Facebook hozzászólás
89

Tavaszi zsongás a konyhában

Végre-valahára a hőmérő 20 fok feletti hőmérsékletet mutat, a nap hétágra süt, és csak úgy tobzódik körülöttünk a tavasz – naná, hogy szeretnénk ebből az általános zsendülésből minél többet megélni az otthonunkban is. Ne fogjuk vissza magunkat: csempésszünk tavaszt a környezetünkbe, a nappalink mellett a konyhába és az étrendünkbe egyaránt!

Burjánzó zöldek, tavaszi színek

A körülöttünk mindenfelé áradó tavaszt legegyszerűbben a tavaszi zöldnövényekkel tudjuk becsempészni a konyhánkba, a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt. Vagyis vásároljunk – vagy ami még izgalmasabb, akár vessünk és magunk neveljünk – cserepes fűszernövényeket: bazsalikomot, mentát, metélőhagymát, citromfüvet vagy amit szeretünk! Ezek valamelyikéből egyetlen dús bokor is üde színfolt a konyhában, de ha módunk van rá, egész kis fűszerkertet is felsorakoztathatunk belőlük színes vagy mediterrán hangulatú terrakotta kaspókban.

Ugyanez igaz a tavaszi cserepes virágokra is: bár a hagymásak ideje lassan lejár (de véletlenül se dobjuk ki őket: ősszel majd eldugványozhatjuk a kertben, vagy ha nekünk nincsen, ajándékozzuk oda barátainknak), ám már gyönyörű színekben pompáznak a legkülönfélébb tavaszi és egynyári virágok, tegyünk belőle a pultra vagy az ebédlőasztalra.

Az üde tavaszi színeket az élő zöldnövényeken kívül színes dekorációval is fokozhatjuk: tegyünk ki vidám színekben tobzódó konyharuhát, terítőt és szalvétát, használjunk dekoratív színes poharakat és kancsót. Jól mutat a pulton – amellett, hogy nagyon finom üdítő – például egy mentás-meggyes limonádé (akár a saját kis fűszerkertünkből ízesítve!), amit szervírozhatunk színes poharakba.

Zöldek a tányéron és a serpenyőben

A tavaszi hangulatnak persze nem kell megállnia a külsőségek szintjén: másra sem vágyunk  jobban ilyenkor, mint sok-sok friss, üde tavaszi terményre: zsenge salátákra, ropogós zöldségekre és a gyümölcsök szezonjára. Készítsünk hát minél több, változatos friss salátát, lehetőleg a termelői piacon vásárolt zöldfélékből, öntsük nyakon jóféle hidegen sajtolt bio olajakkal (ne feledjük: az olíván kívül is van élet, próbáljuk ki például a tökmag-, dió és a lenmagolajat), hintsük meg olajos magvakkal, és használjunk hozzá balzsamecetet vagy egyszerűen frissen facsart citromot, lime-ot.

Főételként is készítsünk frissen vásárolt zöldségekből egyszerű, könnyű egytálételeket, jó választás például a vegán serpenyős zöldség (találhatunk rá receptet a neten) vagy az újhagymás vegán kosárkák, amit szintén fűszerezhetünk a saját zöldnövényeinkkel. Egy könnyű tavaszi leves friss zöldségekből, zöld bazsalikommal és görög joghurttal vagy creme vegával szintén jól fog esni testnek és léleknek egyaránt, és nyugodtan fogyaszthatjuk vacsorára is.

Könnyű gyümölcsös desszertek vagy egy chutney

Noha a friss hazai gyümölcsökre sajnos még várni kell, már rettentően ki vagyunk éhezve rájuk – engedjünk hát ilyen irányú vágyainknak. Vegyük elő a maradék befőtteket, fagyasztott gyümölcsöket, és előlegezzük meg a nyár ízeit egy-egy könnyű desszerttel. A téli nehéz ételek, kalácsok és krémes sütemények után most édességből is sokkal inkább vágyunk a könnyű, pikáns desszertekre.

Tökéletesen kielégítik az ilyen irányú igényünket a gyümölcsös-joghurtos pohárkrémek, amiket akár mirelit gyümölcsből is készíthetünk, és a receptvariációknak csak a képzeletünk szab határt. Külön izgalmas adalék, hogy ízesíthetjük őket saját nevelésű mentával vagy citromfűvel. Ha ennél valamivel „fajsúlyosabb” desszertet szeretnénk feltálalni, a sajttorták jelentenek egy jól variálható, ízletes alternatívát. A gyümölcsös zebra-sajttorta lényegében bármilyen – akár befőtt – gyümölccsel is elkészíthető, és különösen látványos hatást kelt.

Ha pedig valami ennél is pikánsabb dologra vágyunk, és lapul még a fagyasztóban mirelit bogyós gyümölcs, izgalmas lehetőségeket tartogat a bogyós gyümölcsös chutney mustárral, amit hosszabb időre is eltárolhatunk, hogy aztán akár piték, akár húsételek mellé szervírozzuk szemet gyönyörködtető, ízletes mártásként.

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Eljegyzési ajándékötletek a jegyespár hölgytagjának

Az eljegyzés egy életre szóló lépés, melynek során a páros megteszi az első lépést, hogy összekösse az életét. A…

Egy történet, amit érdemes megismeri a mózeskosárról

Első hallásra talán furcsának tűnhet, hogy miért nevezik így a babakocsi egyik részét. A titulus viszont egy nagyon…
1 / 3 454

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!