Facebook hozzászólás
92

Itt az idő megkóstolni a mangalicahúst!

Sokan nem is tudják, hogy mennyire finom a mangalica húsa! A belőle készített szalámik, kolbászok is igazi csemegék, a hentesáruk között különleges helyet foglalnak el. Nézzük meg közelebbről, miért olyan jók ezek a termékek!

Mit kell tudni a mangalicáról?

A mangalica őshonos magyar sertésfajta, története igen izgalmasan alakult. 1833-ban József nádor Szerbiába látogatott, ahol Milos szerb fejedelemtől 10 darab sumadia sertésfajtát kapott ajándékba. Ezeket keresztezte a saját birtokán lévő szalontai és bakonyi sertésekkel, ennek eredményeképpen jött létre az új faj, a mangalica. 

Ez egy kis testű és göndör szőrű disznófajta, mely nagyüzemi körülmények között nem tartható. Mivel hosszú az életideje, szép lassan növekszik, így húsa és szalonnája is különleges zamatúvá válik a zsíreloszlásnak köszönhetően. 

Egy időben veszély fenyegette létét, a fajt nagy nehézségek árán sikerült megmenteni. Azóta is féltve őrzik ezeket a különleges állatokat, az újraszaporításnak köszönhetően ma körülbelül 10 ezerre tehető a mangalicaállomány száma. Húsából az ínyencek számára készítenek finom csemegéket, többek között szalámit, kolbászt: igen kedveltek ezek a prémiumminőségű húskészítmények. 

Milyen ételek készülnek mangalicahúsból?

A mangalica húsa igazán különleges, hiszen ez a sertésfajta háromszor több ideig él, mint egy hagyományos sertés, így a bőre alatti szalonnának magas a zsírtartalma. Ez a zsír szépen beleolvad a húsába is, így az puha, kellemes ízű lesz. Tökéletes alapanyag kolbászok, szalámik gyártásához. 

Aki szeretne megkóstolni ilyen finomságokat, nincs más dolga, mint a KolbászPosta.hu oldalra ellátogatni, ahonnan házhoz szállítással vásárolhat szalámit és vastagkolbászt. Sőt, aki igazi mangalicakülönlegességre vágyik, válassza a KolbászPosta.hu szakáruház kulen termékét! Ez egy Szlavóniából származó, 10 centiméter átmérőjű kolbászféle, mely pontos recept alapján készül sok pirospaprikával, feketebors használata nélkül. 

A mangalica húsából sokan készítenek finom pecsenyét is, de a legkeresettebb a szalonnája. 

Miért olyan népszerű a mangalicahús?

A mangalica történetéből is látszik, hogy igazi kuriózumnak számít az, hogy kapható, hiszen félő volt, hogy kihal. Ma már hungarikummá vált a mangalica, és egyre többen fogyasztják. Mivel nagyüzemben nem tenyészthető, magánbirtokokon tartják őket, odafigyelve rájuk. 

Az emberek is nagy becsben tartják ezt az őshonos magyar sertésfajtát, talán a göndör szőre miatt, a fogyasztók pedig több ok miatt is kedvelik. Egyrészt húsa telítetlen zsírsavakban gazdag, így kevesebb benne a koleszterin. A húsa bőven tartalmaz vasat, cinket és B-vitamint. 

A mangalica nagy részéből szalonna készül, kevesebb húst ad ez a fajta. Húsa ettől is különleges, s ma már nemcsak a magyar konyhákban ismerik, hanem az ázsiai sztárszakácsok is felfedezték! 

Egy szó, mint száz: mindenképp itt az ideje megkóstolni nekünk is a mangalicahúst!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

Egyéb

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!