Facebook hozzászólás
214

Magyar innováció a konyhai takarításban

Az új fejlesztés hatástalanítja a vírusokat és a baktériumokat a konyhai takarításban.

A magyar innováció díjat is nyert az ötlettel, ami segít a vírusokat és a baktériumokat hatástalanítani a konyhai takarításban.

A Bonus Kft. antimikrobális konyhai termékcsaládja nyerte el az “Inno d’Or Év Innovációja 2022” díjat vegyi áru kategóriában. A Trade Magazin által megrendezett innovációs versenyen győztes termékek ezüst-ion technológiájával környezetvédelmi és emberi tényezőket maximálisan figyelembe véve védenek a gombák, baktériumok és vírusok ellen. Úgy érnek el kiváló fertőtlenítő hatást, hogy teljesen biztonságosak, káros vegyszerektől mentesek, így akár kisgyermekes háztartásban is javasolt a használatuk.  

Hatékony, mégis környezetbarát technológia

A Bonus Kft. Magyarország meghatározó tisztítóeszköz és felmosófejgyártója. A most díjat nyert Bioactive Sponge (mosogatószivacs), Bioactive MicroDUO (mirkoszálas kendő), és a Bioactive Microcloth (mikroszálas kendő) termékcsaládot az Immunetec hazai felület- és kézfertőtlenítő gyártóval közösen fejlesztették ki. Az innovatív tisztítóhatás lényege, hogy már a termékek gyártási folyamata során belekerül az aktív ezüst-ion. Az ezüst-ion molekulák lassan kiválva képesek elpusztítani a tisztítóeszközök belsejében és felületén megbúvó sejteket: tehát lefolyóban és ételmaradékon élő baktériumokat, a penészgombákat, a mikroszkópikus méretű élősködő amőbákat, de még a vírusokat is, melyeknek az örökítőanyagát teszi működésképtelenné. Az ezüst-ion lényegesen eltér a megszokott fertőtlenítőszerektől, nem irritál, nem rakódik le, biztonságos és emellett tartós is. Az új technológia hatékonyságát független, TÜV akkreditált laborvizsgálatok is alátámasztják.

Az új fejlesztés hatástalanítja a vírusokat és a baktériumokat a konyhai takarításban.

Karbonsemleges, innovatív vállalkozás

 A magyar családi tulajdonú Bonus Kft. 25 éves pályafutása alatt mindig kiemelt hangsúlyt fektetett a termékfejlesztésére és a környezetre gyakorolt hatások csökkentésére. Napjainkban 6500 m2-en gyárt és fejleszt különböző tisztítóeszközöket. A cég termékei 12 exportpiacon is sikeresen jelen vannak. „Az elmúlt évek változó környezetére, kihívásaira reagálva létrehoztuk a Bonus Eco termékcsaládot, amelynek termékei a körkörös gazdaság alapelvei szerint környezetbarát tulajdonságokkal rendelkeznek. A környezettudatos csomagolás és alapanyag, az energiahatékony gyártás, és a megújuló energiaforrások (napenergia) használata lehetővé tette, hogy termékeink Zöld védjegyes termékké váljanak” – emeli ki Botos Andrej, a Bonus Kft. marketing menedzsere. A Bonus Kft. elkötelezett a környezetvédelem mellett, arra törekedve, hogy a gyártás a lehető legkisebb környezeti hatással járjon. Ennek mentén a cég két naperőmű segítségével teljesen karbonsemleges módon működik.

Az Inno d’Or innovációs díj

A Trade magazin által megrendezett 2022-es innovációs verseny célja, hogy azokat az innovatív vállalkozásokat díjazzák, amelyek fejlesztésükkel valamely mai trendre reagálnak, problémát oldanak meg, meghatározható fogyasztói igényekre nyújtanak megoldást vagy meglévő igényből inspirálódott fejlesztést produkálnak. A versenyre gyártói és kereskedelmi márkák jelentkezését egyaránt fogadták. A 19 tagú szakmai zsűri 3 fordulóban, olyan szempontok alapján értékelte a termékeket/szolgáltatásokat, mint innováció, trend, piaci előny, időszakos eredmény és piaci esély.

A fejlesztés tudományos háttere

Az ezüst-ion hatásmechanizmusa arra épül, hogy bizonyos nehézfém-ionok, mint az ezüst-ionok antimikrobiális hatással rendelkeznek, melyet az oligodinámiás kölcsönhatásnak köszönhetnek. Ez azt jelenti, hogy az ezüst molekula elektronvesztés vagy szerzés esetén megfelelő biológiai közegben antimikrobiális hatást kifejtve reaktívvá válik. A termékben lévő ezüst-ionok a sejtfal transzportfehérjéihez kapcsolódva megzavarják annak működését, ami végül a baktériumok és a gombák sejtfalának megbomlásához vezet. A sejtbe bejutó ezüst-ion molekulák ezek után az anyagcsere enzimekhez kapcsolódva megakadályozzák a sejt tápanyag és energiafelvételét, ezzel elpusztítva azt. A DNS-hez kötődve megakadályozza annak másolását, így a baktériumok osztódásképtelenné, a vírusok hatástalanná válnak.

Ezt is olvasd el:



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

7 dolog, ami télen is kiváló kerti elfoglaltság lehet

Ahogy beköszönt a tél, sokan hajlamosak elfeledkezni a kert nyújtotta lehetőségekről, pedig ilyenkor is rengeteg…

Minden, amit tudni érdemes a szemfenékvizsgálatról

A tévhitekkel ellentétben a szemészeti vizsgálat nem egyenlő az optikákban végzett éles látás vizsgálattal.…
1 / 3 462

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!