Facebook hozzászólás
102

A kalóriák számolgatása totális időpocsékolás

A sóvárgás, az éhség szabályozása és az, hogy a szervezet hogyan bontja le az ételt energianyerés céljából, mind nagyobb szerepet játszik a fogyásban, mint a tápértékcímkéken feltüntetett kalóriák száma.

Amikor eszünk, a szánkban és az emésztőrendszerünkben lévő enzimek kisebb darabokra bontják az ételt, amelyekből csak a legkisebbek hasznosulnak. Az emésztetlen táplálék pedig eltávolításra kerül a szervezetből. 

Ezután következik a bonyolult rész, hogy az étkezésünk hogyan lép kölcsönhatásba a bélbaktériumainkkal evés után.

A prebiotikumok lehetnek a titkos fegyverek

Az egészséges testsúly és a probiotikumok közötti kapcsolat jól megalapozott. A prebiotikumok fogyás céljából történő alkalmazása azonban kevesebb figyelmet kap. A kutatások viszont azt mutatják, hogy a prebiotikumok fontos részét képezhetik egy átfogó fogyókúrás stratégiának.

De mik is azok a prebiotikumok?

A prebiotikumok a fermentáció révén a vastagbélben rövid láncú zsírsavakat termelő, nem emészthető rostok, amelyek fontos kémiai hírvivőként működnek az egész szervezetben. Továbbá elősegítik a hasznos mikroorganizmusok (probiotikumok) növekedését a bélben.

Pontosan hogyan segítenek a fogyásban?

Mivel a prebiotikumok rostok, ezért gyorsabban eltelítenek minket, így kevesebb hely marad a magas kalóriatartalmú ételek számára. Egyébként a rostokat szuper kajának is nevezik, ha kíváncsiak vagyunk a miértjére, akkor a választ az activé FiberShake blogjában találhatjuk meg.

De amellett, hogy jóllakottnak érezzük magunkat, a prebiotikus rostok csökkenthetik az elfogyasztott ételből felszívódó zsír mennyiségét is. Az általános hatás a „metabolizálható energia” mennyiségének csökkenése, amelyet úgy határoznak meg, hogy az elfogyasztott energia mínusz a széklet és a vizelet vesztesége.

Míg a prebiotikumok fontos, de passzív szerepet töltenek be a vékonybélben, a vastagbélben indul meg ténylegesen a működésük. Itt erjedni kezdenek, ami rövid szénláncú zsírsavakat termel. Ezek pedig segítenek elnyomni az étvágyat azáltal, hogy jeleket küldenek az agynak, hogy jóllaktunk. Illetve segítik a bélben található jó baktériumok szaporodását. 

Hogyan illeszthető be több pre- és probiotikum az étrendünkbe?

Ha éppen fogyni próbálunk, előfordulhat, hogy az olyan prebiotikus, rostban gazdag élelmiszerek, mint a spárga, csicsóka, hagyma, fokhagyma, póréhagyma és a cikóriagyökér, már a radarunkon vannak. De ugyanúgy érdemes becsempészni az étrendünkbe még az almát, a paradicsomot, az avokádót és a banánt vagy a különféle gabonaféléket és hüvelyeseket. 

Míg a prebiotikumok elősegítik a probiotikumok felvirágzását a szervezetben, az olyan probiotikumokban gazdag élelmiszerek, mint a különféle erjesztett ételek étrendünkbe való beillesztése szintén felgyorsíthatja a fogyási erőfeszítéseinket. Ilyenek például a hozzáadott cukor vagy mesterséges édesítőszer nélkül készült joghurtok, a kombucha zöld teából, illetve a kimchi, a savanyúság és a savanyú káposzta.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

7 dolog, ami télen is kiváló kerti elfoglaltság lehet

Ahogy beköszönt a tél, sokan hajlamosak elfeledkezni a kert nyújtotta lehetőségekről, pedig ilyenkor is rengeteg…

Minden, amit tudni érdemes a szemfenékvizsgálatról

A tévhitekkel ellentétben a szemészeti vizsgálat nem egyenlő az optikákban végzett éles látás vizsgálattal.…
1 / 3 462

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!