Facebook hozzászólás
4 797

Süteménysütés előtt feltétlenül olvasd el!

Ettől lehet keserű a mák

A mák nem csak isteni töltelék lehet süteményekben, de egészséges is. Egész évben helye van az asztalon, karácsonykor viszont még különlegesebb szerepet kap: hagyományos ünnepi süteményünk, a bejgli egyik legnépszerűbb tölteléke. Azonban, hogy a mák iránti vonzalmunkat ne árnyékolják be kellemetlen ízélmények, érdemes körültekintően választanunk.

A mákolaj magas foszfortartalma elősegíti a kalcium felszívódását és a csontokba való beépülését. Sok kalcium, E-, C-, és B-vitamin található meg benne. Emellett rengeteg cinket is tartalmaz, aminek nagy szerepe van az immunrendszer támogatásában. Ráadásul még finom is. Süteménybe töltve pedig egyenesen isteni.

Milyen a jó mák?

A jó mák első és legfontosabb ismérve, hogy kellemes íze van, nem keserű. Ezt főként kóstolással tudnánk ellenőrizni, amire persze a legtöbb esetben nincs lehetőség, ezért a mák esetében különösen fontos, hogy ismert és bevált forrásból töltsük fel újra és újra a készletünket. Ha a mák íze nem megfelelő, a belőle készült étel fogyasztása sem lesz kellemes élmény.

A friss mák akkor lehet keserű, ha a termesztés során a növény megbetegszik, mielőtt kiérlelné a mákszemeket, és emiatt nem tölti meg azokat olajjal, ami a mák jellegzetes ízét adná. Tévedés azt gondolni, hogy a betegségek elkerülésének az egyetlen módja a permetezés. A folyamat ennél sokkal összetettebb, kezdve a talaj tápanyaggal, vitaminnal való ellátásával és természetesen a megfelelő minőségű vetőmag használatával” – tudtuk meg Tóth Arnoldtól a Zöld Kertészet termelési vezetőjétől.

Nem mindegy, hogy tároljuk

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy az aratást követően is el lehet rontani az amúgy egészséges mák ízét, például úgy, ha nem esik át alapos tisztításon, és a mákszemek között gyommagok maradnak.
„A tárolás során lényeges, hogy a különböző évjáratokat külön kezeljék, hiszen a mák aratás után nagyjából egy évig őrzi meg kiváló minőségét, azt követően a benne lévő olajtartalom öregedésével arányosan keseredik az íze. A vásárlóknak is azt szoktuk tanácsolni, hogy ha nagyobb mennyiséget vesznek, hosszabb távra, mindenképpen őrlés nélkül, hűvös helyen tárolják, mert hidegben nem öregszik az olaj, darálást követően pedig lehetőség szerint azonnal fogyasszák el, vagy csak rövid ideig mélyhűtsék” – ismertette Tóth Arnold
.

Ezt is olvasd el:

A mákos guba jótékony hatása



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!