A világ harmadik legerősebb chilije: a 7 Pot Douglah
Ha versenyről van szó, az első helyezetteket általában mindenki üdvözli és jó eséllyel meg is jegyzi. A második vagy harmadik hely a dobogón már nem biztos, hogy ekkora ismertséget hoz.
Így van ez a chili paprikák kegyetlenül csípős világában is. Míg a Carolina Reaperről számtalan cikket találni, a Trinidad Scorpion Morugáról már kevesebbet, a harmadikról, a 7 Pot Douglah-ról pedig csak elvétve. Pedig nagyon szép a dobogó harmadik fokára is eljutni, pláne egy olyan küzdelemben, amelyben a világ legjobb paprikatermesztői az összes tapasztalatukat bevetve kísérleteznek ki új fajtákat.
A könyörtelen számok
A chilik csípősségének a mérésére van egy külön mértékegység, az SHU, a Scoville Hot Unit. A Scoville skála mértékegysége ez, maga a rendszer pedig arra szolgál, hogy számokban mérve tudjuk egy paprikafajtáról kifejezni, hogy mennyire erős. Nulla értéket az édes paprikák képviselnek, míg a lista élén a tiszta kapszaicin áll a maga 15-16 milliós SHU értékével. A két véglet között pedig a világ számos paprikafajtája megtalálható a pár ezres SHU tartalomtól a nagyjából egymilliósig.
Ezen a listán a Carolina Reaper viszi a pálmát a másfél-kétmillió SHU-val, a Trinidad Scorpion 1,2-2 millióval a második, a 7 Pot Douglah 900.000-1,8 milliója pedig a harmadik legerősebb chili címre elég.
Mit lehet tudni a 7 Pot Douglah chiliről?
Mint a nagyon erős paprikák többsége, ez a fajta is rendelkezik egyfajta gyümölcsös-diós aromával. Ezt még közvetlenül azelőtt lehet érezni, mielőtt fokozatosan átvenné a helyét a pokoli csípősség. A maró hatás a lassú kezdet ellenére jó sokáig kitart, s közben az ember nem győzi törölgetni a homlokát, a szemeit, de akár még zsibbadást vagy csuklást is előidézhet.
Maga a gyümölcs egészen apró, de ez ne tévesszen meg. A “kicsi a bors, de erős” mondás jellemzi a legjobban ezt a paprikát. Neve onnan származik, hogy egy szem paprika 7 tál étel csípősségét képes megadni. Kezdetben zöld színű a termése, a teljes beéréskor azonban már egészen csokoládébarna árnyalatot vesz fel, erősen ráncos.
Ha szeretnél valami igazán különlegeset a konyhádba, nézd meg a Chili Hungária Webáruház chili szósz kínálatát, ahol kedvedre válogathatsz az extrém csípős, inkább füstös, esetleg a vaníliásabb kencék közül.
Felhasználása
Ugyanúgy, mint a többi chilit, ezt is teheted levesekbe, pörköltbe, gulyásba, bármilyen ételbe, amit csípősen szeretsz. Méregerős mexikói salsákat készíthetsz, vagy szó szerint lélegzetelállító szószokat. Otthon is termesztheted; ha figyelsz az igényeire, akkor ellenálló és strapabíró növényed lesz. Ne ijedj meg, ha lassan hoz termést, teljesen normális a 110-120 napos tenyészidő.
Ha te dolgozod fel a paprikát, akkor mindenképpen ügyelj arra, hogy legyen rajtad kesztyű, mert ez a kapszaicintartalom a bőrnek is irritáló hatású.
Hozzászólás zárolva.