A mákos guba jótékony hatása
Most nem egy mákos guba recept következik. Mákos gubát karácsonykor szoktunk enni, de sok családban az év többi részében is elkészítik ezt a pofonegyszerű és ízletes fogást, amit főként azok értékelnek, akik szeretik a mákot. Most arról mesélünk nektek, miért is fontos, hogy többször kerüljenek mákot tartalmazó ételek a tányérunkra. Tudniillik a mákos guba többre jó, mint gondolnánk, tehát érdemes lehet beépíteni az étrendünkbe.
Francia barátaim csak „opiumédességként” emlegették nagymamám világhírű mákos guba ételét, miközben hatalmas adagot ettek belőle. Igaz, hogy a mákfélék olyan alkaloidákat tartalmaznak, amelyek lehetővé teszik, hogy ópiumot és heroint gyártsanak belőlük, de az étkezési fajtának alacsony ez az alkaloidtartalma és az átlagembernek fogalma sincs arról, hogyan kell az erős drogot kinyerni belőle. Ráadásul mi a mák fekete kis magját fogyasztjuk, az ópium koncentráltabban a nyers mákgubóban, illetve annak tejnedvében található. Úgyhogy nyugodt szívvel készíthetünk mákos süteményeket, tésztát, gubát belőle és napi rendszerességgel fogyaszthatjuk a mákból készült olajat is.
Sok benne a rost
2 evőkanál mákban 3,4 gramm rost található, ami nem kevés mennyiség. A rostok pedig segítenek az emésztésben, meggátolják a székrekedés kialakulását és még a koleszterinszintet is csökkentik. A rostban gazdag étrend hosszú távon csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét is. A mákos guba desszertként fogyasztva ezért is egészséges étel.
Sok benne a kalcium és a réz
Két evőkanálnyi mák 253 milligramm kalciumot és 286 mikrogramm vasat tartalmaz, ez körülbelül a napi szükséglet negyedét fedezi. A kalcium a csontok egészsége miatt fontos, de kell a szív és az idegrendszer megfelelő működéséhez is. A réz pedig erősíti a szöveteket és a csontokat, illetve védi a sejtekben a DNS-t a károsodástól.
Sok benne a foszfor és a mangán
A kalcium mellett a foszfor is erősítőleg hat a csontszövetre, a mangán pedig a kollagéntermeléshez szükséges. A mák tehát nemcsak a csontoknak és az ízületeknek, hanem a bőr állagának is jót tesz.
Tisztítja a bélrendszert
A mák tisztítja a beleket, segít eltávolítani a bélfalakon található lerakódásokat, ezért támogatja a szervezet méregtelenítési folyamatait. Éppen ezért a fogyásban, illetve az egészséges testsúly fenntartásában is nagyon hasznos lehet. Ami fontos: mindig fogyasszunk mellé sok folyadékot is, mert úgy lesz igazán hatékony.
Nyugtat és altat
A mákból készült olaj nyugtatóan hat az idegrendszerre, segíti a pihentető alvást. Még a neve is erről árulkodik, a latin nevében szereplő „somniferum” szó ugyanis „álmot hozó”-t jelent. Ha a vacsora alkalmával egy kis mákos guba kerül a tányérunkra, garantált a jó alvás.
Hozzászólás zárolva.