japánspecialista vloggere hetente mesél saját szemszögéből a japán kultúráról, szokásokról, gasztronómiáról a YouTube-on, mindezt vicces, nem megszokott módon. Japán szakon végzett, így a kultúra és a nyelv is közel áll hozzá, sőt férjével egy kinti iskolában ismerkedtek meg. Kapcsolatukból 2 év után házasság lett, így Aliz január óta Japánban él és férjével együtt fügetermesztést tanul.
Hozzászólás zárolva.